4,746 total views
Școala este instituția care participă într-un mod decisiv la educația generațiilor tinere ale unei țări, la transmiterea valorilor culturale și morale, la construirea premiselor pentru noi schimbări sociale.
Impactul școlii în formarea tinerei generații, fiind atât de important, este necesară și o analiză a implicării acesteia și a valorilor transmise de ea. Orice profesor, indiferent de disciplina predată ar trebui să fie, înainte de toate, matur afectiv, deci coerent cu sine, o persoană dezirabilă social și capabilă de interacțiune educativă cu copiii și tinerii. Profesorii au nevoie uneori de o privire din exterior pentru a conștientiza importanța și influența foarte mate pe care o au asupra tinerilor.
Această logică se pare că nu este cunoscută de toți profesorii, adesea aceștia fiind puși la zid de elevii care au curaj să semnaleze comportamentul greșit pe care îl au la clasă, în timpul orelor. Trebuie să îți asumi sincopele de comunicare, riscul de a fi perceput greșit, atât în fapt, cât și în intenție, știind că răspunzi înaintea conștiinței tale pentru elevii tăi și pentru drumul pe care îl conduci.
Acest lucru nu este valabil și pentru profesorul Vasiloiu Virgil, de la Colegiul Național „Alexandru Lahovari”, din Râmnicu Vâlcea, care în timpul orelor de știinte socio-umane, le spune eelvilor că „femeile nu au drepturi, ele au drepturi de handicap”. Pentru asta, un elev nemulțumit de comportamentul profesorului a dat drumul la înregistrare și a făcut-o public, încărcând pe Youtube partea discursului discriminatoriu și prezentat cu aplomb în timpul orei.
„Știți că în Marea Britanie de un an de zile s-a schimbat legislația în sensul acordării drepturilor animalelor? Am dat drepturi, noi, bărbații, că noi dăm drepturi, restul sunt degeaba. Noi bărbații suntem Dumnezeu pe pământul ăsta. Femeile nu sunt, că au drepturi, sunt handicapate”.
Imaginați-vă treaba asta: ești într-o clasă și profesorul tău spune ceva care îți lasă un gust amar. Ca elev, ce ai face la cele auzite? Un astfel de incident poate avea impact asupra prezenței la curs, dar în mare parte rămân nerezolvate, din cazuă că profesorii au prea multă putere în clasă. Ei controlează ce cărți trebuie să citești, ce note poți să iei, cu cine să faci meditații. Având în vedere inegalitatea dintre tine și profesor, cum te poți exprima când simți că ceva nu e ok? Dacă întri în belea? Dacă înrăutățești situația? Despre asta este vorba, în 2022!
Relația profesor-elev este una dezechilibrată, iar profesorii sunt figuri autoritare în clasă, foarte puțin controlate din exterior. Elevul care a înregistrat profesorul cu siguranță nu s-a gândit o clipă să-i dea acestuia șansa unei discuții în privat, în care să-i atragă atenția despre problemele pe care le-a observat la oră. Orice elev poate face asta cu profesorul lui, dar face? NU! Elevul nu are o astfel de educație. El nu știe că în pauză își poate aborda profesorul pentru a-l atenționa că nu a procedat corect și să rezolve cumva problema, să nu ajungă și public.
Solicităm conducerii Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea să ia atitudine și să ne transmită pe adresa redacției măsurile luate. Este inadmisibil ca unui astfel de individ să i se spună „domnule profesor”. Acest Vasiloiu Virgil, în urma acestui comportament verbal nu poate fi numit profesor. Acest individ nu trebuie să mai predea în școlile din acest municipiu, fiind și un recidivist în comportamente imorale aplicate în incinta unei școli.