1,552 total views

În Vâlcea, turismul a înregistrat o creștere continuă, fiind un sector economic cu cea mai rapidă creștere. În prezent, turismul este strâns legat de procesul de dezvoltare socio-economică și oferă un număr din ce în ce mai mare de noi destinații.

Eforturile semnificative de dezvoltare a turismului în orașul Călimănești se întinde, iată, pe mai mulți ani, începând mai exact de când orașul-stațiune este administrat de un primar care a vrut și a demonstrat că se poate. În această perioadă administrația Călimăneștiului a elaborat o serie de ghiduri, politici și documente strategice. Cu toate acestea, strategiile au vizat, în cea mai mare parte, segmentele de nișă, cum ar fi ecoturismul (turism bazat pe natură) care oferă mijloace de a aduce venituri semnificative, turismul medical și balnear, dar și strategiile regionale sau municipale în domeniul turismului.

Astfel, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, din 19 ianuarie 2021, s-a regăsit și proiectul de hotărâre privind transmiterea cu titlu gratuit a suprafeței de 203.500 mp, fond forestier, din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor, prin Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, în domeniul public al orașului Călimănești, jud Vâlcea.

Pentru suprafața de 203.500 mp administrația are și obligații de îndeplinit, cum ar fi: să încheie un contract de administrare cu un ocol silvic, să respecte regimul silvic, să evidențieze preluarea suprafeței respective în patrimoniul public al orașului Călimănești, să asigure elaborarea studiului de specialitate pentru suprafața de fond forestier încadrată în categoria funcțională – păduri special amenajate în scop recreativ, păduri-parc, care a făcut obiectul transmiterii, dar și să-l depună în vederea avizării la comisia tehnică de avizare pentru silvicultură, în termen de 2 ani de la data aprobării transmiterii.


După aprobarea transmiterii este interzisă trecerea suprafeței de 203.500 mp din proprietatea publică în proprietatea privată a orașului Călimănești, prin hotărâre a consiliului local.


Suprafața de fond forestier asupra căreia nu sunt executate amenajările prevăzute de studiul de specialitate în termen de 5 ani de la data avizării, revine în domeniul public al statului și în administarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, prin hotărâre a Guvernului. Garda Forestieră Râmnicu Vâlcea are responsabilitatea de a monitoriza respectarea întregii hotărâri, iar predarea-preluarea suprafeței de 203.500 mp se va face pe bază de protocol încheiat între Romsilva și orașul Călimănești, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii.

După aceasta, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, împreună cu cu Ministerul Finanțelor vor opera în mod corespunzător datele din intervalul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, pentru aprobarea inventarului centralizat.

Așadar, administrația Călimănești are la dispoziție 5 ani să amenajeze un parc recreativ, primii care se vor bucura de acesta fiind turiștii și apoi localnicii. Noul Parc va fi un alt pol de dezvoltare turistică în stațiunea din județul Vâlcea, la ora actuală stațiunea Călimănești fiind cea mai vizitată stațiune, cu grad de ocupare de 100% în orice perioadă a anului.

imaginea publicată este una aleasă la întâmplare

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.