Loading

La începutul lunii noiembrie 2021, prezentam un articol cu titlul „fraudă uriașă, mare brand local implicat”, în care evidențiam de fapt o informare publică ce aparținea Ministerului Mediului și care nu convenea agenților economici, dar nu oricare, ci producători.

Spuneam că undeva pe la mijlocul lunii octombrie, un administrator al unei firme, Daniel Mihai, cu domeniul de activitate reciclare și valorificare a deșeurilor, a făcut public, pe contul său de Fb, acuzații grave cu privire la reciclarea fictivă pe care o făceau anumite firme, „ajutând” astfel producătorii să țepuiască statul. La o zi distanță, „Evenimentul Zilei” dădea publicității un articol cu titlul „mafia deșeurilor, cum au ajuns clanurile de rromi din Strehaia să joace pe piața gunoaielor și unde se duc banii, milioane de tone de deșeuri reciclate fictiv, milioane de euro încasate”, articol care la doar 3 ore de la publicare a fost retras din spațiul public.

Cu toate astea, foarte multe platforme media au apucat să salveze o parte din articol, poate chiar cea mai importantă, dpndv, redând, rând pe rând, articolul din EvZ (între timp și aceștia au șters articolele). EvZ, în conținutul articolului, a prezentat firmele implicate în reciclarea fictivă. Rromii din Strehaia au lucrat cu Reciclador, Ecosmart Union, Environ, Ccr Logistic, Eco x, EvZ preluând informația de pe contul administratorului mai sus menționat.

Recent, comisarul.ro, joi 24 martie 2022, a publicat articolul cu titlul delapidare de 23 milioane de lei cu materiale reciclabile, polițiștii au efectuat 35 de percheziții, trei bărbați reținuți”, articol în care se specifică faptul că polițiștii Capitalei și procurorii Parchetului Curții de Apel București au reţinut trei persoane într-un dosar privind săvârşirea infracţiunii de delapidare, prejudiciul fiind de aproximativ 23.000.000 lei. Aceștia au pus în aplicare 35 de mandate de percheziţie domiciliară în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Braşov, Mehedinţi, Vâlcea şi Timiş şi au pus în aplicare trei mandate de aducere în dosarul menţionat.

Cercetările au fost declanşate ca urmare a unei sesizări formulate de către o persoană juridică ce activează în domeniul materialelor reciclabile, prin care reclama faptul că societatea ar fi fost prejudiciată prin plata unor servicii care în fapt nu au fost prestate. Cercetările sunt continuate de Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Sector 3, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de delapidare. Acţiunea a beneficiat de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi al Inspectoratelor Judeţene de Poliţie Braşov, Mehedinţi, Vâlcea şi Timiş.

Surse credibile susțin că denunțul ar fi făcut de persoana juridică al cărei administrator este Daniel Mihai, menționat de noi la începutul articolului, un individ care a fost contactat telefonic pentru mai multe informații, la vremea denunțului său public. Și deși a fost de acord să purtăm o discuție, probabil după ce a dat câteva telefoane și-a schimbat „opțiunea”, nedorind a mai fi guraliv, dornic de „turnare”.

Cine este Ecosmart Union, firma amintită de Daniel Mihai?

Este o societate pe care noi am verificat-o imediat după publicarea denunțului, la fel cum și pe celelalte firme le-am verificat. Singura diferență dintre acestea a fost faptul că la Ecosmart Union SA acționari sunt 7 persoane juridice – P3R Internațional SRL, din București cu 5% cotă de participare– Crama Ceptura SRL, din Prahova cu 27% cotă de participare – Leader Internațional SA, din Mogoșoaia cu 15% cotă de participare – Parmafood Group Distribution SRL, din Dragomirești – Vale, cu 9% cotă de participare, Alex Star SRL, din Curtea de Argeș, cu 5% cotă de participare, World Of Beer Distribution SRL, din București cu 11% cotă de participare, dar și, atenție! – ANNABELLA FABRICA DE CONSERVE RÂURENI SRL, cu 28% cotă de participare, adică cel mai mult.

Deci, Annbella este cel mai mare acționar în Ecosmart Union, societate implicată în reciclarea fictivă, adică doar pe hârtie din care se fac bani frumoși, iar „partenerii” principali au fost rromii din Strehaia. Cu alte cuvinte, Annabella are afaceri cu oameni de joasă speță. Daniel Mihai, în scurta discuție telefonică, încerca să ne inducă faptul că Annabella nu are nici o vină, nu știe nimic, habar nu are de ce se întâmplă și orice altceva pentru a nu o încrimina noi de ceva ilegal, societatea fiind una „curată”.

În aceeași perioadă, Annabella a primit din partea publicației o solicitare de răspunsuri, dar aceasta a fost ignorată cu succes, așa cum îi stă în fire familiei Mutu. Întrebările adresate priveau taxele plătite de grupul de firme Annabella către Fondul de Mediu, în anii 2018, 2019, 2020, ce amenzi a plătit grupul de firme pentru neîndeplinirea țintelor (dacă era cazul) ori care este modalitatea prin care își îndeplinește țintele de reciclare.

Întrebările noastre au rămas fără răspuns, deși Mutu Dan promitea oarecum, după ce personal a primit solicitarea publicației, că ne va remite un răspuns, nu înainte de a motiva că este plecat din țară, că nu are semnal la telefon și că plătește foarte mult la mediu. Nu a uitat să menționeze nici că angajata care se ocupă de mediu este în concediu și că e mult de muncă (la un răspuns!), dar că ajunge la Vâlcea și rezolvăm. Probabil Dan Mutu nu a mai ajuns din octombrie 2021 și până acum la Râmnicu Vâlcea și nici angajata nu a revenit din concediu.

După o lună de la prima solicitare, în noiembrie 2021, revenim cu o nouă solicitare, insistând să primim răspunsuri oficiale. Deși am transmis solicitarea pe același mail al societății Annabella, iar Dan Mutu a primit-o și personal, și aceasta a fost ignorată cu succes. De menționat că în noua adresă am trecut direct la subiect și i-am întrebat pe proprietarii Annabella, Dan și Dorina Mutu, următoarele și nu numai, fix despre Ecosmart Union:

– dacă în perioada 2016-2021 Grupul Râureni a mai lucrat pentru îndeplinirea țintelor de reciclare și cu alt OIREP în afară de Ecosmart Union?

– în calitate de cel mai mare acționar al Ecosmart Union, administratorul Râureni a avut cunoștință de proveniența cantităților de deșeuri reciclabile declarate pentru îndeplinirea țintelor și stingerea obligațiilor fiscale ale grupului Râureni, în materie de reciclare?

– Annabella Fabrica de conserve Râureni SRL, în calitate de cel mai mare acționar al Ecosmart Union, cum supervizează și verifică activitatea OIREP-ului?

– OIREP-ul Ecosmart Union, a desfășurat activități ilegale prin care a declarat îndeplinite obligațiile legale pe reciclarea ambalajelor puse pe piața pentru Râureni SA cu cantități fictive?

Am încercat să aflăm adevărul, să dezmintă și să spună că nu au nici o legătură cu reciclarea falsă, dar dumnealor nu au considerat oportun un răspuns, ignorându-ne total intenția jurnalistică. Acum, iată-i din nou târâți în scandal, de data asta cel al reciclării false. Atenție! La modul general vorbind, nu este ilegal să-ți faci un OIREP, dar să organizezi un sistem prin care să fraudezi bugetul statului cu cantități raportate ca reciclate în fals, da!

Așa cum reiese din articolul publicat de comisarul.ro, în acest moment organele statului cercetează modul în care a fost fraudat bugetul de stat prin neplata obligațiilor legale și declararea de cantități de deșeuri de ambalaje ca reciclate, totul fictiv, numai pe hârtie, urmând să stabilească participarea fiecăriu actor din acest sistem. Indiferent ce se va stabili în urma anchetei, să nu uităm, Annabella Râureni este cel mai mare acționar într-o organizație care a inițiat și desfășurat sisteme de reciclare cu posibilitate de fraudare a statului.

Că nu au știut ce se întâmplă în societatea lor, cum cu tărie confirma Daniel Mihai, mai puțin contează și ar fi extrem de rău, dacă ar fi așa. Acum, nu ai cum să fii acționar majoritar într-o societate și să nu știi ce se întâmplă în ea, mai ales dacă ai 3 (trei) administratori, doi din București, unul cu funcție de președinte CA, iar celălalt membru în CA, iar al treilea din Chișinău, Moldova, și el membru în CA. Doar nu ți-ai făcut firmă să-și bată alții joc de ea și tu să tragi ponoasele!?

Repetăm, indiferent de rezultatul anchetei, bugetul statului a fost fraudat și prin neplata taxelor de nereciclare pentru o bună parte din ambalajele produselor Annabella (le-au declarat ca reciclate pe hârtie, în realitate acele cantități nu au existat), atât timp cât Ecosmart Union este un OIREP denunțat public și astăzi verificat de organele statului. Nimeni nu te denunță dacă ești curat!

Nu știm care vor fi vinovații de serviciu, dar e clar pentru toată lumea că o fraudă nu se poate comite fără conducerea executivă a societății, în cazul de față – ECOSMART UNION, conducere care era sub directa supraveghere și controlul acționarilor, iar cel mai mare acționar e Annabella Râureni.

Concluzia?

Scopul final urmărit de un OIREP înființat cu acționari persoane juridice din mai multe județe, este de fapt reducerea taxelor care ar trebui plătite de producători pentru nereciclare. Ei declară în fals mari cantități de ambalaje ca reciclate, astfel încât producătorii, în numele cărora au declarat aceste cantități, să nu mai plătească la bugetul statului penalitățile legale pentru reciclare. Uitați-vă în jurul vostru: câte ambalaje ale produselor Annabella Râureni ajung să fie reciclate? În Râmnic, reciclarea e o glumă! Știm cu toții acest lucru. Romprest le colectează amestecat și foarte puține deșeuri ajung să fie cu adevărat reciclate. Din tot acest sistem mincinos statul iese păgubitul principal, iar noi toți avem parte de un mediu plin de deșeuri care sunt aruncate peste tot.

Ecosmart Union

A fost înființată în anul aprilie 2017, are sediul social în București, Sector 3, forma de organizare este societate pe acțiuni, sa de tip închis, capital social subscris 400.000 lei, integral vărsat, valoarea unui acțiuni 100 lei, natură capital – privat autohton 100%. Activitatea principală 8299 – alte activități de servicii suport pentru întreprinderi. În 2018, 5 salariați, pierderi 0 lei, profit – 1.185.885 lei. În 2019, 5 salariați, pierderi 0 lei, profit – 2.902.947 lei. În 2020, 7 salariați, pierderi 0 lei, profit – 1.450.797 lei

ANNABELLA, brandul care respectă legea!

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.