Loading

Prin articolul cu titlul „mafia transpartinică PSD/ALDE/PER, la Vâlcea, a funcționat perfect”, am deschis seria articolelor/episoade cu privire la tot ceea ce a însemnat „Complexul Sportiv 1 Mai” din toate timpurile și până în prezent. De menționat că tot demersul de preluare a ”Complexului Sportiv Traian”, din administrarea Ministerului Tineretului și Sportului, prin DJST Vâlcea, în administrarea Primăriei Râmnicu Vâlcea, prin Consiliul Local, cu încălcarea tuturor HGurilor și actelor normative emise, s-a efectuat doar în administrațiile Gutău, cu pauzele aferente „studiilor” pe care a fost obligat să le facă.

EPISODUL I – Constatări

În noiembrie 2019, Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) primește o sesizare în care sunt reclamate grave încălcări ale prevederilor a HG 245/2019, ca urmare a transmiterii imobilului Sala Sporturilor Traian din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Tineretului și Sportului prin DJST Vâlcea, în domeniul public al municipiului Râmnicu Vâlcea, săvârșite de Dan Marius Silvian, directorul executiv adjunct al DJST Vâlcea, la vremea respectivă.

Dan Marius Silvian a emis mai multe adrese prin care a adus la cunoștința Sport Club Municipal (SCM) Râmnicu Vâlcea că urmează să-i predea câteva birouri, deși în procesul verbal de predare-primire încheiat între DJST Vâlcea și UAT Râmnicu Vâlcea, se menționează faptul că birourile urmează să fie utilizate cu titlu gratuit de către instituția publică subordonată MTS, așa cum prevede HG 245/2019 și Protocolul încheiat în luna mai 2019 între DJST și Primăria Râmnicu Vâlcea.

În cuprinsul HG 245/2019 se menționează, la art. 2, alin. 1, următoarele:

“Municipiul Râmnicu Vâlcea, prin Consiliul Local, se obligă să mențină destinația actuală a imobilului și să asigure gratuitatea desfășurării activităților administrative și funcționale ale Direcției Județene pentru Sport și Tineret Vâlcea și ale Clubului Sportiv Chimia Râmnicu Vâlcea, precum și gratuitatea desfășurării activităților specifice Ministerului Tineretului și Sportului și ale unităților/instituțiilor din subordinea sau coordonarea acestuia”.

Mai mult, la art. 3, alin. 1 se stipulează faptul că “Ministerul Tineretului și Sportului va verifica și controla anual, prin Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vâlcea, modul de folosire al imobilului transmis, în conformitate cu destinația acestuia”. Acum, cu toate că Ministerul Tineretului și Sportului nu mai este, în prezent, administratorul Sălii Sporturilor Traian, administrarea fiind cedată Primăriei Râmnicu Vâlcea, își menține dreptul de control, prin intermediul subordonatei DJST Vâlcea.

În scopul clarificării pe deplin a situației intervenite la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Râmnicu Vâlcea este necesar a prezenta situația în detaliu, inclusiv reperele principale pe perioade de timp. Totul a început în urmă cu 45 de ani, mai exact, în anul 1975, când au demarat lucrările de construire a clădirii care avea să poarte numele de „Sala Sporturilor Traian”, lucrare finalizată în anul 1982, „Complexul Sportiv Traian” cuprinzând, la acel moment, „Sala Sporturilor” și „Arenele Traian”, ambele având destinație de funcționare exclusiv sportivă.

Sala Sporturilor a fost arenă multifuncțională, concepută pentru jocuri sportive (handbal, volei, baschet) și sporturi individuale (lupte greco-romane, judo, karate, scrimă, gimnastică, tenis de câmp și tenis de masă), fiind dotată cu vestiare, saună și cabinet medical, dar și o capacitate totală de 2000 de locuri.

Arenele Traian au fost concepute ca bază multifuncțională în aer liber, cu patru terenuri de handbal, patru terenuri de baschet, patru terenuri de tenis de câmp, vestiare, grupuri sanitare, dar și o tribună cu o capacitate de 5000 de locuri.

Aceste două baze sportive care compuneau „Complexul Sportiv Traian” au fost administrate din anul 1982 de Consiliul Județean pentru Educație Fizică și Sport până în anul 1989. Începând cu anul 1990, odată cu înființarea Oficiului Județean pentru Sport (n.r. devenit ulterior Direcția Județeană pentru Sport, transformată în 2010 în Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vâlcea), administrarea ”Complexului Sportiv Traian” a fost asigurată de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vâlcea, conducerea acesteia fiind asigurată de IORGU Ion, director în perioada 1987 – 1997.

De-a lungul timpului conducerea DJST Vâlcea a fost asigurată de :

  • POENARU Mircea – mandat 1997-2000;

  • TÂRCĂ Mariana – mandat 2000-2002;

  • COMĂNESCU Adrian – mandat 2002-2010;

  • DINU Paul – mandat 2010-2012;

  • MARINESCU Bogdan – mandat 2012-2020;

Din momentul cedării și transferului dreptului de administrare, MTS nu numai că este ignorat în ceea ce privește dreptul de control prevăzut de HG 245/2019, ci chiar constrâns să accepte toate condiționalitățile unei instituții subordonate Consiliului Local Râmnicu Vâlcea, în speță a SCM Râmnicu Vâlcea, fiind pus în postura de a asista la modul în care subordonata sa (DJST Vâlcea), care are dreptul la controlul legalității respectării prevederilor HG 245/2019, este evacuată abuziv din sediul pe care îl deținea cu titlu gratuit în imobilul „Sala Sporturilor Traian” din Râmnicu Vâlcea, prin complicitatea unor persoane din conducerea DJST și a MTS.

Începând din acest episod, vom demonstra caracterul premeditat, prin încălcarea mai multor dispoziții legale, a modului în care s-a urmărit sistematic preluarea unui activ important deținut în administrare de Ministerul Tineretului și Sportului, prin DJST Vâlcea.

Astfel, Ministerul Tineretului și Sportului și subordonata sa DJST Vâlcea au fost private de surse financiare ce constituie venituri proprii din activitățile sportive chiar după ce, în prealabil, ministerul a realizat investiții în modernizarea „Sălii Sporturilor Traian”, prin mărirea capacității de ocupare a complexului sportiv.

Mai mult, conducerea DJST este dur criticată cu privire la creșterea capacității de ocupare a „Sălii Sporturilor”, fapt dovedit din rapoartele de audit întocmite de Camera de Conturi Vâlcea, pentru că nu ar fi obținut avizele și autorizațiile necesare majorării capacității de ocupare, autorizații ce trebuiau emise de structuri de specialitate din cadrul Primăriei Râmnicu Vâlcea. Însă, intenția autorității administrației publice locale a fost una specială și anume, de a-și crea motivații prin care să invoce proasta administrare a Sălii Sporturilor de către MTS pentru ca apoi să întreprindă demersuri în preluarea activului în interes propriu.

Toate aceste acțiuni și/sau inacțiuni voite, ale municipalității Râmnicu Vâlcea, de a demonstra necesitatea preluării întregului Complex Sportiv Traian (Arenele Traian și Sala Sporturilor) prin invocarea dezinteresului MTS și a slabei administrări efectuate de DJST Vâlcea, sunt contrazise chiar de modul în care a considerat municipalitatea să valorifice potențialul sportiv al „Arenelor Traian” pe care le-a preluat prin HG 717/2011.

Cu privire la acest aspect, vom demonstra faptul că municipalitatea Râmnicu Vâlcea, deși a făcut demersuri și a obținut emiterea unui act normativ care reglementa transferul dreptului de administrare (HG 717/2011), a ignorat toate obligațiile pe care și le-a asumat în momentul demarării procedurilor de preluare a „Complexului Sportiv Traian” și a lăsat în părăsire și degradare „Arenele Traian” timp de 7 (șapte) ani. Din anul 2011 până în anul 2018, administrația Gutău, cu pauze, a tot încercat să obțină avize/autorizații de la Ministerul Tineretului și Sportului pentru schimbarea destinației, aspect interzis în baza dispozițiilor Legii nr. 69/2000, Legea Educației Fizice și Sportului, dar ignorat de edil.

Afirmațiile Corpului de Control al Ministrului sunt întărite și de constatările Camerei de Conturi Vâlcea care menționează în „Raportul de Audit al Performanței”, din 2017, faptul că “acțiunea de transfer a bazei sportive „Arenele Traian” din administrarea DJST Vâlcea în administrarea UAT Râmnicu Vâlcea nu a înregistrat un grad de eficacitate întrucât baza sportivă nu a fost funcțională de la data preluării până în prezent”

Episodul II – Demararea procedurilor de transfer, miercuri 15 iulie

MAI PUTETI CITI..

DIICOT, DNA și Procuratura nu există pentru Mircia Gutău „neprihănitul”…

Ministerul Tineretului și Sportului acoperă sau nu ilegalitățile administrației Gutău ?

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.