…și asta pentru că reales în 2016 ca primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău a fost de la început unanim acceptat de PSD și ALDE ca fiind vectorul cel mai viril politic la nivel local, într-un cuvânt – garantul suprem al respectării înţelegerii frăţeşti transpartinice.
Gașca ce de 4 (patru) ani îl înconjoară, formată din constructori, parlamentari, directori de instituții, angajați ai Primăriei, dar și media care a închis ochii la toate derapajele administrative publicând doar ode, etc, s-a prostituat pentru lucrări, case, apartamente, mașini de lux, funcții cu salarii nemeritate și multe alte beneficii, toate primite la schimb pentru ca vecinul tuturor, la rândul său, să-și consolideze averea pe care o deține pe numele familiei, dar și a altora. Gutău potrivit actelor publice denumite „declarații de avere” este cel mai sărac primar, în realitate este proprietarul a zeci de hectare de teren, vile, mașini de lux, construcții comerciale și multe altele.
Afacerile imobiliare ale primarului Gutău
Clădirile și terenurile din patrimoniul public al municipiului Râmnicu Vâlcea, despre care am mai scris atât noi cât și alte publicații locale și naționale, ani la rând, mereu au fost în „atenția” edilului. În mandatul 2016-2020 multe clădiri de instituții au suferit modificări majore prin desființarea activității desfășurate în acestea, altele s-au achiziționat cu sume foarte mari, iar licee etalon au fost desființate. Dar, de ochiul „vigilent” al primarului nu au scăpat nici terenurile și clădirile sportive care astăzi fac obiectul unor cercetări amănunțite din partea ministerului de resort.
Începând de astăzi, prin mai multe articole/episoade, vom prezenta o situație inedită, dar detaliată și clarificatoare, pentru organele abilitate și cu drept de control, cu privire la tot ceea ce a însemnat „Complexul Sportiv 1 Mai” din toate timpurile și până în prezent. Vom face cunoscut istoricul complet al „Complexului Sportiv Traian” (Sala Polivalentă și Arena Traian) și întregul demers efectuat de Consiliul Local în scopul preluării acestuia din administrarea Ministerului Tineretului și Sportului (MTS) prin Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vâlcea și trecerea în administrarea Primăriei Râmnicu Vâlcea prin Consiliul Local, demers care s-a efectuat cu încălcarea legislației în vigoare.
Totul a plecat de la actele normative care au fost încălcate cu știință de către administrația locală, dar cu complicitatea autorităților centrale și care au făcut obiectul unei sesizări înregistrate la Ministerul Tineretului și Sportului (MTS), în luna noiembrie 2019. Pentru asta, un consilier din cadrul Corpului de Control al ministrului, în scopul verificării și soluționării aspectelor cuprinse în sesizare, s-a deplasat la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret, instituție ce își are sediul pe teritoriul municipiului Râmnicu Vâlcea.
Acțiunea de control a avut ca scop verificarea respectării legalității etapelor prin care s-a efectuat transferul drepturilor de administrare din patrimoniul public al statului în patrimoniul public al municipiului Râmnicu Vâlcea a imobilului denumit „Sala Sporturilor Traian” (SST), verificarea respectării de către conducerea Primăriei Râmnicu Vâlcea a prevederilor HG 245/2019, modul în care DJST Vâlcea își îndeplinește atribuțiile de organ de control cu atribuții în verificarea prevederilor cuprinse în HG 245/2019, dar și a legalității demersurilor Primăriei în administrarea în bune condiții a SST, precum și încălcarea actelor normative de către primarul Mircia Gutău și angajații Primăriei, alături de reprezentanții legali ai SCM Râmnicu Vâlcea, instituție a cărei conducere la ora actuală administrează SST.
Perioada controlată a fost aprilie 2019 – martie 2020, iar documentele verificate au fost cele generate/emise de Minsiterul Tineretului și Sportului (MTS) și autoritățile locale, dar și documentele transmise de autorul sesizării, în ianuarie 2020. Una peste alta, peste 30 de documente care sunt formate din zeci de pagini, au fost extrem de atent verificate de consilierul de caz din cadrul Corpului de Control al MTS.
Transferul „Complexului Sportiv Traian” din domeniul public al statului, aflat în administrarea MTS, prin DJST Vâlcea, în administrarea Consiliului Municipal Râmnicu Vâlcea s-a efectuat în condiții extrem de suspecte și cu complicitatea mai multor persoane de încredere ale binomului Gutău/Rădulescu. Vom aduce în atenția opiniei publice inclusiv un posibil conflict de interese, dar și formarea, pentru o reușită sigură, a unui grup de interese aparținând administrației publice, atenție!, CENTRALE și locale !!!
Publicarea întregului demers de preluare a „Complexului Sportiv Traian” îi va avea ca protagoniști pe „victimele” teoriei conspiraționiste și anume – Mariana Gutău – notar public, Cristina Ioana Gutău (fostă Stoica) – notar public, Florin Verigeanu – președinte (degeaba!) SCM Râmnicu Vâlcea, Marius Țucă – director (degeaba!) SCM Ramnicu Vâlcea, Matei Bogdan – senator și fost ministru MTS, Voicescu Alin – fost secretar general al MTS, Dan Silvian – fost director executiv adjunct al DJST Vâlcea și evident capul teoriei conspiraționiste – MIRCIA GUTĂU.
Există suspiciuni rezonabile cu privire la încălcarea, cu vinovăție, de către persoane cu funcții publice de conducere din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului (MTS) și a Direcției Județene pentru Sport și Tineret Vâlcea (DJST), a prevederilor cuprinse în Legea nr. 286/2009 actualizată 2019, privind Noul Cod Penal, referitor la dispozițiile privind infracțiuni de serviciu.
Pentru a suscita interesul urmăririi tuturor articolelor, sub formă de episoade, mai spunem că în urma verificărilor s-a propus sesizarea organelor de cercetare penală, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție în conformitate cu prevederile din Legea nr. 286/2009 privind Noul Cod Penal, Capitolul II – Infracțiuni de serviciu art. 297 – Abuzul în serviciu, alin. 1) „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”…
Episodul I – CONSTATĂRI, marți 14 iulie 2020