…în posibilă fraudă de zeci de milioane de euro. La 1 octombrie 2021, Ministerul Mediului făcea public o informare „gravă” și care mai mult ca sigur nu a convenit multora, cum ar fi agenții economici – producători – care pun pe piață produse ambalate. Conform legii, acești producători au responsabilități viz-a-viz de colectarea și reciclarea acelor ambalaje – plastic, sticlă, carton, hârtie, metal, etc.
Câteva zile mai târziu, undeva pe la mijlocul lunii octombrie, un administrator de firmă – Daniel Mihai – , cu domeniul de activitate reciclare și valorificare a deșeurilor, a făcut public pe contul său de Fb acuzații grave cu privire la reciclarea fictivă pe care o făceau anumite firme, „ajutând” astfel producătorii să țepuiască statul. La o zi distanță, „Evenimentul Zilei” dădea publicității un articol cu titlul „mafia deșeurilor, cum au ajuns clanurile de rromi din Strehaia să joace pe piața gunoaielor și unde se duc banii, milioane de tone de deșeuri reciclate fictiv, milioane de euro încasate”, articol care la doar 3 ore de la publicare a fost retras din spațiul public.
Cu toate astea, foarte multe platforme media au apucat să salveze o parte din articol, poate chiar cea mai importantă dpndv, redând, rând pe rând, preluarea articolului din EvZ (între timp și aceștia au șters articolele). EvZ, în conținutul articolului, a prezentat firmele implicate în reciclarea fictivă. Rromii din Strehaia au lucrat cu Reciclador, Ecosmart Union, Environ, Ccr Logistic, Eco x, iar EvZ a preluat informația de pe contul administratorului mai sus menționat.
„Timpul de Vâlcea” a întrat în posesia postărilor administratorului, dar și a articolelor publicate, suficent cât să pornească la o mini anchetă jurnalistică. Pornind de la informațiile publicate, am întreprins mai multe verificări și am încercat inclusiv a obține puncte de vedere și informații de la o parte din cei implicați în această posibilă fraudă de zeci de milioane de uro. Începând cu săptămâna care urmează vom face o detaliere a celor aflate, pentru că cel puțin una din firmele implicate în frauda reciclării este din Vâlcea. Mai mult, vom prezenta și ce rol joacă dezastrul ecologic de la Măldărești în toată această ecuație.
Un comentariu