Loading

…ne spun extrem de supărați mai mulți părinți care, de teamă, i-au retras pe micuți de la activitățile pe care le desfășurau în incinta instituției. 

Vedem o lucrare care încalcă toate cerințele obligatorii administrative – lipsă dezbatere publică, lipsă studiu de oportunitate, lipsă studiu de fezabilitate, lipsă proiect și cost aprobat de CL. În final, o parcare nedorită de foarte mulți cetățeni, existând alături una goală, si cu un cost ce întrece așteptările multora, nu și pe ale edilului care se pricepe la toate, iar noi suntem „nimeni” să ne dăm cu părerea că nu se face un lucru bun. Instituția supraviețuiește cu sacrificii imense, dar pentru că asta nu este suficient, construcția care se va ridica cu bani împrumutați, gândită doar în scop electoral, îi va aduce un dezechilibru financiar și mai mare pentru următoarele luni.

Scurtă prezentare a perteneriatului FJT Vâcea – UAT Râmnicu Vâlcea

Fundația Județeană pentru Tineret Vâlcea (FJT) deține în proprietate construcția „Casa Științei și Tehnicii pentru Tineret”, situată în Râmnicu Vâlcea. Terenul pe care este amplasată construcția este inventariat în domeniul privat al municipiului, potrivit HCL 105/2006 și este înscris în Cartea funciară.

„Având în vedere că grupurile de trepte și terase care realizează legătura dintre clădirea propriu zisă- parte a construcției descrisă mai sus, iar aleile pietonale și auto din zonă se află într-o stare avansată de degradare care afectează în mod negativ aspectul urbanistic al zonei, precum și faptul că în imediata vecinătate a fost amenajat de către Autoritatea Publică Locală Parcul din jurul Catedralei Ostroveni și este în curs de amenajare și Parcul Casa Științei, se impune efectuarea unor lucrări de reabilitare și reconfigurare a acestora în concordanță cu amenajările din zonă”.

Astfel, în vederea realizării unor lucrări de investiții de interes local s-a solicitat preluarea în administrarea Consiliului Local al Municipiului Râmnicu Vâlcea a unei părți din construcția „Casa Științei și Tehnicii pentru Tineret, proprietatea Fundației Județene pentru Tineret Vâlcea, mai exact 1500 mp. Deși pe data de 31 iulie 2019 a fost aprobat proiectul privind solicitarea de preluare în administrarea CL al municipiului Râmnicu Vâlcea a acestei suprafețe, în data de 27 septembrie 2019 a fost aprobat proiectul de hotărâre privind „aprobarea protocolului de administrare”.

În aplicarea prevederilor HCL 226/2019, a fost transmisă către FJT Vâlcea hotărârea împreună cu modelul protocolului de administrare, în vederea analizării acestuia și formulării eventualelor propuneri de modificare/completare. FJT Vâlcea a solicitat punct de vedere de la Fundația Națională pentru Tineret (FNT), în vederea încheierii acestui protocol de administrare, din care a rezultat că „Protocolul” nu prejudiciază patrimoniul FJT Vâlcea, acesta putând fi încheiat, dar cu anumite completări:

– asigurarea accesului în clădirea „Casa Tineretului” pe perioada execuției lucrărilor

– stabilirea duratei de preluare în administrare (5 ani)

– scutirea de taxe și impozite proporțional cu suprafața transmisă în administrare (1500 mp), și altele

În „Protocolul de administrare”, la CAP IV, drepturile părților, drepturile proprietarului, ART. 7, se menționează: „să inspecteze bunurile date în administrare și să verifice în perioada derulării protocolului de administrare modul în care se respectă condițiile și clauzele acestuia de către administrator”, iar la CAP V, obligațiile părților, obligațiile administratorului, ART. 13, se menționează: „realizarea lucrărilor de interes local nu va tulbura accesul în clădirea „Casa Științei”, căile principale de acces în imobilul construcție putând fi folosite oricând”.

Părinții ne-au rugat să facem cunoscut pericolul pentru copii

Așadar, am considerăm că a fost mai mult decât oportun să facem această prezentare, deoarece numai așa, orice cetățean, acum, dacă se duce la fața locului, poate să observe și să înțeleagă cu ușurință că atât proprietarul cât și administratorul nu respectă protocolul. Lucrările în curs de realizare pun într-un real pericol accesul în clădire, clădire în care, pe lângă adulții care au acolo birouri închiriate, intră zilnic și copiii care participă la diferite activități extrașcolare. Din imaginile alăturate se observă că demolarea scărilor a produs cratere de dimensiuni impresionante pe suprafața, încă, existentă care asigură intrarea în clădire și nu numai.

Mai mult…De mai bine de 10 zile, lucrările stagnează, în condițiile în care starea meteo este una nefavorabilă, ploile aducând mai ales pagube materiale, iar decopertarea scărilor a dus la formarea unor „maluri” laterale care s-ar putea surpa din cauza ploilor. Și uite așa, vom avea surpriza să vedem că administrația locală se va confrunta în viitor cu lucrări neprevăzute care vor aduce alte costuri, toate astea pentru că nu s-a respectat decât o singură cerință și anume : „așa vreau eu, Mircia Gutău !”

Consilierii locali au aprobat lucrări de reabilitare și reconfigurare, iar noi, majoritatea cetățenilor, am considerat că grupurile de scări și aleile pietonale vor lua o altă formă în sensul de refacerea lor cu marmură sau alt material util și rezistent pentru modernizarea lor și în nici un caz demolarea lor și apariția unei noi construcții tip parcare. Din păcate, din etapele premergătoare „protocolului”, desființarea treptelor și înlocuirea acestora cu o parcare, a fost ascuns. Ne întrebăm dacă FNT cunoaște acest aspect nespecificat în documentul „protocol”. Reconfigurarea = parcare și reabilitare = desființare.

Pentru proiectul „Amenajare parcare publică zona Ostroveni” nu avem cunoștință să existe un SF (studiu de fezabilitate) care se realizează pentru investițiile noi sau DALI (documentație de avizare a lucrărilor de intervenție) care se realizează pentru lucrări de reparații. În contextul dat, adminsitrația locală nu realizează lucrări de reparații, ci se confruntă cu o nouă investiție, deci pentru acest proiect are nevoie de SF.

SF-ul este documentația tehnico-economică prin care se stabilesc principalii indicatori tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții pe baza necesității și oportunității realizării acestuia și care cuprinde soluțiile funcționale, tehnologice, constructive și economice ce urmează a fi supuse aprobării. Nu avem așa ceva !!!…

Pe înțelesul tuturor, SF-ul reprezintă documentația incipientă care, în principiu, stabilește dacă proiectul se poate realiza din punct de vedere tehnic și economic. În cazul de față, Gutău a stabilit că se poate realiza această investiție fără documentațiile aferente. Pentru că studiile nu au fost realizate, astăzi decopertarea treptelor ne demonstrează că lucrarea curând își va schima și cursul și costul care oricum este enorm.

Edilul consideră că lucrările de construcții se pot face ochiometric și în nici un caz fundamentate de la început. Etapele parcurse în domeniul construcțiilor fiind extrem de importante a nu fi sărite vedem că sunt. Dar pentru că ne confruntăm cu ceea ce am explicat, suspectăm realizarea unui proiect dus la bun sfârșit cu termene prelungite și buget sărit mult peste cel inițial. Nu există nici o nota de fundamentare din care să reiasă că s-a ținut cont de toate aspectele și să vedem că adminsitrația locală a dat importanță evaluării corecte a costurilor. HAOS !

Cu siguranță, dacă păriții, rând pe rând, își vor retrage copiii de la activitățile pe care le desfășoară în această unitate de mare însemnătate publică pentru unii, nu și pentru adminsitrația locală condusă de primarul Gutău Mircia, și pe bună dreptate, FJT Vâlcea va avea de suferit financiar mai mult decât are deja !!!

Conducerea FJT Vâlcea, oricât am instat, nu a fost de găsit pentru un punct de vedere cu privire la obligațiile „protocolului” pe care noi considerăm că nu le respectă.

Proiectul se află în procedura de licitație, cu termen de execuție de 90 de zile de la data semnării contractului. Nu putem uita cum se plânge edilul și astăzi că firmele nu se înscriu la licitație, motiv care duce la întârzieri mari de începere a lucrărilor, dar cu toate astea și-a permis să decoperteze treptele și vedem astăzi o lucrare care atrage priviri și multe întrebări gen – de ce, cum, uite cum sunt pilonii, copiii pe unde intră, s-a crăpat placa, de ce nu se continuă lucrările, etc.

Iată, părinții se tem, copiii și ei refuză să mai intre în clădire, asigurarea intrării în clădire este nesigură și extrem de obstricționată prin lucrările extinse și negândite, încălcându-se astfel „protocolul de administrare”

Ce parcare poți face în 90 de zile?

Cu siguranță vom reveni pe acest subiect, mai sunt multe de spus!

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.