4,920 total views

În urma articolului cu titlul „180.000 euro trafic de influență, pentru o mită de 1.000.000 euro”, publicat joi, 16 decembrie 2020, persoane „implicate” în dosarul instrumentat de DNA Bacău, angajați din ABAuri/SGAuri care înconjoară acest județ, și nu numai, și chiar cititori de articole anchete, ne-au umplut căsuța de mail cu informații interesante, demne de adus la cunoștința publicului larg.

Cum în ziua de astăzi mai nimic nu se mai poate ține secret, și cum foarte mulți sunt interesați de faptul că fostul director A.N.A.R., Sandu Victor, este acuzat de DNA Bacău de o presupusă luare de mită de aproximativ 1.000.000 euro, cunosc deja foarte multe date din această speță. Pe scurt, ni s-a atras atenția să ne uităm pe anumite portaluri unde putem observa cine ar urma să-l judece pe Sandu Victor, la Tribunalul Bacău, o instanță care în afara faptului că a conexat un dosar care privește fapte de mărturie mincinoasă, la un dosar de dare și luare de mită, doar cu scopul de a reține cauza spre judecată la această instanță, nu are niciun alt motiv solid pentru care cauza să se judece de judecătorii băcăuani, iar o nouă anchetă jurnalistică să evidențieze eventual anumite aspecte care au o tentă de suspiciune.

Plecând de la mesajul – „cert este că dosarul lui Sandu Victor se judecă la Bacău „datorită” lui Vamanu, nu zic că Sandu nu a greșit, zic doar că Vamanu și Crețu au avut legături strânse cu judecătorii”, mesaj pe care l-am comparat cu ceea ce publicația news-live.ro menționa în primul său articol și anume…

„însă Sandu nu este deloc căzut din lună în acest dosar! (acum vine partea halucinantă!) Aflăm că denunțătorul lui Ciufudean (o anume „săgeată”, Misăilă Dan) se cunoaște foarte bine cu fostul Director A.B.A. Siret, Vamanu Emil – un personaj pitoresc și foarte influent al locului (Bacău); găsim că sediul A.B.A. Siret este perete-n-perete cu clădirea Tribunalului și Curții de Apel Bacău; aflăm că (stupoare!) Vamanu este singurul director de A.B.A. pe care Sandu l-a convins, cu o comisie de disciplină, să demisioneze (situație nerepetată în întregul mandat de aproape 5 ani la cârma A.N.A.R., a directorului general), moment în care l-a amenințat suficient de public pe Sandu că-l va urmări până-l va băga la pușcărie (faptul este confirmat de martori). Evident, investigația jurnalistică este în plin avânt și cu siguranță va descoperi exact legăturile lui Vamanu Emil cu judecători și procurori/polițiști judiciari – târgul este mic, lumea vorbește, crima perfectă nu s-a inventat încă!”

…analizând cele inserate și fără a lungi textul, punctăm exact ceea ce se pare că urmează să se întâmple în cauza Sandu Victor (judecata va începe sau nu la Tribunalul Bacău), după decizia pe care o va da judecătorul de cameră preliminară, la termenul din 23 decembrie 2020, constatând următoarele:

– judecătorul de cameră preliminară e Dan Paul Moglan, iar soția sa, Lăcrămioara Moglan, a fost până în ianuarie 2020 judecător la Curtea de Apel Bacău – instanța care va judeca apelul dacă dosarul de fond se va judecata la Tribunal Bacău;

– rechizitoriul este semnat de procurorul DNA – ST Bacău – Daniel Apetroaei, iar soţia, Raluca Ioana Apetroaei, este judecător la Tribunalul Bacău și membru în Colegiul de conducere al acestuia, dar și președinte secția Civilă I – Contencios Administrativ și Fiscal.

Presa locului titrează despre o situație interesantă

În anul 2010, pe când era procuror, Dan Paul Moglan este surprins de DNA – ST Bacău într-o filieră de mituire a unor magistrați de la Curtea de Apel Bacău unde, după ce intermediază mita și încasează banii, se răzgândește brusc (deh, conștiința!) și face denunț, scăpând cu NUP. Este vorba de celebrul caz Iulian Șutu/Dumitru Sechelariu, în care cel din urmă căuta să obțină o soluție favorabilă în recurs, pentru adjudecarea unui teren pe care-l pre-vânduse deja și unde încasase un avans de 2 milioane euro. Și atunci, ne întrebăm: cât de obiectiv și imparțial mai poate fi actualul judecător Moglan în dosarele penale trimise în judecată de DNA – ST Bacău, dacă exact acest parchet i-a acordat o suspectă clemență, la un moment dat, când viața putea să i se schimbe iremediabil… în rău!

Observăm la „famiglia” în instanțele băcăuane care ar urma să-l judece pe Sandu Victor. Mai vedem un fost director ABA Siret – Vamanu Emil – implicat în această speță și care are personal o răfuială cu Sandu „refulând” public prin amenințări cu pușcăria. Mai mult, ABA Siret este o instituție care își are sediul perete în perete cu Tribunalul Bacău, iar angajați din zonă ne asigură că Vamanu are legături strânse cu judecătorii. Până la urmă, să stai 20 de ani director într-o instituție ce își are sediul gard în gard cu instanțele, e posibil să se nască între și „dragostea platonică”.

Este sau nu premeditat ceea ce se întâmplă?

Se nasc niște întrebări extrem de importante, chiar dacă momentan nu vom avea și un răspuns pentru acestea, deși credem că timpul ni le va strecura în condei – sursele curg pe bandă rulantă

– De ce „dosarul mită” nu se judecă la altă instanță, Bihor de exemplu, atât timp cât fapta incriminată și lucrarea hidrotehnică ce reprezintă mobilul infracțiunii sunt în zona Oradea?

– De ce tocmai procurorul șef al DNA Bacău se ocupă de acest dosar?

– De ce excepțiile pe necompetență teritorială îi sunt refuzate inculpatului Victor Sandu?

– Cum se poate explica faptul că din senin apar doi martori la DNA Bacău, fiind audiați tocmai de procurorul șef – Hrincescu Cornelia – ca mai apoi aceasta să-i acuze pe amândoi de mărturie mincinoasă, cu referire la cauza lui Sandu?

Mai mult, DNA Bacău se pare că „s-a străduit” să obțină mărturia mincinoasă a celor doi, tocmai pentru a se folosi de un tertip judiciar, legal la prima vedere, dar care poate dezvolta un precedent procedural periculos pentru justiție. Dacă judecătorul de cameră preliminară va dispune judecata la Bacău și nu va declina competența la instanța unde s-a întâmplat fapta și lucrarea, adică la Oradea, județul Bihor, rămâne de văzut ! Premeditarea procurorilor DNA, însă, este evidentă, iar după cum s-a derulat primul termen de cameră preliminară din 09.12.2020, judecătorul s-a antepronunțat că este competent să judece!

Alt aspect extrem de important – soția lui Sandu Victor este căutată de un individ pentru a da șpagă 180.000 euro în schimbul intervențiilor, prin intermediul altei persoane, la judecătorii din cadrul Tribunalul Bacău și Curtea de Apel Bacău, ca soțul să-i fie salvat de la arest preventiv și condamnarea cu închisoarea (deci nu o posibilă, ci sigură condamnare!) aceasta nu cedează, face denunț la DGA București, tipul este arestat în urma unui flagrant prestabilit, dar aceste aspecte nu sunt luate în calcul pentru că Sandu trebuie neapărat judecat la Tribunalul Bacău, în fieful lui Vamanu Emil, cel care s-a jurat că-l va băga în pușcărie.

Cine spuneam că are relații la judecătorii băcăuani? Vamanu! Și uite cum cercetarea și judecarea lui Sandu Victor la Bacău „poate crea acestuia prejudicii imense, fapt care activează nulitatea relativă a urmăririi penale, dar și a judecății în camera preliminară, prin vicierea competenței teritoriale”, ne ajută avocați de excepție să înțelegem speța și a o prezenta cât mai obiectiv din punct de vedere jurnalistic..

Rămânem racordați la subiect, descoperind că și la Bacău, ca și la Iași sau Galați, “famiglia” din justiție funcționează după reguli, legi, coduri și constituții proprii, iar despre toate acestea se găsesc mai multe articole expuse în presa din județele respective și nu numai.

DISTRIBUIE acest articol dacă si tu crezi că trebuie citit de cât mai mulți 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.