2,313 total views

Conducerea IŞJ Vâlcea îl ia neverosimil pe nu ştiu în braţe, iar cea a Liceului “Antim Ivireanul” încearcă să demonstreze că angajarea consilierei municipale protejată politic, care predă zece ore la Sanitar, e în regulă, la fel şi numirea ei de către CL în CA-ul unităţii şcolare.

rezultate-concurs-judetean-septembrie-2016

membri_ca_cl_rm-valcea

bobeanu-maria_avere_incepere-mandat

Foaie catalogOre dosite pentru a fi primite de cine trebuie şi fuga disperată de răspundere când încălcarea legii iese la iveală în mod purulent sunt doar două dintre concluziile continuării documentării noastre a cazului CL Râmnicu Vâlcea – Bobeanu – Liceul “Antim Ivireanul” – IŞJ Vâlcea. Când la ele se adaugă şi încercarea de prostire în faţă a jurnaliştilor, alarmaţi de păriţi de elevi şi cadre didactice, situaţia atinge deja graniţele penalului ridicol. Noi nu avem nicio şansă de a le şti pe toate, dar pentru astfel de cazuri încă există instituţii abilitate.

Inspectorul general, Andra Bică, recunoaşte că angajarea Mariei Bobeanu la Liceul Sanitar “Antim Ivireanul” ridică semne de întrebare, cel puţin din cauză că iniţiativa nu a fost adusă la cunoştinţa inspectoratului şi consilierul municipal nu a dat concurs de titularizare pe post. Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Vâlcea, însă, ia de bună informarea verbală a directoarei Liceului Sanitar şi nu se pronunţă în privinţa posibilului conflict de interese semnalat de noi.

 

Dacă nu s-a ştiut de situaţie, cum au fost avizate situaţiile salariale?

“Am luat legătura cu doamna director (Paula Fîrtăţescu, de la liceul “Antim Ivireanul” – nr.). A spus că atunci când s-a făcut repartiția orelor, s-a procedat conform metodologiei. Eu nu vă contrazic pe dumneavoastră, dar doamna director mi-a mai spus că (consilierul municipal Maria Bobeanu – n.r.) nu a votat atunci când s-au repartizat orele. Părerea mea personală? În primul rând n-am fost surprinsă, asta vă pot spune. Tot sincer vă pot spune că nu ştiam de situaţie, pentru că nu mi-a fost adusă la cunoştinţă situaţia, ceea ce nu este normal. Mă cunosc destul de bine cu directorii de şcoli, inclusiv cu doamna director de acolo (directoarea Antim Ivireanul – n.r.). De fapt, cred că nimeni din Insprectoratul Şcolar nu ştia. Conform metodologiei mişcării personalului didactic, toate posturile se ocupă prin şedinţă publică şi prin Inspectoratul Şcolar. Directorii au obligaţia de a da o listă cu posturile la Inspectorat. Sunt mai multe categorii de posturi. Există posturi care apar în timpul anului şcolar, care se vacantează din diverse motive şi pe care noi le introducem treptat în aplicaţie. Dar sunt posturi care apar şi după 1 septembrie. Ei bine, acestea se pot ocupa de către şcoală, prin concurs realizat la nivelul şcolii. Dar, asta nu înseamnă că noi nu suntem anunţaţi. Se face concurs la nivelul şcolii şi este solicitat un inspector şcolar, de regulă unul care este membru al comisiei de concurs. Dacă nu are deloc notă, peste 5, candidatul la orice concurs trebuie să susţină unul. Ceea ce este cazul doamnei consilier (Bobeanu – n.r.), pentru că nu are notă la un concurs naţional”, ne-a declarat Andra Bică.
Observaţiile noastre. Este practic imposibil ca la nivel de IŞJ să nu se fi ştiut de situaţia de la Sanitar, cât timp acolo predă (e drept, ore puţine) şi un inspector de specialitate, Adina Dobrete, totodată şi consilier municipal, PSD de data aceasta, partid aliat la Putere cu PER-ul din care face parte Maria Bobeanu. Încă o întrebare. Cum a primit unitatea şcolară “bulina verde” de la serviciul Salarizare din cadrul IŞJ dacă nu a ştiut de orele Mariei Bobeanu? Şi există şi alte numeroase argumente care susţin temeinic îndoielile noastre cu privire la buna credinţă a declaraţiilor conducerii IŞJ pe marginea acestui subiect.

Bobeanu predă mai multe ore decât prevede metodologia că ar avea dreptul

Paula Fîrtăţescu, director al Liceului “Antim Ivireanul”, consideră că nu există nici vorbă de conflict de interese, nici măcar moral şi susţine că angajarea Mariei Bobeanu s-a făcut legal, într-o situaţie excepţională, pe durată determinată, ca personal asociat. Chiar şi aşa, conducerea şcolii avea obligaţia să informeze inspectoratul şi să anunţe public orele apărute. Ce e interesant, însă, în declaraţia pe care ne-a dat-o Paula Fîrtăţescu, este că Maria Bobeanu nu predă de ieri, de alaltăieri la “Antim Ivireanul”…
“Doamna Bobeanu, în cadrul şcolii noastre postliceale, este angajat pe perioadă determinată ca personal asociat, la plată cu ora. Din 42 de săptămâni, 12 sunt pentru învăţământ teoretic, iar 9 pentru practică. Atunci doamna profesoară nici nu are ce căuta la şcoală. Conflictul de interese eu nu-l văd. Este foarte adevărat că de fiecare dată când s-a votat bugetul, doamna s-a abţinut de la vot, dar a participat la şedinţă. Ce să vă spun? Nouă ne-a făcut un bine că a luat aceste ore, pentru că noi chiar avem nevoie de oameni calificaţi. Este pe studii medii angajată acolo, pentru că doamna a terminat Şcoala Postliceală Sanitară tot la noi. Are şi modul pedagogic şi ne face un bine. La personal asociat nu se dă concurs. Ar rămâne în situaţia (dacă s-ar da concurs pentru asociaţi – n.r.) în care n-ar avea cine să vină. Să ştiţi că la asociaţi suntem întotdeauna în deficit. Eu pentru cursul ăla nu am nevoie de om cu studii superioare. Doamna are studii superioare, dar eu nu pot să o angajez pe studii superioare câtă vreme am nevoie de maistru instructor care a terminat asistent medical generalist cu modul pedagogic. La şcoala postliceală, autofinanţată, la 1 septembrie, deşi ne pregătisem pentru două clase, aveam una singură realizată. În momentul în care s-a făcut şi a doua clasă, au început să se depună cereri pentru acele clase. Doamna consilier (Bobeanu) a mai fost aici şi anul trecut, adică a şi predat şi a fost şi consilier la noi”, ne-a declarat Paula Fîrtăţescu.
Conducerea Liceului Sanitar omite să spună că anual absolvă zeci de elevi modulul AMG. Dacă informa IŞJ de constituirea unei noi clase şi anunţa public nevoia de cadre didactice, poate că se înscria şi cineva care putea fi titularizat pe post. În plus, din copia de pe catalog reiese că Maria Bobeanu predă zece ore, adică mai mult decât maxim şase, atât cât prevede metodologia că au dreptul, inclusiv personalul asociat, să le presteze şi să le fie plătite cu ora.

Discuţia despre conflictul de interese rămâne valabilă

Despre atitudinea Mariei Bobeanu nu ar fi prea multe de spus. Contactată telefonic, iniţial a refuzat să ne declare ceva despre acest subiect, trimiţându-ne la… cei care ne-au semnalat situaţia. “Încă lucrez la CET şi nu am contract de muncă cu Liceul Sanitar. Nu am nimic de declarat. Am contract de muncă la CET, vă puteţi interesa, este totul la vedere. Nu am nimic de ascuns”, sunt puţinele propoziţii spuse de un consilier municipal care este şi vicelider de organizaţie politică.
Ce e drept, trebuie să facem o corectură faţă de articolul precedent. Maria Bobeanu încă are contract de muncă la CET Govora, lucru pe care l-a şi menţionat în declaraţia de avere depusă la începutul actualului mandat. Ceea ce pune sub semnul întrebării (încă o dată) seriozitatea administratorului judiciar Remus Borza, care afirma răspicat, acum nici două luni, că nu va tolera în schema societăţii aflate în insolvenţă angajaţii pe criterii politice sau de alt gen de pile şi relaţii. L-o fi rugat cineva din conducerea Râmnicului să o păstreze pe “ecologistă”, deşi exista şi înainte de angajarea ei, şi aici, titular pe postul de asistent medical….
În plus, înţelegem că HCL 241/19 din 27 septembrie a.c. a fost validată prin vot unanim fiind vorba de o listă. Consilieri municipali care sunt şi profesori în viaţa de zi cu zi (de exemplu Cătălin Pană de la PER, sau Adina Dobrete de la PSD) nu au acceptat să fie numiţi în Consilii de Administraţie la şcolile în care şi predau. În cazul de faţă, Maria Bobeanu a acceptat, ceea ce face cu atât mai valabile prevederile legale, pe care le-am evidenţiat în articolul anterior, privind incompatibilitatea şi conflictul de interese.
Vor apărea, probabil, voci care vor susţine că prezentul caz este unul izolat la nivel de IŞJ Vâlcea, sau măcar la nivelul unităţii şcolare menţionate. Nici pe departe nu este aşa. Din păcate, există numeroase alte nereguli, tolerate sau chiar coordonate de conducători de unităţi şcolare, inspectori sau chiar conduceri vechi şi noi ale învăţământului vâlcean. Bineînţeles că politicul nu lipseşte din acest sumbru peisaj, cum nu lipsesc nici cumetriile, nepotismul, amantlâcurile, sau interesele de grup organizat. Din cauza lor suferă deopotrivă elevii şi cadrele didactice cu vocaţie şi profesionalism. De fapt, suferă întreaga societate, pe termen scurt, mediu şi lung. Situaţie care nu mai trebuie tolerată sub nicio formă.

 

Pe aceeaşi temă citiţi şi  Primarul Gutău, consilierii municipali și conducerea ISJ Vâlcea, complici la un posibil conflict de interese

sursa foto/ https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1765234487085790&set=t.100003284428289&type=3&theater

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.