1,400 total views

Oraşul Călimăneşti (de care depinde administrativ şi staţiunea Căciulata) se află situat în pitoreasca Vale a Oltului, la doar 18 km de Râmnicu Vâlcea, poziţie care îi asigură statutul de staţiune turistică, deschisă pentru tot timpul anului. Situat aproape de centrul ţării, la Călimăneşti se ajunge relativ din orice parte ai veni, istoria şi frumuseţea naturală a locului îmbinându-se aici într-o combinaţie reuşită, menită să fixeze localitatea pe harta turistică a României.

calimanesti-caciulata

Staţiunea Călimăneşti-Căciulata şi-a început cariera turistică datorită apelor sale cu proprietăţi terapeutice, la sfârşitul sec. XIX şi începutul sec. XX. În acea vreme a început să fie frecventată de protipendada vremii (Eminescu şi Goga au trecut şi ei pe aici) iar la recomandarea renumitului medic Carol Davila, însuşi Napoleon III al Franţei a beneficiat de o cură cu apă de aici (actualul Izvor 1 de la Căciulata) pentru a-şi trata o afecţiune a ficatului. Din această perioadă datează multe vile şi clădiri emblematice ale oraşului, arhitectura aşezării îmbogăţindu-se treptat cu noi vile, hoteluri şi pensiuni, fiecare cu amprenta epocii în care au fost ridicate. Pornind la pas din centrul aşezării, în câteva zeci de minute se ajunge la o adevărată bijuterie arhitecturală:

manastirea-coziaMânăstirea Cozia

Ctitorita in sec. XIV de voievodul Mircea cel Bătrân, mânăstirea a căpătat actuala înfăţişare în urma adăugirilor succesive a ctitorilor săi ulteriori, în special Neagoe Basarab (de la care a rămas fântâna în care turiştii obişnuiesc să arunce bani pentru împlinirea dorinţelor) şi Constantin Brâncoveanu (care a adăugat pridvorul în celebrul stil brâncovenesc). Iubitorii de istorie şi spiritualitate îşi pot hrăni aici sufletul atât cu frumuseţea lăcaşului de cult cât şi cu admirarea artefactelor expuse în muzeul mânăstirii. Mânăstirea este aşezată pe malul drept al Oltului, într-o zonă liniştită şi scutită parcă de curgerea timpului. Tot aici îşi dorm somnul de veci atât voievodul Mircea cât şi doamna Theodora, devenită maica Teofana, mama domnitorului Mihai Viteazul.

manastirea-turnuMânăstirea Turnu şi castrul roman

La doi kilometri în amonte, dar de data asta pe malul stâng al Oltului, găsim mânăstirea Turnu, ctitorită în sec. XV-XVI de câţiva monahi de la Cozia care s-au retras aici. Numele mânăstirii vine de la ruinele castrului roman Arutela, care se află nu departe de acest loc. Castrul a fost ridicat de romani la câţiva ani de la cucerirea Daciei şi avea ca scop protejarea drumului de pe Valea Oltului. Monumentul istoric a fost reconstruit parţial în ultimii ani, poarta principală recăpătându-şi aspectul de acum aproape 2 000 de ani, oferind turistului o întoarcere în epoca Daciei romane, unica de acest fel din România, cel puţin până la ora actuală.

manastirea-stanisoara-1Masivul Cozia şi mânăstirea Stănişoara

Dacă alegeţi să vă continuaţi drumul pe malul stâng al Oltului, după alţi 4 km (există o legătură feroviară la staţia Turnu), pe un drum destul de retras, veţi ajunge la mânăstirea Stăniţoara, aflată la poalele masivului Cozia. Mânăstirea are câteva sute de ani vechime (nu se ştie cu exactitate câte) însă actuala formă o are de la începutul sec. XX când vechea construcţie din lemn a fost înlocuită cu una din piatră. Despre masivul Cozia circulă numeroase legende, unele dintre ele afirmând chiar că este celebrul munte sfânt al geţilor, Kogaionon. Indiferent care este adevărul istoric, muntele este unul plin de măreţie, de păduri şi de aer curat.

Alte obiective turistice mai sunt: lacul de acumulare al hidrocentralei de la Turnu, lacul de acumulare de la Călimăneşti, cu insuliţa din mijloc şi cu mânăstirea din mijlocul insuliţei (mânăstirea Ostrov), cascada Urzicii, cascada Lotrişor, mânăstirea Cornetu, şi altele.

Distribuie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.