PDL Valcea, rupt in trei

ÔÇó trei politicieni par a se lupta cu ┼čanse reale pentru ┼čefia organiza┼úiei jude┼úene ┼či deznod─âm├óntul depinde de rezultatele de la Conven┼úia Na┼úional─â

PD V├ólcea a pierdut f─âr─â drept de apel ┼či alegerile locale ┼či pe cele parlamentare din anul 2012. USL a luat caimacul, marea majoritate a prim─âriilor din jude┼ú, ├«n plus a ├«nchis cu peste 50% toate colegiile ├«n luna decembrie a anului trecut. Pentru portocalii au urmat c├óteva s─âpt─âm├óni de uluire dup─â care tot mai multe voci s-au ridicat ├«mpotriva pre┼čedintelui Dorel Jurcan, cel care a ┼či pierdut mandatul de senator dup─â ce a fost surclasat de liberalul Adr─ânel Cotescu.

┼×i-a dat sau nu demisia Jurcan?

Dup─â amor┼úeala prilejuit─â de s─ârb─âtorile de iarn─â, mai mul┼úi democrat-liberali au ie┼čit la ramp─â ┼či au declarat c─â Dorel Jurcan ┼či-a anun┼úat verbal demisia ┼či c─â ├«n scurt─â perioad─â o va oficializa ├«n scris, urm├ónd s─â ├«┼či asume rezultatele slabe de la alegeri. Singurul deputat pe care PDL ├«l are ├«n noua legislatur─â, Romeo R─âdulescu, consilierul jude┼úean, Romulus Bulacu ┼či ex-deputatul Sami V├ólcu au fost vocile importante care s-au „r─âsculat” ├«mpotriva conducerii ┼či la prima conferin┼ú─â de pres─â toat─â lumea a┼čtepta anun┼úul de demisie a lui Jurcan. Acesta a r─âsturnat toate pronosticurile, ├«ns─â, ┼či a spus sec c─â nu ┼či-a dat ┼či nu ├«┼či va da demisia. Lupta de gheril─â a continuat ┼či mai mult ca sigur va continua p├ón─â la terminarea Conven┼úiei Na┼úionale din aceast─â lun─â care ├«n mod normal va fi urmat─â ┼či de alegeri interne.

Romeo ┼či Romulus cu Udrea, Dorel cu Blaga

De rezultatul alegerilor na┼úionale pare a depinde ├«n mare parte ┼či numele noului pre┼čedinte de la V├ólcea. ├Än cazul ├«n care Elena Udrea va reu┼či s─â furnizeze surpriza ┼či s─â le c├ó┼čtige ├«ncrederea portocaliilor, atunci ├«n cursa v├ólcean─â vor mai r─âm├óne Romeo R─âdulescu ┼či Romulus Bulacu, cei care ┼či-au anun┼úat sus┼úinerea pentru fostul ministru dar ┼či eventuale candidaturi pentru ┼čefia jude┼úean─â a PDL. De partea cealalt─â, actualul pre┼čedinte, Dorel Jurcan, ├«i va da votul lui Vasile Blaga, de care-l leag─â o mai veche prietenie. Chiar dac─â nu va fi sigur de p─âstrarea postului nici ├«n cazul ├«n care „Buldogul” va fi reconfirmat ├«n func┼úia de conducere, fostul senator ia un avantaj important fa┼ú─â de contracandida┼úii s─âi ┼či porne┼čte ca favorit cert la eventualele alegeri interne.

Miza e mare

Miza pentru pre┼čeden┼úia PDL V├ólcea este una mare ┼či cu b─âtaie lung─â. La viitoarele alegeri parlamentare nu se va mai adopta sistemul alegerilor uninominale, pe colegii ┼či se va reveni pe liste. ├Än aceste condi┼úii, pre┼čedintele PDL V├ólcea va fi, ├«n mod normal ┼či logic, cap de list─â ┼či aproape sigur va ajunge ├«n Parlamentul Rom├óniei. Capra ┼či varza se vor putea ├«mp─âca numai ├«ntr-o singur─â situa┼úie, cea ├«n care Romeo R─âdulescu va reu┼či s─â revin─â ├«n fotoliul de primar al R├ómnicului ├«n urma alegerilor locale viitoare.

Gutău încă nu revine

Fosta locomotiv─â a PDL V├ólcea, Mircia Gut─âu, nu pare tentat s─â se ├«ntoarc─â la prima dragoste ┼či s─â pun─â um─ârul la reconstruc┼úia partidului. De altfel, ┼či dac─â ┼či-ar dori ar avea o situa┼úie complicat─â ├«n ceea ce prive┼čte statutul partidului care nu prevede situa┼úii clare pentru membri exclu┼či ├«n urma unei condamn─âri penale. Unul dintre candida┼úii la pre┼čeden┼úia partidului, Elena Udrea, a dat de ├«n┼úeles c─â se poate g─âsi o solu┼úie de compromis, ├«n timp ce un alt candidat, Monica Macovei, a exclus varianta „Gut─âu.” „Mai ├«nt├ói este important ca Gut─âu s─â ├«┼či doreasc─â s─â se re├«nscrie ├«n PDL V├ólcea, apoi vom dezbate problema. A fost ┼či r─âm├óne prietenul meu ┼či ┼čtiu sigur c─â a fost un primar foarte bun.”, a declarat „Blonda de la PDL” ├«n timpul unei vizite la R├ómnicu V├ólcea. „Dac─â nu se schimb─â statutul partidului, Mircia Gut─âu nu poate reveni ├«n PDL V├ólcea pentru c─â a suferit o condamnare penal─â ┼či aceasta este o condi┼úie clar─â a Codului Etic din Statut”, a declarat europarlamentarul Monica Macovei.

Udrea, la nunt─â ┼či la Filarmonic─â

Fostul ministru, Elena Udrea, a venit la R├ómnicu V├ólcea pentru a-┼či sus┼úine mo┼úiunea pe care o va prezenta la Conven┼úia Na┼úional─â a PDL. Candidatul la ┼čefia portocaliiilor a fost a┼čteptat ├«n sala mare a Filarmonicii „Ion Dumitrescu” de aproximativ 200 de membri din tot jude┼úul. La prezidiu au mai luat loc pre┼čedintele v├ólcenilor, Dorel Jurcan, al─âturi de Romeo R─âdulescu, Romulus Bulacu, Iuliana Moise, ┼×tefan Pral─â ┼či deputatul de Alba, Clement Negru┼ú, ┼čeful e campanie electoral─â intern─â a Elenei Udrea. Fostul ministru a ├«ncercat s─â ├«n mare parte a reu┼čit s─â ├«┼či asigure simpatia membrilor de r├ónd: „├Ämi doresc s─â vin─â s─â voteze un num─âr c├ót mai mare de pedeli┼čti la Conven┼úia Na┼úional─â, atunci rezultatul va fi just. ┼×tiu c─â sunt dorit─â ca pre┼čedinte al PDL de membri obi┼čnui┼úi ai partidului, pe ei mizez. Asta nu pentru c─â nu am ├«ncredere ├«n Dorel Jurcan…” Elena Udrea a participat ┼či la nunta fostului viceprimar al R├ómnicului, Cosmin Constantinescu ┼či a petrecut ore bune la „Restaurantul din Meri”, acolo unde a fost invitat─â de na┼čul mare, Romeo R─âdulescu.