1,444 total views

• trei politicieni par a se lupta cu şanse reale pentru şefia organizaţiei judeţene şi deznodământul depinde de rezultatele de la Convenţia Naţională

PD Vâlcea a pierdut fără drept de apel şi alegerile locale şi pe cele parlamentare din anul 2012. USL a luat caimacul, marea majoritate a primăriilor din judeţ, în plus a închis cu peste 50% toate colegiile în luna decembrie a anului trecut. Pentru portocalii au urmat câteva săptămâni de uluire după care tot mai multe voci s-au ridicat împotriva preşedintelui Dorel Jurcan, cel care a şi pierdut mandatul de senator după ce a fost surclasat de liberalul Adrănel Cotescu.

Şi-a dat sau nu demisia Jurcan?

După amorţeala prilejuită de sărbătorile de iarnă, mai mulţi democrat-liberali au ieşit la rampă şi au declarat că Dorel Jurcan şi-a anunţat verbal demisia şi că în scurtă perioadă o va oficializa în scris, urmând să îşi asume rezultatele slabe de la alegeri. Singurul deputat pe care PDL îl are în noua legislatură, Romeo Rădulescu, consilierul judeţean, Romulus Bulacu şi ex-deputatul Sami Vâlcu au fost vocile importante care s-au “răsculat” împotriva conducerii şi la prima conferinţă de presă toată lumea aştepta anunţul de demisie a lui Jurcan. Acesta a răsturnat toate pronosticurile, însă, şi a spus sec că nu şi-a dat şi nu îşi va da demisia. Lupta de gherilă a continuat şi mai mult ca sigur va continua până la terminarea Convenţiei Naţionale din această lună care în mod normal va fi urmată şi de alegeri interne.

Romeo şi Romulus cu Udrea, Dorel cu Blaga

De rezultatul alegerilor naţionale pare a depinde în mare parte şi numele noului preşedinte de la Vâlcea. În cazul în care Elena Udrea va reuşi să furnizeze surpriza şi să le câştige încrederea portocaliilor, atunci în cursa vâlceană vor mai rămâne Romeo Rădulescu şi Romulus Bulacu, cei care şi-au anunţat susţinerea pentru fostul ministru dar şi eventuale candidaturi pentru şefia judeţeană a PDL. De partea cealaltă, actualul preşedinte, Dorel Jurcan, îi va da votul lui Vasile Blaga, de care-l leagă o mai veche prietenie. Chiar dacă nu va fi sigur de păstrarea postului nici în cazul în care “Buldogul” va fi reconfirmat în funcţia de conducere, fostul senator ia un avantaj important faţă de contracandidaţii săi şi porneşte ca favorit cert la eventualele alegeri interne.

Miza e mare

Miza pentru preşedenţia PDL Vâlcea este una mare şi cu bătaie lungă. La viitoarele alegeri parlamentare nu se va mai adopta sistemul alegerilor uninominale, pe colegii şi se va reveni pe liste. În aceste condiţii, preşedintele PDL Vâlcea va fi, în mod normal şi logic, cap de listă şi aproape sigur va ajunge în Parlamentul României. Capra şi varza se vor putea împăca numai într-o singură situaţie, cea în care Romeo Rădulescu va reuşi să revină în fotoliul de primar al Râmnicului în urma alegerilor locale viitoare.

Gutău încă nu revine

Fosta locomotivă a PDL Vâlcea, Mircia Gutău, nu pare tentat să se întoarcă la prima dragoste şi să pună umărul la reconstrucţia partidului. De altfel, şi dacă şi-ar dori ar avea o situaţie complicată în ceea ce priveşte statutul partidului care nu prevede situaţii clare pentru membri excluşi în urma unei condamnări penale. Unul dintre candidaţii la preşedenţia partidului, Elena Udrea, a dat de înţeles că se poate găsi o soluţie de compromis, în timp ce un alt candidat, Monica Macovei, a exclus varianta “Gutău.” “Mai întâi este important ca Gutău să îşi dorească să se reînscrie în PDL Vâlcea, apoi vom dezbate problema. A fost şi rămâne prietenul meu şi ştiu sigur că a fost un primar foarte bun.”, a declarat “Blonda de la PDL” în timpul unei vizite la Râmnicu Vâlcea. “Dacă nu se schimbă statutul partidului, Mircia Gutău nu poate reveni în PDL Vâlcea pentru că a suferit o condamnare penală şi aceasta este o condiţie clară a Codului Etic din Statut”, a declarat europarlamentarul Monica Macovei.

Udrea, la nuntă şi la Filarmonică

Fostul ministru, Elena Udrea, a venit la Râmnicu Vâlcea pentru a-şi susţine moţiunea pe care o va prezenta la Convenţia Naţională a PDL. Candidatul la şefia portocaliiilor a fost aşteptat în sala mare a Filarmonicii “Ion Dumitrescu” de aproximativ 200 de membri din tot judeţul. La prezidiu au mai luat loc preşedintele vâlcenilor, Dorel Jurcan, alături de Romeo Rădulescu, Romulus Bulacu, Iuliana Moise, Ştefan Prală şi deputatul de Alba, Clement Negruţ, şeful e campanie electorală internă a Elenei Udrea. Fostul ministru a încercat să în mare parte a reuşit să îşi asigure simpatia membrilor de rând: “Îmi doresc să vină să voteze un număr cât mai mare de pedelişti la Convenţia Naţională, atunci rezultatul va fi just. Ştiu că sunt dorită ca preşedinte al PDL de membri obişnuiţi ai partidului, pe ei mizez. Asta nu pentru că nu am încredere în Dorel Jurcan…” Elena Udrea a participat şi la nunta fostului viceprimar al Râmnicului, Cosmin Constantinescu şi a petrecut ore bune la “Restaurantul din Meri”, acolo unde a fost invitată de naşul mare, Romeo Rădulescu.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.