Loading

Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice este o ocazie deosebită pentru a adresa cele mai sincere urări de bine celor care au lucrat timp de o viaţă pentru societate. Data de 1 octombrie este dedicată persoanele vârstnice pentru eforturile acestora, depuse într-o viaţă, în slujba societăţii.

O veche şi înţeleaptă zicală spune că “ cine nu are bătrâni să-şi cumpere”.  Au mereu la ei bogate bagaje cu poveşti de viaţă, iar noi nu trebuie decât să le ascultăm, să le înţelegem, să învăţăm din experienţa lor, pentru viitorul nostru. Solidaritatea între generaţii reprezintă un principiu fundamental fără de care societatea nu poate exista, iar noi avem datoria să ne cinstim seniorii aşa cum se cuvine

Mesajul Preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, Dr.ing. Ion CÎLEA

OMAGIU ŞI RECUNOŞTINŢĂ

Omenirea întreagă sărbătoreşte la 1 octombrie Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, sărbătoare iniţiată de Organizaţia Naţiunilor Unite sub semnul respectului profund şi al aprecierii faţă de cei mai înţelepţi oameni ai planetei. Este pentru mine nu doar un prilej de omagiere a răbdătorilor noştri bătrâni care poartă pe umeri cu demnitate povara multor ani de muncă şi sacrificii, de speranţe şi deziluzii, ci şi un prilej de reflecţie asupra condiţiei pensionarilor şi o potrivită ocazie de a readuce în actualitatea conştiinţei sociale problemele reale ale persoanelor de vârsta a treia.
Regret că încă mai există în România anului 2013 oameni care nu înţeleg să le acorde vârstnicilor recunoştinţa şi respectul cuvenit. De aceea, vreau ca şi în această zi să le amintesc indiferenţilor că pensionarii de astăzi sunt cei care au construit România în care trăim, ei şi-au făcut datoria cu vârf şi îndesat faţă de noi. Nimeni nu are dreptul să-i ignore, să-i marginalizeze. Vom fi o ţară mai bună. Un popor mai bun, vom avea un destin mai senin doar atunci când vom înţelege că munca de o viaţă merită tot respectul şi că viitoarele generaţii vor trăi pe temelia sacrificiilor bătrânilor care i-au precedat.
Când vorbesc despre recunoştinţă nu mă gândesc la pomeni, ci la respectarea cu sfinţenie a art.42, alin.2 , teza 1 din Constituţia României care stipulează clar că nimeni, niciodată nu poate anula un drept câştigat şi că trebuie garantat dreptul la pensie. La fel, se cer respectate dispoziţiile art. 47 alin.(1) şi art. 135 alin.(2) din Cartea Fundamentală potrivit cărora statul are obligaţia de a asigura tuturor un nivel de trai decent.
Ajunşi la vârsta senectuţii, bunii noştri înaintaşi nu doresc decât ca, pe măsură ce îmbătrânesc să fie ajutaţi a-şi păstra starea de sănătate şi statutul de membri activi ai societăţii, independenţi, dar în aceeaşi măsură implicaţi. Datoria noastră derivă din aceste minime cerinţe şi anume să le oferim bătrânilor şansa de a participa la viaţa societăţii, să aibă condiţii, fie şi modeste, pentru a-şi continua viaţa în demnitate.
Astfel de preocupări şi nelinişti le trăiesc nu numai în această zi dedicată persoanelor vârstnice, ci ele m-au însoţit pe tot parcursul acestor ani. În calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea, i-am avut şi-i am în vedere mai ales pe bătrânii neajutoraţi, pe cei care sunt lipsiţi de sprijin din partea familiilor ori au rămas singuri pe lume. În condiţii bugetare vitrege, n-am pregetat să urmăresc cu atenţie diversificarea şi îmbunătăţirea capacităţilor de asistenţă socială din judeţ. De asemenea, am acordat în mod constant atenţie problemelor de fiecare zi ale bătrânilor, în general, şi ale pensionarilor, în special.
Pentru că întâi octombrie este o zi specială, doresc să le urez tuturor sărbătoriţilor sănătate şi linişte sufletească, puterea de a spera şi de a crede în împlinirea acestor nevoi, de a crede că merită să trăieşti într-o ţară a respectului şi omeniei.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.