276 total views

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, marţi, un amendament al deputatului PSD Gheorghe Emacu, prin care va fi menţionată în Legea fundamentală înscrierea stemei României pe tricolor. Mai multe amendamente, printre care instituirea prin Legea fundamentală a unei zile naţionale de 10 Mai, schimbarea imnului naţional actual cu „Tricolorul“ şi menţionarea ca stat membru al UE, au fost respinse.
Potrivit amendamentului la articolul 12 alineatul 1 adoptat de către membrii Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, „drapelul României este tricolor, având pe fondul galben stema ţării; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu“.
În forma actuală, Constituţia stabileşte că „drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu“.
Membrii Comisiei pentru revizuirea Constituţiei au respins toate amendamentele care ar fi introdus în Legea fundamentală o zi naţională de 10 Mai, formulate de senatorul PNL Victor Ciorbea, dar şi de grupurile parlamentare ale PNL.
De asemenea, a fost respinsă propunerea formulată de senatorii Ioan Ghişe, Paul Ichim, Dorin Dobra, Valeriu Boeriu şi Ion Luchian pentru ca ziua naţională a României să fie stabilită pentru 22 Decembrie. Aceiaşi iniţiatori au mai avut un amendament respins, respectiv ca imnul naţional al României să fie schimbat cu „Tricolorul“.
Totodată, membrii comisiei au respins propunerea deputatului Eugen Nicolicea şi a senatorului Ioan Toma ca deviza României să fie „Nihil Sine Deo“.
În plus, Comisia de revizuire a Constituţiei a respins amendamentul formulat de grupul minorităţilor naţionale pentru ca articolul 10 al Legii fundamentale să fie completat cu menţiunea că „România este stat membru al Uniunii Europene“.
Comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei a mai adoptat marţi un amendament propus de PSD prin care este introdusă noţiunea „regiune“ în textul Legii fundamentale, în favoarea acestuia fiind înregistrate 18 voturi „pentru“, un vot „împotrivă“ şi o abţinere.
În Comisia de revizuire a Constituţiei a fost modificat articolul 3, alineatul 3, astfel: „Teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, în comune, oraşe, judeţe şi regiuni. În condiţiile legii, unele oraşe sunt declarate municipii“.
Comisia parlamentară de revizuire a Constituţiei a respins, săptămâna trecută, includerea în Legea fundamentală a definirii României ca stat laic. Amendamente privind introducerea cuvântului laic la alineatul 3 al articolului 1 al Legii fundamentale au fost formulate de deputatul independent Remus Cernea, dar şi de Forumul constituţional. În schimb, parlamentari ai UDMR şi ai PSD s-au declarat împotriva propunerii.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.