130 total views

Furtul este unul din cele mai vechi şi cunoscute delicte, infracţiune prezentă şi în zilele noastre, mai exact este vorba de o faptă penală care aduce atingere dreptului de proprietate, un drept fundamental prevăzut şi de constituţie şi apărat de Codul Penal prin pedepsirea acestei fapte.

O categorie aparte din gama furturilor o reprezintă furturile din buzunare, poşete, genţi etc. Pericolul social al unui astfel de furt considerăm că este unul destul de ridicat, întrucât această infracţiune poate degenera şi în violenţă.

Persoanele predispuse a deveni victimele acestei infracţiuni sunt în special, vârstnicii, şi ulterior orice altă persoană care nu este atentă la cine e în jurul ei şi la ceea ce fac.

ATENŢIE LA :

• Aglomeraţia şi agitaţia care se creează zilnic, în special în orele de vârf, atrag ca un magnet „şuţii”, adică hoţii de buzunare, poşete, genţi. De aceea trebuie să fiţi foarte atenţi pentru a evita evenimente neplăcute. Pentru că – să spunem – de bani vă puteţi lipsi, dar gândiţi-vă la acte şi la efortul şi timpul pierdut pentru refacerea lor!
• Hoţii de buzunare/genţi, atât femei cât şi bărbaţi – acţionează cel mai adesea în locuri aglomerate: pieţe, magazine, mijloace de transport în comun, în grupuri de 3-5 persoane, fiecare ştiind forte bine ce are de făcut. Unul dintre ei creează o diversiune – se împinge, de exemplu, altul, bine antrenat în acest sens, sustrage portofelul şi îl dă mai departe, la a doua sau a treia mână. Cel care sustrage portofelul are, de regulă, o haină sau o pungă/plasă cu care maschează mâna cu care „operează”.

• Pentru a evita aceste evenimente, recomandăm doamnelor şi domnişoarelor să fie mai precaute la modul în care poartă poşeta: întotdeauna aceasta să fie imobilizată de braţ sau să o ţină în partea din faţă a corpului, lipită de haină.
• De asemenea, evitaţi transportarea unor sume mari de bani dacă nu vă luaţi măsuri de siguranţă corespunzătoare!! Dacă , totuşi, aveţi asupra dvs. aceste sume, nu ţineţi toţi banii într-un singur loc!
• Bărbaţii ar fi bine să poarte portofelul într-un buzunar interior, în partea din faţă, cât mai aproape de corp! În nici un caz nu purtaţi banii în buzunarele din spate sau în cele laterale!!
• Nu purtaţi portofelul în plase! uneori hoţii taie cu o lamă sacoşa şi veţi ajunge acasă fără bani/acte!
• În mijloacele de transport în comun sau atunci când staţi la rând pentru cumpărături, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuiţi!
• Nu păstraţi în acelaşi loc banii, actele şi cheile de la casă! dacă totuşi aţi făcut această imprudenţă şi vi s-au sustras cheile şi actele, schimbaţi de îndată sistemul de închidere a uşii locuinţei şi anunţaţi furtul actelor de identitate!
• Când faceţi o plată, nu scoateţi toţi banii pe care îi aveţi, nu-i număraţi în văzul tuturor!
• NU FIŢI INDIFERENŢI la ce se întâmplă în jurul dumneavoastră, alăturaţi-vă POLIŢIEI în lupta împotriva infractorilor!!!
Furnizaţi Poliţiei toate datele pe care le deţineţi în legătură cu astfel de fapte.
Ori de câte ori sunteţi victima unui atac, infracţiuni sau sunteţi martori oculari la comiterea unei infracţiuni, nu ezitaţi să anunţaţi imediat Poliţia! Timpul şi informaţiile utile ne sunt cel mai bun sprijin în lupta contra infracţionalităţii ! Apelul de urgenţă este 112.
Renunţând să depuneţi reclamaţie, ajutaţi infractorii să comită şi alte fapte!

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.