1,749 total views

…pentru că de fapt, aproape toate donațiile și sponsorizările obținute de conducere pentru susținerea echipei nu au fost făcute public, în proiectele de hotărâri specificându-se doar suma, ce reprezintă – donație sau sponsorizare și la ce capitol se vor aloca.

Parcă intenționat, administrația locală, și pe ultima sută de metri, pune pe ordinea de zi a unei ședințe proiecte care nu conțin toate informațiile, demonstrând că ignoră cu știință Legea 52/2003 privind transparența decizională sau o folosește când vrea și unde îi convine. În proiectul de rectificare a bugetului de venituri proprii și subvenții pentru SCM Râmnicu Vâlcea, inițiatorul, Gutău Mircia, solicită votul CL de aprobare pentru completarea acestuia cu suma de 16.000 lei, provenită din sponsorizări, dar „omite” să ne spună și cine a făcut aceste sponsorizări. Suma este extrem de mică și poate fi de la una sau mai multe societăți economice, însă nu avem de unde să știm pentru că acest lucru ne este ascuns și nu omis. De ce? Nu știm! Mircia Gutău, oricum, nu ne va spune.

Este știut că toate proiectele/actele normative emise de Primăria Râmnicu Vâlcea au fost creaţia puterii executive și nu a puterii legislative. Primarul Gutău, puterea executivă, a fost, în legislația 2016-2020, inițiatorul tuturor proiectelor, CL aprobând de fiecare dată fără ezitări. Niciun consilier local nu a fost inițiatorul vreunui proiect de hotărâre în cești patru ani, deși legea după care gurvernează le dă acest drept. Niciun consilier local din opoziție care arare ori nu a votat un proiect nici nu a atacat în contencios adminsitrativ. Acesta a fost Consiliul Local, unul supus și habarnist, excepție făcând un singur consilier, dar nici el nu a mers mai departe când a suspectat anumite proiecte ca fiind abuzive și dăm un singur exemplu – ROMPREST – n măriri de tarife.

Lipsa transparenţei decizionale, alături de alte carenţe ale activităţii administrației Gutău, a condus la încrederea scăzută a societăţii, în forţa şi importanţa pe care o are. Dacă administrația locală dovedea aplicarea reală a principiului transparenţei ar fi condus la o mai mare încredere măcar față de cei interesaţi cu adevărat. Astfel, vedem că rezultatul administrației Gutău, 2016-2020, are consecințe negative, și nu pozitive cum ar fi trebuit, asupra dezvoltării economice şi a menţinerii unor relaţii de cooperare între aparatul administrativ şi societate.

Transparența decizională, până la urmă, domnule încă primar, stabilește niște standarde minimale impuse administrației publice și instituțiilor publice în relația cu persoanele fizice sau juridice, care pot face acest lucru fără a intra în contradicţie cu prevederile acestei legi.

Mărirea gradului de responsabilitate a administraţiei publice faţă de cetăţean, stimularea participării active a cetăţenilor în procesul de luare a deciziilor şi creşterea gradului de transparenţă la nivelul întregii administraţii publice locale, a lipsit cu desăvârșire în administrația Gutău, aceiași administrație din care nu a lipsit interesul personal și al grupului restrâns de lucru. Conducătorii și acoliții lor au prosperat, iar populația, chiar dacă în această perioadă a sărăcit, are la scară o bancă pe care să stea, are un loc de joacă pentru copil, miroase panseluțele, iar viitorul nu contează când Gutău progresează…pentru el!

DESCARCĂ PROIECTUL

2._Proiect_de_hot._si_Raport_rectificare_buget_SCM

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.