1,328 total views

Scandalul privind seringile Pegasys contrafăcute, reducerea limitei veniturilor pentru microîntreprinderi, precum și travaliul comisiei pentru Roșia Montană, dar și înfrângerea amară înregistrată de Pandurii Tg. Jiu în fața formației italiene ACF Fiorentina, sunt principalele subiecte prezente în paginile presei centrale apărute vineri, 8 noiembrie.

Mugur Isărescu afirmă că ar fi fost adeptul controlului cheltuielilor administrative și sociale și nu a fost consultat pe creșterea impozitelor, transmite Adevărul. Guvernatorul BNR a precizat, însă, că înțelege decizia Guvernului, “mai ales că este vorba de o coaliție”, sperând că producătorii vor asuma costuri.

 

 

De la sondele de foraj la stâlpii rețelelor de electricitate și telefonie, de la conductele de gaze până la coșurile de fum, Guvernul a decis după negocierile cu FMI taxarea construcțiilor speciale cu 1,5% de la 1 ianuarie. În proiectul de ordonanță de urgență care va fi adoptat joi în Guvern, la pachet cu bugetul, Ministerul Finanțelor a prevăzut clar direcționarea acestui impozit către bugetul de stat. Primarii marilor municipii, contactați de Gândul, consideră însă, la unison, că banii trebuie să rămână la bugetele locale unde se și colectează.

 

Ministrul Fondurilor Europene Eugen Teodorovici a declarat ieri că lucrările la peste 1.500 de școli au fost oprite din lipsa finanțării, 230 de milioane de euro din realocarea financiară discutată cu reprezentanții Comisiei Europene urmând să fie repartizați pentru aceste proiecte, informează Ziarul Financiar.

 

 

Sectorul de irigații va beneficia, în viitorul Program Național pentru Dezvoltare Rurală 2014 — 2020, de o alocare financiară de peste 371 de milioane de euro, de aproape șase ori mai mare decât cea din actualul program, a declarat joi ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, informează Puterea.

 

Ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris, a declarat, joi, că un sistem judiciar reformat va spori încrederea investitorilor în România, transmite România Liberă. Ambasadorul Marii Britanii a apreciat progresele realizate de România în reformarea sistemului judiciar și mai ales activitatea Agenției Naționale de Integritate.

 

 

Parlamentarii PSD și PNL care fac parte din Comisia pentru Roșia Montană s-au făcut, în această săptămână, că lucrează intens la raportul final asupra proiectului aurifer, ca să fie timp pentru jocurile de culise, scrie ziarul Bursa. PSD ar vrea să “trântească” proiectul de lege înaintat de Guvern cu scopul de a calma spiritele, susțin surse apropiate situației, care afirmă că social-democrații vor să promoveze o lege cadru generală pentru exploatarea tuturor resurselor. Conform acestor surse, PSD urmărește să facă doar un exercițiu de imagine prin respingerea proiectului, pentru că viitoarea lege cadru ar favoriza exploatarea aurului de către RMGC, în condiții nu prea diferite de cele prezente. Pe de altă parte, liberalii se mențin pe poziții și susțin în continuu respingerea proiectului ca să strângă capital de imagine pentru alegerile de anul viitor.

Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, instituția din subordinea prim-ministrului responsabilă de retrocedări, a intrat în atenția procurorilor, informează Adevărul. Curtea de Conturi a sesizat, joi, organele de urmărire penală, existând suspiciuni că zeci de persoane au fost despăgubite ilegal, cu largul concurs al unor funcționari publici.

 

 

Oficialii care au decis în vara anului trecut deschiderea procedurii de insolvență a Hidroelectrica și ulterior au gestionat această procedură, denunțând inclusiv contractele cu “băieții deștepți” care au încheiat contracte păguboase companiei, au ajuns, rând pe rând, din vânători vânat, făcând obiectul mai multor dosare penale instrumentate de procurori, scrie Curierul Național.

 

 

Defrișările ilegale de pădure reprezintă una dintre infracțiunile cu “viață lungă” la noi în țară, în perioada 1990-2011 fiind defrișate ilegal 366.000 de hectare de pădure, atât din ocoalele silvice de stat, cât și din cele private, potrivit anchetei Curții de Conturi. În mod neoficial însă, suprafața ar fi mult mai mare, scrie ziarul Bursa. “Mafia lemnului” a fost favorizată în tot acest timp, potrivit dezvăluirilor care au avut loc în ultimii ani, de către politicieni, autorități locale, membrii ai legii.

 

În urmă cu doi ani România a fost obligată de CEDO să investigheze cu celeritate dosarele Revoluției, reunite între timp într-unul singur care este investigat de Parchetul General, scrie Gândul. Dosarul este sub supravegherea specială a Serviciului de Executări de pe lângă Consiliul Europei.

 

 

“Prin Constituție, sunt mediatorul constituțional în societatea românească în relațiile societății cu instituțiile, în relațiile între instituții, dar trebuie să recunosc, trebuie să recunosc faptul că mie nu mi-a reușit grozav”, a spus șeful statului Traian Băsescu, la Gala Mediatorilor 2013, relatează România Liberă. De asemenea, Traian Băsescu a ținut să sublinieze că este foarte important faptul că s-a creat și instituția mediatorului, “acela care de multe ori poate suplini lipsa capacității de comunicare între oameni”.

 

Guvernul va reduce limita veniturilor pentru microîntreprinderi, de la 65.000 de euro la 220.000 de lei (circa 50.000 de euro), nivel peste care firmele vor fi incluse în regim de plată a impozitului pe profit, noua regulă urmând să fie aplicată începând cu anul viitor, transmite Cronica Română.

 

 

Firmele care aplică sistemul TVA la încasare vor avea posibilitatea să opteze sau nu pentru folosirea acestuia, iar regula conform căreia taxa trebuie colectată în maximum 90 zile de la emiterea facturii va fi eliminată, modificări pe care Guvernul este obligat să le accepte la solicitarea Comisiei Europene, notează Adevărul.

 

 

Aproximativ 600.000 de firme au primit, neanunțate, în primele zece zile ale lunii octombrie, o adresă cu caracter de atenționare, “nesemnată și neștampilată” de la ANAF, în care erau avertizate să își plătească dările la stat “înainte de a veni inspecția fiscală, sau înainte de a se trece la executarea silită”. Informația a fost făcută publică joi de reprezentantul unei firme, în contextul unui seminar pe tema reorganizării ANAF, organizat de Price water house Coopers, și care a cerut lămuriri suplimentare de la oficialii Fiscului prezenți la eveniment, scrie Gândul.

 

Sectorul energiei ridică cele mai mari probleme legate de concurență, în contextul în care există multe companii de stat, iar segmentul este destul de reglementat, a declarat ieri, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, în cadrul unui eveniment în care a prezentat concluziile raportului privind concurența în economia românească. Raportul analizează 20 de piețe, punând însă un mai mare accent pe cinci domenii: auto, servicii bancare, retail alimentar, profesii liberale și energie, scrie Curierul Național.

 

Ioana Băsescu, fiica cea mare a președintelui Traian Băsescu, a achiziționat 290 de hectare de teren arabil în localitatea Nana din Călărași la un preț mediu de 4.500 de euro/hectar, tranzacția având o valoare totală de 1,3 milioane de euro, informează Ziarul Financiar. Ferma a fost preluată de compania Berfige, deținută de investitoarea italiană Mara Bertola (39 de ani), spun surse din piața agricolă. Terenurile se află la o distanță de aproximativ 60 de kilometri la sud de București.

 

 

Zeci de cutii cu Pegasys (soluție injectabilă folosită în tratamentul hepatitei B și C) au fost retrase de pe piață după ce în farmacii din Pitești și Ialomița s-au găsit mii de seringi cu ser contrafăcut, informează Puterea. Ministerul Sănătății recomandă bolnavilor care au folosit acest tratament în ultimele două săptămâni să meargă de urgență la medicul curant pentru a se stabili conduita terapeutică adecvată. Autoritățile menționează că aceste seringi, produse în Germania, nu prezintă un pericol, însă nu vor avea nici un efect.

Suma cheltuită pentru servicii medicale acordate asiguraților români pe teritoriul altei țări UE, pe teritoriul Spațiului Economic European și Elveției, în baza cardului european de sănătate și a formularelor europene, se ridică la 168 de milioane de euro la finalul anului 2012, arată datele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Instituția precizează că cele mai mari datorii acumulate sunt către Germania (53,6 mil. euro), Franța (31,9 mil. euro), Italia (28 mil. euro), Austria (21 mil. euro), Spania (11 mil. euro), transmite Ziarul Financiar.

 

Pandurii a obținut calificarea în grupele Europa League de la prima participare în cupele europene, însă nu a reușit încă prima victorie, notează Gazeta Sporturilor. Gorjenii au fost la un pas de a obține succesul mult așteptat chiar la meciul cu Fiorentina, dar italienii au rezolvat meciul în ultimele minute.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.