200 total views

Tinerii care astăzi aleg să înceapă o nouă viaţa în mediul rural, şi, în acelaşi timp, să se apuce de agricultură, primesc un sprijin de 40.000 de euro. Suma ar putea creşte la 70.000 de euro.

Pentru instalarea tinerilor fermieri au existat peste 25.000 de solicitări în perioada 2007-2013, dar fondurile disponibile au ajuns doar pentru jumătate dintre proiecte. Sprijinul presupunea acordarea a 40.000 de euro, sumă nerambursabilă, pentru instalarea în mediul rural.

Sunt vizaţi tinerii care au până în 40 de ani şi minimum un an de experienţă în agricultură. În acest moment, peste 55% dintre agricultorii români au peste 55 de ani, în timp ce doar 6% dintre ei au sub 35 de ani. “Până acum, peste 12.000 de familii au beneficiat de aceşti bani. Sper că numărul lor să se dubleze şi să avem cât mai mulţi fermieri tineri în România. Prima de instalare ar putea ajunge la 70.000 de euro începând din 2014, conform noilor reglementări. Mi-aş dori mult ca agricultorii din Transilvania să fie campioni la accesarea acestor bani”, a declarat deputatul european Rareş Niculescu, membru în Comisia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Parlamentului European. Totodată, Rareş Niculescu a precizat că, pentru a încuraja reînnoirea generațiilor de agricultori, subvenţiile primite de tinerii fermieri ar urma să fie mai mari cu 25% în primii cinci ani de la instalare.

Libertatea.ro

 

 

Distribuie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.