890 total views

Primarul govorean este convins că ideea desemnării Râmnicului drept capitală de regiune poate influenţa benefic starea socio-economică a judeţului

Primarul oraşului Băile Govora se transformă pentru o seară în ambasadorul Vâlcii în cadrul show-ului TV Raport de ţară difuzat de postul Digi24. Într-o competiţie directă cu Argeşul, reprezentanţii Vâlcii, printre care se va număra şi alesul din Băile Govora, vor discuta subiectul regionalizării României din diverse perspective. „În acest demers lăudabil al TV Digi24, s-a alăturat şi staţiunea balneară Băile Govora care a fost pentru câteva ore gazda echipei jurnalistice a TV Digi24. Rând pe rând, am luat la pas staţiunea cu echipa de reporteri pentru a prezenta o istorie reală a Govorei şi a dezvoltării sale în timp”, a declarat Mihai Mateescu. Confruntarea între judeţe va fi difuzată vineri, 20 aprilie, de la ora 21.

„Râmnicul, capitală de regiune”

Primarul Mateescu a pornit deja la drum în dezbatere cu o idee clară, Râmnicu trebuie să fie capitală de regiune. Argumentele sale vizează îndeosebi aportul benefic al acestui statut asupra dezvotării economico-sociale a zonei. „Există discrepanţe enorme între Râmnicu Vâlcea şi celelalte capitale de judeţ. Sunt sigur că politicenii noştri în momentul în care au dezbătut variantele de regionalizare nu au luat în calcul aspectele scăderii economice şi demografice înregistrate în Vâlcea. Dacă tot avem ca prioritate naţională dezvoltarea turismului şi a agriculturii, atunci Vâlcea devine din start favorită pentru a oferi capitala de regiune. Avem staţiunile turistice noi deschise, staţiunile balneare care au intrat într-un amplu proces de reamenajare şi să nu uităm că sudul judeţului nostru are dezvoltat şi segmentul agricol”, afirmă Mihai Mateescu. Primarul din Govora oferă ca exemplu însăşi istoria oraşului-staţiune pe care îl păstoreşte de aproape 15 ani. „În 1927, prin decret regal, Băile Govora a devenit comună urbană. Trei ani mai târziu a fost declarată oraş. A existat o previziune a miniştrilor din acea vreme asupra potenţialului de dezvoltare a acestei localităţi. Şi într-adevăr creşterea economică a fost resimţită de-a lungul anilor, aşa cum s-a simţit şi creşterea populaţiei. Cred că un exemplu de acest gen poate atrage atenţia asupra viitorului statut al municipiului Râmnicu Vâlcea în cadrul regiunii. Noi nu trebuie să fim pionii nimănui”, consideră alesul govorenilor. Pe de altă parte, Mateescu aminteşte şi de rolul de capitală culturală a regiunii Oltenia, deţinut de Râmnicu Vâlcea secole de-a rândul.

Zona Metropolitană, un punct salvator

Inclusiv proiectul iniţierii Zonei Metropolitane Râmnicu Vâlcea este văzut de Mateescu ca un punct salvator în demersul său de a asigura un grad mai mare de influenţă a municipiului. „Am văzut statutul Asociaţiei de Dezvoltare a Zonei Metropolitane şi l-am şi semnat. Mi se pare normal ca în cadrul acestei asocieri să dăm un rang mai mare municipiului. Cerinţele mele se referă la neafectarea împărţirii administrative şi implicit a organigramei din Unitatea Teritorial Administrativă Băile Govora. În felul acesta nu vor fi afectate nici taxele şi impozitele locale. Pede altă parte, aplicarea unui proiect pe întreaga zonă metropolitană în perspectiva exerciţiului financiar UE pe 2014-2020 ar însemna aur curat pentru noi toţi. Am beneficia de criterii mari, iar sumele alocate implementării unor proiecte ar creşte considerabil”, explică primarul oraşului Băile Govora.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.