118 total views

În continuarea campaniei de informare “Mai informat, mai multe şanse!” derulată de ANOFM în cadrul proiectului FII INFORMAT! vă punem la dispoziţie pliantul “Absolvenţi”, cu modificările aduse de Legea 250 din 19 iulie 2013.

.

CLICK PE POZA PENTRU A MARI

Pentru modificarea şi completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă şi pentru modificarea Legii nr. 116/2002 privind prevenirea şi combaterea marginalizării sociale.
Astfel, de la data de 27.07.2013 a intrat în vigoare prevederea conform căreia nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie care, la data solicitării dreptului, au promovat concursul naţional de rezidenţiat pe locuri sau pe posturi, în condiţiile legi.

.

CLICK PE POZA PENTRU A MARI

Totodată, angajatorii care încadrează absolvenţi în condiţiile legii şi care beneficiază de subvenţii sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora cel puţin 18 luni de la data angajării.
De la începutul anului şi până la 27 august 2013, în baza de date a ANOFM s-au înregistrat 58.099 absolvenţi dintre care 1776 sunt şomeri indemnizaţi.
Cei mai mulţi absolvenţi s-au înscris în luna iulie 2013, respectiv 39.038 persoane.
Pentru luna august 2013, s-au înscris până la data prezentului comunicat, 11.738 absolvenţi, situaţia acestora după forma de învăţământ fiind următoarea:
• 161 absolvenţi – primar, gimnazial şi profesional
• 7.344 absolvenţi – liceal şi post-liceal
• 4.233 absolvenţi – universitar.
După ce s-au înscris la agenţiile de ocupare a forţei de muncă sau la alţi furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă, acreditaţi, absolvenţii pot beneficia de serviciile de mediere a muncii pe locurile de muncă vacante declarate de angajatori, precum şi de serviciile de informare şi consiliere profesională, pot participa la cursuri gratuite de formare profesională.
Bursa generală a locurilor de muncă pentru absolvenţi se va desfăşura pe data de 27.09.2013, la nivelul tuturor agenţiilor de ocupare. Datele locaţiilor vor fi anunţate în timp util la sediile agenţiilor de ocupare şi pe site-urile oficiale ale instituţiilor. Absolvenţii care într-o perioadã de 60 de zile de la absolvire nu reuşesc să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale, beneficiază de indemnizaţie de şomaj, în cuantum de 50% din valoarea indicatorului social de referinţă , pe o perioadă de 6 luni.

Comunicat realizat în cadrul campaniei «Mai informat, mai multe şanse!» proiect FII INFORMAT! POSDRU/94/4.1/S/62798

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.