Loading

…la firmă în procedură de insolvență. Aflăm din „Ziarul de Vâlcea” că la Consliul Județean Vâlcea o licitație este câștigată de o firmă ce își are sediul social într-un sătuc. Mai exact, SC Optica Sofia SRL, căci despre această firmă este vorba, își are sediul social în satul Valea Mare Brătia, comuna Bălilești, județul Argeș. Societatea a fost înființată în anul 2017 și are ca obiect principal de activitate comerț cu amănuntul al articolelor medicale și ortopedice în magazine de specialitate.

Sâmbătă 15 februarie 2025, „Ziarul de Vâlcea” titra: „SC Optica Sofia SRL – contract de aproape 3 milioane de euro cu Consiliul Județean Vâlcea!”. Publicația vâlceană prezintă detaliile achiziției –  obiectivul proiectului, descrierea lucrărilor, condițiile contractuale, procedura de atribuire, etc. Proiectul la care se face referire este cel pentru „înființarea de centre de colectare prin aport voluntar în județul Vâlcea – Zona 2”, proiect finanțat prin fonduri nerambursabile ce face parte din componenta C3 – Managementul Deșeurilor din cadrul Palnului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Așadar, avem o singură firmă, nu o asociere, care câștigă un contract de aproape 3 milioane de euro, cu o durată de execuție de 7 luni de la ordinul de începere .

Cine este SC Optica Sofia SRL?

Este o firmă specializată în instrumente medicale, mai exact în domeniul sănătății vizuale. Societatea mai deține, pe lângă adresa din Valea Mare  – Brătia, o altă adresă în București – Sector 5, Bld. Eroii Sanitari nr. 39 și una în Râmnicu Vâlcea, la Centrul de Afaceri Flandra. Deși societatea este înființată în 2017, până în 2020 a avut zero sau un singur angajat și o cifră de afaceri de 2,2 milioane de lei. În 2022 ajunge la 6 angajați ca în 2023 să înregisteze 17 angajați, raportând o cifră de afaceri de 46,9 milioane de lei. Compania figurează în 2024 cu 56 de achiziții directe și 10 contracte din achiziții publice.

Potrivit site-urilor de specialitate și nu numai, Optica Sofia SRL este descrisă ca fiind o companie specializată în furnizarea de produse și servicii optice, având ca obiect principal de activitate comercializarea de ochelari, lentile de contact și accesorii optice. În plus, față de vânzarea de produse optice, compania oferă și servicii de consultanță și examinare oftalmologică. Așadar, pe piața din 2024 compania se poziționează ca un partener în domeniul sănătății vizuale și nu în domeniul lucrărilor de construcții.

Cu toate astea, se pare că tot în cursul anului 2024, societatea se extinde și înregistrează Cod CAEN 4120 – lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. Nimic greșit, doar că de aici se deduce faptul că achiziția Consiliului Județean Vâlcea este repartizată unei societăți fără experiență în domeniu.

Ce legătură poate fi între vânzarea de produse optice și centrele de colectare?

Clar nici una! Optica Sofia SRL, din Argeș, are legături mari cu firme din Râmnicu Vâlcea. Avem bănuiala că societatea, neavând în palmares alte lucrări de construcții, nu va putea realiza, practic, lucrările. Nu cunoaștem contractul și regulile de participare, dar se pare că cineva se gândește deja la subcontractare  cu altă firmă sau alte firme, pentru realizarea obiectivul.

Cui ar putea Optica Sofia SRL subcontracta lucrarea?

Europan Prod SRL, din Pitești cu sediul în Râmnicu Vâlcea – obiect principal de activitate lucrări de construcții a căilor ferate de suprafață și subterane, Fraicom SRL, din București, Sector 5, Bld Eroii Sanitari nr. 39 – domeniu de activitate fabricarea altor produse din lemn, fabricarea articolelor de plută, paie și din alte materiale vegetale împletite, Thales System Service SRL cu sediul în București, Sector 3, str. Câmpia Libertății 29B –  lucrări de instalații electrice, Hiwaters Solutions SRL cu sediul la Centrul de Afaceri Flandra, Râmnicu Vâlcea – alte lucrări speciale de construcții ori Hiwaters SRL cu sediul la Centrul de Afaceri Flandra, Râmnicu Vâlcea – alte lucrări speciale de construcții

Toate firmele menționate sunt partere cu SC Optica Sofia SRL, asociindu-se la lucrări de mare anvergură, din domeniul public. Compania se pare că se ghidează după un plan, o metodă bine gândită dinainte, având în vedere construirea unui sistem bine gândit la modul de împărțire a banului public. În aceste parteneriate mai accede o firmă din Râmnicu Vâlcea, dar nu o vom menționa aici, deocamdată.

Important și de reținut este faptul că Optica Sofia SRL are unic acționar pe Adelina Filofteia Petrescu, iar Fraicom SRL pe Vlad Alexandru Petrescu, acesta fiind de fapt cel care a fondat firma Optica Sofia SRL, de unde s-a retras în 2019. Mai mult, spuneam că Optica Sofia SRL are un sediu și la Râmnicu Vâlcea, la Centrul de Afaceri Flandra, din Câmpului 15A, iar unul din numerele afișate pe site-ul optica-sofia.com, aparține lui Vlad Petrescu, administratorul Fraicom SRL. Tot la Centrul Flandra are sediul social și Hiwaters Solutions SRL și Hawaters SRL, partenerii de contracte. Deci, Optica Sofia aparține Fraicom, asociere de familie cu intenție comună la banii publici.

Milioane de euro la firme cu proceduri de insolvență

În discuție intră Pavimont SRL, reprezentată legal de Vlădulescu Claudiu Adrian, care în iunie 2024 deschide dosar în instanță împotriva Optica Sofia SRL și cere FALIMENTUL! Pe fond, Pavimont pierde procesul fiindu-i respinsă cererea de deschidere a procedurii insolvenței, dar cu apel în termen de 7 zile de la comunicare, poate depune cerere la Tribunalul Specializat Argeș. În 29 ianuarie 2025, Pavimont declară APEL, nefiind până la ora actuală stabilit un termen de judecată. Mai mult, și Fraicom SRL are un dosar de insolvență  – 24951/3/2023 – , publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvență nr 844/17.01.2025, având datorii la stat de peste 2 milioane de lei.

Iată cine a căștigat de fapt contractul de la Consiliul Județean Vâlcea, în valoare de aproximativ 3 milioane de euro. Știe conducerea CJ Vâlcea despre procedura de insolvență a societății sau nu, cert este că insolvența unui operator nu este motiv de excludere dintr-o procedură de atribuire a unui contract de achiziție publică. Important deștiut este dacă procdura de atribuire obligă autoritatea contractantă – CJ Vâlcea – la verificarea capacității respectivei societăți de a executa contractul. Fiind vorba despre o procedură  – insolvența – ce face obiectul unei alte legi, credem că se impunea verificarea companiei, lucru care nu credem că s-a făcut ori cu știință acesta este un contract cu dedicație…politică!

Optica Sofia SRL – Thales System Service – Fraicom SRL – Hiwaters Solutions – Hiwaters, sunt societăți care merg în asociere la contracte de milioane de euro/lei, au sediile împreună, persoane de contact înrudite, falimente declarate, și abonate la banii publici din instituții.

În județul Vâlcea, încă se dau funcții cu dedicație pentru toți partenerii de combinații pe bani publici. Avem încă combinații și încrengături benefice pentru șmecherii care s-au înfiripat în politică, cu efect pe termen lung.


Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații de pe Termene.ro. și alte site-uri de specialitate. Legea 190/2018, art 7: activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal. Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și obținute din surse publice deschise.


Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.