Grădiniţa nr.7 din Râmnic a ajuns să fie mărul discordiei între locuitorii zonei de Nord a oraşului şi executivul Primăriei.
Supărarea acestora a început în momentul în care Consiliul Local a scos din reţeaua şcolară a unităţilor de învăţământ preşcolar gradiniţa cu pricina. „Părinţii preşcolarilor care frecventează gradiniţa nr. 7 cu program normal din Râmnicu Vâlcea îşi exprimă nemulţumirea faţă de Hotărârea nr.26 din 31.01.2017 a Consiliului Local privind aprobarea reţelei şcolare a unităţilor de învăţământ preuniversitar din municipiul Râmnicu Vâlcea pentru anul 2017-2018, în sensul că această grădiniţă nu figureză în reţeaua şcolară amintită sub nici un aspect: nici nu există, nici nu a fost desfiinţată şi nici nu a fost arondată la o altă unitate de învăţământ”, se menţionează în memoriul pe care părinţii copiilor din grădiniţă l-au depus la Primăria Râmnicului.
Mai pe româneşte, nu e nici albă, nici neagră. Grădiniţa nici nu moare, dar nici nici nu trăieşte, iar părinţii sunt total debusolaţi, pentru că nimeni nu ştie până la ora actuală ce se va întâmpla în următorul an şcolar cu sediul grădiniţei.
Îşi doreşte Mircia Gutău cladirea în care îşi desfăşoară activitatea acum grădiniţa nr. 7?
Grădiniţa nr. 7 este una dintre cele mai vechi din Râmnic. Există înscrisuri care atestă funcţionalitatea acesteia încă din anii 1959 – 1960. Locaţia grădiniţei a fost foarte bine aleasă, probabil că de aceea, de-a lungul timpului, a suscitat interesul municipalităţii râmnicene şi, în speţă a primarului Mircia Gutău. Grădiniţa a fost renovată în anul 2006, dar după îndelungatele insisteţe ale cadrelor didactice care îşi desfăşoară activitatea acolo: “ Când am venit aici, în 2006, clădirea era într-o stare jalnică. Mucegai peste tot, tocurile de la pantofi ne intrau în parchet. Clanţele de la uşi erau pur şi simplu aplicate. Cred că numai la grajduri mai exista aşa ceva. Cu chiu cu vai s-a făcut ce se vede aici. S-a aranjat, s-a modernizat… Dar există şi lucruri care s-au făcut de mântuială”, ne-a povestit una dintre educatoarele grădiniţei. Neregulile care au fost făcute în acea perioadă sunt destul de multe, dar nimeni nu are curajul să vorbească despre acestea.
Primăria nu ştie numărul copiilor din grădiniţa nr. 7
Pe data de 3 martie, părinţii copiilor din grădiniţa nr. 7 au hotărât să organizeze o şedinţă care a avut pe ordinea de zi două puncte importante: reintroducerea grădiniţei cu program normal nr. 7 în reţeaua şcolară 2017-2018 ca unitate distinctă , păstrând locaţia actuală (B-dul Calea lui Traian nr. 178) şi arondarea grădiniţei nr.7 la unitatea cu personalitate juridică – Şcoala Generală nr. 2 „I. Ghe. Duca”. Au fost prezenţi peste 100 de cetăţeni, locuitori ai zonei de nord a oraşului. Cu această ocazie a fost întocmit un memoriu care a fost depus în atenţia primarului Mircia Gutău şi a consilierilor locali. „Sper din suflet să se ia măsuri. Este singura grădiniţă care deserveşte această zonă, de la Muzeul Satului pâna în centru. Părinţii nu vor să-şi ducă copiii în altă parte, vor să se păstreze grădiniţa în aceeaşi locaţie. Aceştia refuză să-şi ducă copiii într-o unitate unde există deja alţi 300 de copii. Dar, momentan, nu avem de unde să ştim ce se va întâmpla pe viitor. Au fost exemple de grădiniţe care au fost arondate altora mai mari, dar noi nu existăm nicăieri. În întâlnirea cu primarul Mircia Gutău, acesta mi-a motivat desfiinţarea grădiniţei prin insuficienţa fondurilor, care sunt foarte mici raportate la cheltuieli, dar şi prin numărul copiilor care frecventează această grădiniţă care, spune dumnealui, că este foarte mic. Total neadevărat. Noi avem 62 de copii care frecventează grădiniţa şi care primesc zilnic 62 de cornuri şi 62 de pungi cu lapte. Deci, primăria ar trebui să ştie care este numărul copiilor înscrişi în această grădiniţă. De asemenea, primarul Gutău mi-a spus că Inspectoratul Şcolar Judeţean a propus desfiinţarea acestei unităţi de învăţământ, afirmaţie care a fost contrazisă de ispectorul general şcolar Andra Bica”, ne-a mai declarat educatoarea Elena Călinoiu.
Consilierii edilului, comportament inadecvat
Vineri, 17 martie, în jurul orei 8.30, la grădiniţa nr. 7, “au descins” trei angajaţi din cadrul Primăriei Râmnicului, care nu au făcut altceva decât să agite şi mai mult apele: “La prima oră a dimineţii au venit trei persoane care nu s-au prezentat, au spus doar că reprezintă Primăria Râmnicului. Doamna respectivă mi-a strigat, pur şi simplu, că sunt prea puţini copii pentru această clădire. Vă vom duce la Nord 1. Am întrebat, aşa cum era şi firesc, unde la Nord 1, pentru că mansarda nu are autorizaţie de funcţionare. Comportamentul doamnei respective a fost total inadecvat pentru un consilier sau cine o fi fost. Am fost întrebată de ce mă deranjează pe mine că se desfiinţează grădiniţa. Nu mă deranjează pe mine, în primul rând, ci pe cei care locuiesc aici în zonă, care au copii sau vor avea, ne-a mai spus educatoarea Elena Călinoiu.
Gutău: Inspectoratul a venit cu propunerea
În încercarea de a face lumină în acest caz, i-am contactat telefonic pe cei implicaţi. Surprinzător (sau nu), fiecare a avut propria-i părere, care culmea nu coincide cu nici o alta. Primarul Mircia Gutău ne-a explicat că decizia Consiliului Local a fost luată în urma unei analize efectuate de către Inspectoratul Şcolar Judeţean: “Le-am cerut celor de la Inspectorat să facă o analiză care şcoli sunt rentabile, să nu plătim lumina şi căldura degeaba la o şcoală sau la o grădiniţă, unde sunt trei elevi. Inspectoratul a venit cu o situaţie, printre care au enumerat şi grădiniţa nr. 7, că ar avea foarte puţini elevi şi efortul nostru nu se justifică. (…) Dacă e aşa cum spuneţi voi şi aveţi doar 40-50 de elevi, nu se justifică cheltuielile administrative. Atâta timp cât la grădiniţa nr. 1 din Nord există 4 sau 5 săli de clasă libere, le comasăm pe cele două. Ei (n.r. Ispectoratul Şcolar) au venit cu propunerea. Dacă în urma verificărilor se va constata că situaţia reală este cea prezentată în memoriul primit de la părinţi, atunci, normal că vom păstra grădiniţa. Nu vreau să fac nu ştiu ce acolo… blocuri….sau ce se mai aude…aberaţii a la Vâlcea… Eu mi-am trimis consilierii personali ca să verifice, fără să anunţe în prealabil şi au găsit 4-5 elevi. Şi vom continua aceste verificări. Dacă vom constata că nu sunt suficienţi copii, vom comasa grădiniţa cu nr .1 din Nord”.
Andra Bica: Nu există o adresă de la noi către Primărie
În replică, ispectorul general şcolar Andra Bica s-a abţinut de la a comenta câteva din afirmaţiile primarului Gutău, dar şi-a exprimat propria-i opinie referitoare la acest subiect: “Procedura este în felul următor, unele grădiniţe au fost absorbite de altele. În ceea ce priveşte grădiniţa nr.7, a fost o omisiune. Nu noi facem reţeaua şcolară. Ştiu că s-a propus absorbirea grădiniţei nr.7 de către grădiniţa Nord 1, pentru a se face economie la cheltuieli. Întrucât la Nord 1 există spaţii libere, practic o întreagă mansardă şi o parte din corpul clădirii, au spus că vor să mute grădiniţa nr.7 acolo. Asta trebuia să se întâmple”.
În ceea ce priveşte analiza făcută de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea, despre care primarul Mircia Gutău ne-a vorbit, Andra Bica ne-a declarat că „nu există o hârtie oficială în acest sens, semnată de mine. Discuţii au fost, am avut întâlnire cu directorii de licee, ştiţi bine că se punea problema desfiinţării unor licee, deci discuţii au existat, dar procedural nu există o adresă de la noi către primărie. Procedura este inversă, vine reţeaua de la ei, noi o aprobăm şi ei o trec prin hotărâre de Consiliu Local. Procedura reorganizării reţelei şcolare este următoarea: de absorbţie, când o unitate este pur şi simplu absorbită de una mai mare, de contopire, adică din două unităţi faci una singură şi îi dai altă denumire sau prin desfiinţare şi atunci toate cadrele didactice şi toţi elevii se pot duce prin alegere la alte unităţi şcolare. Logica era în felul următor: se mută grădiniţa la Nord 1. Primăria este cea care vine cu banii şi normal că îşi doreşte să aibă cheltuieli cât mai mici. Deci nu inspectoratul şcolar este cel care stabileşte reţeaua şcolară.”
Viceprimarul Carmen Preda: Nu ştiu despre ce este vorba
O altă persoană pe care am contactat-o telefonic a fost Maria Carmen Preda, viceprimar al municipiului Râmnicu Vâlcea. Întrebată despre situaţia existentă la ora actuală la grădiniţa nr.7, aceasta ne-a răspuns cu nonşalanţă că nu ştie nimic: “ Pe masa mea este o adresă de la părinţi, nu ştiu ce vor şi ce nu vor, dar o să mă uit pe ea şi o să vad despre ce este vorba. Am auzit şi am citit un pic în ziar, este vorba de înfiinţare, desfiinţare…nu ştiu despre ce este vorba. O să vă sun eu în 15 minute. Până la publicarea articolului, viceprimarul Râmnicului, Carmen Preda nu a catadicsit să ne mai sune. Probabil că subiectul este lipsit de interes pentru domnia sa.
În ediţia următoare vom reveni cu alte declaraţii care vor face cât de cât lumină în scandalul dintre Inspectoratul Şcolar Judeţean – Grădiniţa nr. 7 Nord – Consiliul Local Municipal.
Cei patru, cinci copii pe care gradiniţa îi are, iar noi astăzi i-am găsit fiind într-o vizită neanunţată.