Loading

Pentru Poliţia Română creşterea siguranţei rutiere reprezintă un obiectiv principal. Atât prin Poliţia Rutieră, cât şi prin celelalte structuri – prin poliţia de ordine publică, prin structurile specializate în prevenire, dar şi prin cele de combatere a criminalităţii, activităţile desfăşurate sunt îndreptate pentru o mai mare siguranţă a cetăţeanului şi, implicit, pentru o siguranţă rutieră crescută.

La nivel naţional ( dar şi la nivelul întregii Europe) este semnificativ numărul ridicat de decese şi vătămări grave suferite de participanţii la trafic vulnerabili, cum sunt pietonii, bicicliștii dar și utilizatorii de motociclete și mopede. De asemenea, alţi participanţi la trafic prezinta o „fragilitate” intrinsecă: de exemplu vârstnicii, copiii, indiferent care este rolul acestora în trafic (de pietoni, conducatori auto sau pasageri). Conform studiilor vulnerabilitatea acestor persoane este ridicată îndeosebi în zonele urbane.
În acest context, de la începutul anului Serviciul Rutier a organizat o serie de activităţi educative, cu caracter preventiv. Copii reprezintă o categorie vulnerabilă, mai ales atunci când se deplasează în calitate de pietoni şi biciclişti, astfel că activităţile educative s-au concentrat cu precădere pe acest grup ţintă, cu atât mai mult cu cât prin educarea acestora se pot forma, pe termen lung, conduite preventive în trafic.
Dintre campaniile desfăşurate de Serviciul Rutier Vâlcea în primele 9 luni, pentru prevenirea victimizării în calitate de pieton şi biciclist amintim :
 ,,Să învăţăm să circulăm corect,,- în luna aprilie , destinată elevilor din ciclul primar ;
 ,,Autobusul siguranţei rutiere,,- în luna mai, destinată elevilor din ciclul primar ;
 ,,Bicicleta – sănătate pentru noi dar şi pentru mediul înconjurător,, – în luna mai, destinat elevilor din ciclul primar şi gimnazial ;
 ,,Educaţie rutieră – educaţie pentru viaţă,, – în luna iunie, destinat elevilor de gimnaziu şi liceu ;
 Cupa DHS –în luna iunie, destinat elevilor de gimnaziu ;
În cadrul unităţilor de învăţământ din judeţ au fost desfăşurate 78 ore de educaţie rutieră, activităţi interactive cu caracter preventiv.
Având în vedere noile modificări legislative din ianuarie a.c. cu privire la introducerea obligativităţi deţinerii permisului de conducere pentru conducerea unui moped pe drumurile publice, în perioada 01-15 februarie a.c. a fost desfăşurată o campanie în rândul tinerilor de liceu, cu vârsta de peste 16 ani, în vederea informării acestora cu privire la modificările legislative şi consecinţele nerespectării acestora.

Şi motocicliştii reprezintă o categorie vulnerabilă de participanţi la trafic, sens în care, a fost desfăşurată campania ,,Împarte drumul,, în colaborare cu Asociaţia Motocicliştilor ,,Două Roţi,, Vâlcea.
La acestea se adaugă acţiuni punctuale din trafic, în cadrul cărora au fost distribuite şi materiale informativ preventive.
’’Nicio acţiune de impunere a legii fără o campanie de prevenţie prealabilă şi nici o campanie de prevenţie neurmată de acţiuni pentru impunerea normelor rutiere”
Având în vedere acestea, în cadrul acţiunilor organizate în primele 9 luni, au fost sancţionaţi contravenţional în judeţul Vâlcea 1221 pietoni, 216 biciclişti, 98 de mopedişti şi 20 de motociclişti.
Având în vedere că eroarea factorului uman stă la baza majorităţii covârşitoare a accidentelor rutiere, abordarea completă a comportamentului rutier al participanţilor la trafic este deosebit de importantă, axându-se pe doi piloni importanţi, respectiv activităţi preventiv-educative şi acţiuni de impunere a legii. Elementele definitorii ale ecuaţiei siguranţei rutiere sunt : omul ( peste 90% din accidentele rutiere au la bază “erorile” de comportament uman) , drumul si vehiculul. Astfel, este comportamentul rutier poate fi modelat prin: informare / educaţie respectiv coerciţie

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.