Primarul Popolan la un pas de demitere din cauza vitelor din ogradă

Primarul comunei Dăeşti, liberalul Gheorghe Popolan spune lucruri trăznite rău de tot. În luna aprilie, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) l-a declarat incompatibil întucât deţine simultan şi calitatea de primar al localităţii Dăeşti, cât şi calitatea de comerciant persoană fizică. Primarul a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că ANI se află într-o eroare totală, pentru că el nu comercializează nimic …laptele obţinut de la vacile din dotare e refolosit în fermă…tot. Ferma, în care a investit peste 40.000 de euro, a făcut-o ca terapie în combaterea stresului, nu pentru profit şi nu va renunţa la ea.

Luna trecută, Agenţia Naţională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor din partea a trei aleşi locali, printre care şi primarul comunei Dăeşti, liberalul Gheorghe Popolan.
Potrivit ANI, edilul „se află în stare de incompatibilitate începând cu 30 iulie 2012, întrucât deţine, simultan cu funcţia de primar, şi calitatea de titular de întreprindere individuală – Popolan Gheorghe – Valerian Întreprindere Individuală”. Art. 87, alin. (1), lit. d), g) şi k) din Legea nr. 161/2003, specifică: „Funcţia de primar […] este incompatibilă cu funcţia de […] administrator […] la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare[…] calitatea de comerciant persoană fizică”; iar, art. 90, alin. (1) și (2) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Consilierii locali […] care au funcția de […] administrator […] precum și calitatea de […] asociat la societățile comerciale cu capital privat […] nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse […] cu autoritățile administrației publice locale din care face parte […]. Prevederile alin. (1) se aplică şi în cazul în care funcţiile sau calităţile respective sunt deţinute de soţul sau rudele de gradul I ale alesului local”.

Vacile lui Popolan, crescute pentru combaterea stresului

În cadrul conferinţei de presă organizată vineri 15 mai, de co-preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, primarul Gheorghe Popolan a declarat foarte sigur pe el că procurorii ANI bat câmpii. Ferma la care fac referire procurorii a fost făcută pe fonduri europene cu o investiţie de 40.000 de euro şi are ca obiect de activitate creşterea vitelor, nu comercializarea de produse, laptele obţinut fiind folosit pentru uzul intern…hrănirea aceloraşi vite. Primarul a continuat cu miştocăreala declarând că ferma a făcut-o pe persoană fizică pentru a se încadra în prevederile legale, pe care nu le încalcă deloc, dar ANI nu ştie. Adică, vacile se hrănesc cu ce dau, iar ferma a fost făcută pentru tratarea stresului acumulat la locul de muncă, la Primăria Dăeşti. Popolan a declarat că nu va renunţa la fermă, o algere care nu ţine de el, ci de ANI care-l va demite din funcţia de primar.
,,Am fost declarat incompatibil de către ANI, am contestat decizia în contenciosul administrativ pentru că nu sunt comerciant, sunt crescător de animale. Ferma a fost înfiinţată în 2010 pe un proiect european în care am investit 40.000 de euro. Am trecut ferma pe întreprindere individuală tocmai pentru a respecta legea, e vorba de impozitare, eu plătesc impozit pe cap de animal. Nu pot să închid pentru că ar însemna să dau înapoi cei 40.000 de euro luaţi de UE. ANI ar trebui să facă diferenţa între un comerciant de produse şi un crescător de animale. Eu nu vând nimic, laptele îl refolosesc tot pentru animale…”, a precizat Gheorghe Popolan. Nu ştiu dacă scuza penibilă oferită presei va ţine în faţa instanţei de judecată, dar un lucru este cert – primarul Popolan are foarte mult tupeu dacă-şi permite, ca pe baza unor evidenţe, să arunce cu jigniri în procurorii ANI.