263 total views

Co-preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican a declarat săptămâna trecută că modificările pe care PSD vrea să le facă la Codul Silvic încurajează tăierile masive de păduri. Adică sunt naşpa rău, dar că la fel de naşpa sunt şi modificările făcute pe aceaşi lege de avocaţii PNL, care i-au măcelărit proiectul.

În: „Aparatul de propagandă al PSD, care este susţinut puternic de trusturi media naţionale, încearcă să distorsioneze adevărul. Modificările făcute de PSD la Codul Silvic, printre care două sunt foarte importante (reducerea la maxim 30 la sută a vânzărilor către un singur agent economic a masei lemnoase din aceeaşi esenţă şi permiterea marcărilor şi exploatării masei lemnoase din parcele mai mici de 10 hectare), nu au nici o legătură cu tăierile ilegale. Din contră, vreau să vă spun că a doua măsură care permite să se exploateze lemn dintr-o suprafaţă mai mică de 10 hectare, fără amenajament silvic, încurajează tăierile ilegale, după cum ştiţi, acestea făcându-se, de regulă, în ultima perioadă, nu total ilegal, ci la limita legii, prin înţelegeri ale proprietarilor cu cei care ar fi puşi să păzească pădurea sau să aibă grijă ca ea să fie exploatată în regim silvic, adică cu personalul silvic. Dacă nu este obligatoriu amenajament silvic, atunci rămâne la latitudinea lucrătorului silvic cât se marchează şi se taie în parcela respectivă. Deci se poate tăia totul, fără să se respecte regimul silvic”, a precizat deputatul liberal.

Buican: Mă contrazic, ce să fac…colegii m-au ,,făcut”

Deputatul liberal a fost la un pas să treacă peste ,,gafele” făcute de avocaţii partidului, din ,,greşeală”, în favoarea firmei Schweighoifer. Liberalul a recunoscut că avocaţii din PNL au ,,prelucrat” legea în favoarea grupurilor mari de interese din partid şi din afara ţării.
,,Sunt iniţiatorul legii, dar răuvoitorii l-au schimbat pe parcurs, au introdus câteva articole fără ştirea mea. Da, în momentul de faţă mă contrazic, îmi contrazic proiectul legislativ pe anumite articole, dar vina nu-mi aparţine. Scăpările au trecut pentru că staful care s-a ocupat de redactarea legii nu a fost atent atunci când s-a făcut forma finală. Proiectul este făcut de avocaţi şi jurişti care fac parte din comisia juridică a partidului. Această prevedere legislativă, dacă va trece, nu va permite înstrăinarea drepturilor membrilor formelor asociative istorice către alte personae, decât cele care au drepturi testamentare.”, a recunoscut Buican.

Iohannis, frate cu jefuitorii de păduri

Cum era de aşteptat, preşedintele Klaus Iohannis şi-a susţinut activul de partid, precizând că motivul retrimiterii legii pentru modificarea şi completarea Codului Silvic la Parlament se referă la faptul că – ”unele dintre intervenţiile legislative adoptate în cuprinsul acestei legi sunt de natură să limiteze activitatea operatorilor economici şi să aibă un impact nedorit asupra mediului concurenţial şi, implicit, asupra economiei, creând premisa legislativă a unui tratament juridic discriminator”, adică să-i împiedice pe nemţi să taie în România câtă pădure vor muşchii lor. Pentru a sensibiliza Parlamentul, preşedintele Iohannis a băgat “discul” cu încălcarea obligaţiilor faţă de UE:
”Aşa cum au fost redactate, unele dintre dispoziţiile acestei legi ar putea atrage posibilitatea ca statul român să fie acuzat de încălcarea obligaţiilor asumate în calitate de stat membru al Uniunii Europene”.

Deputaţii au aprobat acest proiect cu 208 voturi pentru, 97 împotrivă şi 27 abţineri

“A fost un efort de aproape doi ani pentru ca, la Guvern şi apoi în Parlament, să fie adoptat acest Cod Silvic de care România avea nevoie. Interesele private ale marilor companii neromâneşti care exploatează în mod excesiv lemnul în România şi-au găsit din păcate reflectarea şi în Parlament şi de aceea avem şi voturi contra”, a afirmat premierul Victor Ponta.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.