1,115 total views

….și astăzi să fii spus și noi vâlcenii: „mulțumim primarului că a crezut în procesul de bugetare participativă Râmnicu Vâlcea 2018”? (vezi aici mulțumirile administrației SIBIU pentru bugetul participativ pe care-l pune în aplicare începând cu 2019)

Gutău Mircia știm că este un bun politician, se pricepe la jocuri politice, dar nu observă că pierde administrativ, consilierii personali arătându-și mai mereu inexistența, ei fiind doar pe hârtie. Deși este primarul care iese pe teren, în fața camerelor de luat vederi, întotdeauna alături de cei doi viceprimari, pentru a arăta că administrația locală are o echipă, în rest cei doi neavând o contribuție, refuză cu obstinație să ia în calcul, măcar pentru discuții, anumite propuneri. Dacă ar fi mai șmecher, de ochii unora ar face o informare Consiliului Local despre propunerile primite și le-ar dezbate tot așa, pentru că e clar ca lumina zilei că ce spune domnia sa aia fac cei 16 consilieri. Deci, dacă vrea aprobă ceva, dacă nu, nu. Și nu mai comentăm ce înseamnă asta, c-am face-o degeaba. Dar, se pare că nu e așa șmecher dacă nu știe să fenteze administrativ anumite solicitări. Domnule primar: administrația 2016 – 2020 este cu mult avansată față de cea din 2004-2008. Încercați să vă adaptați, o să fie bine pentru toți!

Încăpățânat din fire, nu ia în calcul nici pentru a doua oară propunerea proiectului Bugetului Participativ sub denumirea „Tu decizi pentru Râmnicu Vâlcea”, refuzând chiar informarea către CL. Ne întrebăm: dacă propunerea venea din partea unor simpli cetățeni și nu de la formațiunea politică USR, Gutău Mircia lua în calcul și dezbătea proiectul de Buget Participativ?

„Dezbaterile anuale pe proiectul de buget, organizate de edilul Municipiului Râmnicu Vâlcea nu sunt decât un mare „fake”

Uniunea Salvați România – filiala Vâlcea a trimis recent o adresă către Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, prin care propunea implementarea Bugetului Participativ la nivelul municipiului. Propunerea a fost însă respinsă de edilul municipiului, pe motiv că „toate proiectele bugetate din fondurile publice sunt implementate prin implicarea cetățenilor și în urma consultării acestora” (extras din răspunsul primit din partea Primăriei).

În cele ce urmează, îi dovedim domnului primar că nu este deloc așa și că ceea ce domnia sa numește „implicarea” și „consultarea” cetățenilor nu este decât o frumoasă ficțiune romantică – simplu spus, un mare fake.

Mai întâi, ce este Bugetul Participativ, propus de USR Vâlcea? Bugetul participativ este un instrument pe care o autoritate publică locală (primărie) îl poate pune la dispoziția cetățenilor și prin intermediul căruia cetățenii pot trimite propuneri de proiecte pentru dezvoltarea comunității locale și pot decide prin vot care dintre ele vor fi incluse în bugetul local, spre a fi implementate. Acest buget participativ ar avea o cotă de 5% din bugetul anual al localității. Așa cum a fost gândit, instrumentul bugetului participativ reprezintă mai mult decât o simplă consultare cetățenească: el implică participarea reală a cetățenilor la administrarea localității prin faptul că ei decid în mod efectiv către ce proiecte se îndreaptă un procent de 5% din bugetul localității.

Bugetul participativ funcționează în trei etape distincte. Pasul 1: se depun proiectele de către orice persoană care locuiește, muncește sau studiază în Râmnicu Vâlcea, sau de către orice asociație sau ONG care activează în oraș.Pasul 2: se evaluează tehnic, economic și financiar proiectele de către un grup de lucru format din reprezentanți ai administrației locale, ai comunității locale și ai organizațiilor nonguvernamentale, proces în urma căruia sunt selectate proiectele care îndeplinesc condițiile pentru implementare. Pasul 3: cetățenii din localitate votează proiectele pe care le doresc implementate, proces în urma căruia sunt selectate proiectele care vor primi finanțare (în marja de 5% din bugetul localității) și vor fi implementate de administrația publică locală.

Bugetul Participativ propus de USR Vâlcea urmărește să asigure în acest fel consultarea și participarea reală și efectivă a cetățenilor municipiului Râmnicu Vâlcea la luarea deciziilor privind cheltuirea unei părți din bugetul local. Ceea ce – se pare – nu este pe placul actualei conduceri executive a municipiului Râmnicu Vâlcea. Ce sunt consultările fake pe proiectele de buget, organizate de edilul orașului? Teoretic, dezbaterile publice legate de proiectele de buget local și organizate în ultimii ani de de municipalitate înainte de aprobarea acestuia în Consiliul Local, ar fi trebuit să ofere ocazia cetățenilor de a veni cu idei și propuneri de proiecte care să contribuie la dezvoltarea comunității locale.

În realitate, aceste „dezbateri” sau „consultări” au fost gândite și implementate NU pentru a facilita implicarea reală a cetățenilor, ci pentru a simula implicarea reală a cetățenilor. Formatul inconfortabil al dezbaterii, timpul scurt alocat intervențiilor din sală, modul arid de prezentare a proiectului de buget, intervențiile lungi și neconcludente ale reprezentanților municipalității și prezența redusă a cetățenilor dovedesc tocmai acest fapt.

Din experiența ultimilor ani, în care reprezentanții USR au fost prezenți la astfel de „dezbateri”, ele s-au desfășurat ca simple întâlniri în care administratorul public al orașului a prezentat proiectul de buget prin înlănțuirea de cifre greu de urmărit și fără o expunere vizuală care să faciliteze înțelegerea celor expuse. A urmat de fiecare dată un lung monolog al edilului, în care acesta a prezentat cu detalii fără relevanță publică proiectele de investiții realizate, în curs de realizare și propuse spre a fi realizate.

De fiecare dată, sesiunea de întrebări și răspunsuri a fost scurtă și de obicei monopolizată de un consilier al Consiliului Local și reprezentant de partid, care ar fi avut ocazia să-și prezinte nelămuririle în ședința de Consiliu Local. Dintre puținele intervenții din sală, nici măcar una nu a vizat o propunere de proiect, ci doar probleme punctuale, legate de administrarea orașului, și nu de proiectul de buget.

Concluzia de la sfârșitul fiecărei dezbateri a fost aceeași: zero implicare reală din partea cetățenilor, zero idei și propuneri de proiecte înaintate de cei prezenți la dezbatere. [1] Din contră, implementarea instrumentului Bugetului Participativ este de natură să creeze cadrul corespunzător unei consultări efective și a unei implicări reale a cetățenilor în luarea deciziilor de la nivel local. Este nevoie doar de voință politică și de bună credință din partea autorităților în adoptarea unui asemenea instrument, implementat deja cu succes în municipiul Cluj-Napoca.

Pentru toate lucrurile enunțate mai sus, USR Vâlcea propune în continuare instrumentul Bugetului Participativ și solicită în mod public Consiliului Local să îl dezbată și să prezinte în mod public și argumentat hotărârea pe care o va lua în legătură cu acest subiect”.

Le propunem și de această dată celor de la USR Vâlcea să fie prezenți în ședința ordinară și să înmâneze acest proiect fiecărui consilier local în parte, pentru a fi siguri că l-au primit (la mail pot invoca: ”nu l-am primit”) și a le solicita un punct de vedere, NOMINAL, în ceea ce privește eficientizarea implementării acestuia pentru municipalitate, pentru un Râmnic sănătos și curat. Vor ignora?

Domnule primar Gutău Mircia: încercați să luați exemplul Sibiului, Clujului, demonstrați că merităm, ca și oraș, să fim nominalizați nu doar pentru locuri de joacă și trotuare refăcute, ci și pentru inițiativa unei colaborări din partea cetățenilor, cam la asta se referă proiectul, chiar dacă vine din partea unui partid politic – USR. Dați dovadă de transparență!

Bugetul Participativ se discută în administrații precum – Timișoara, Oradea, Cluj, Focșani, Galați, Arad, Craiova, Gorj – edilii având deja întâlniri cu cetățenii pentru a discuta despre proiectul pilot de bugetare participativă și prinde chiar foarte bine, Sibiul punând chiar în aplicare proiectul în 2019. Toate aceste informații se pot găsi foarte ușor pe internet la cea mai mică căutare – buget participativ.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.