446 total views

 

…cel puțin așa susține conducerea instituției de învățământ care se apără dezmințind acuzațiile apărute în spațiul public cu privire la acest subiect…delicat! 

Ministerul Educației a transmis o notă Inspectoratelor Școlare Județene în care le reamintește directorilor de școală și cadrelor didactice că este interzisă orice activitate cu caracter politic în școli, atât în timpul orelor de curs cât și în afara lor, concursuri / competiții sportive, artistice, organizate de formațiuni politice, potrivit legii Educației. Nota vine în contextul celor patru tipuri de alegeri electorale care au loc în acest an. În document sunt precizate activități care nu sunt permise, printre care dezbateri cu elevii pe teme politice sau organizarea de întâlniri cu reprezentanți ai partidelor politice.

Totuși, amintim că peste 1.700 de directori de școli sunt puși politic, iar toate funcțiile de conducere din inspectoratele școlare și casele corpului didactic sunt ocupate tot politic, potrivit unui raport al Ministerului Educației.

Comunicat Inspectoratul Școlar  Județean Vâlcea

„Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea se delimitează de acuzațiile apărute în spațiul public și în presa locală cu privire la faptul că instituția face presiuni de natură politică în unitățile de învățământ din județ asupra directorilor sau a cadrelor didactice. Mai mult decât atât, la finalul lunii martie 2024 a fost transmisă nota Ministerului Educației în care se solicita respectarea strictă a prevederilor articolului 11 din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/ 2023 conform cărora „în unitățile de învățământ preuniversitar și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, precum și în cadrul activităților desfășurate în mediul online de unitățile de învățământ preuniversitar sunt interzise discriminările pe criteriile menționate în Ordonanța Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția măsurilor afirmative dispuse de lege. Sunt interzise manifestările și propaganda de natură politică și prozelitismul religios.

În acest context, conducerea ISJ a insistat, în cadrul ședințelor și cercurilor pedagogice cu directorii unităților de învățământ din județul Vâlcea, asupra aspectelor prezente în cadrul legislativ și, mai ales, asupra faptului că în școli nu se pot desfășura activități precum distribuirea materialelor de propagandă electorală, organizarea de întâlniri cu reprezentanții partidelor politice care au drept scop promovarea candidaturii acestora sau a partidelor din care fac parte, implicarea elevilor, în timpul sau în afara programului școlar, la orice activitate cu caracter politic. Mai mult, managerii unităților de învățământ au fost rugați să transmită cadrelor didactice faptul că nu trebuie inițiate în timpul procesului instructiv-educativ dezbateri cu elevii privind opțiunile lor politice. Prin urmare, date fiind cele precizate, ISJ Vâlcea depune eforturi constante în vederea respectării prevederilor legislative și nu face niciun fel de presiune de ordin politic asupra managerilor instituțiilor de învățământ din județ”  – Biroul de presă al Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.