Loading

…asta riscă primarii care au semnat și confirmat cantități de deșeuri reciclabile inexistente, ca și colectate din localitatea lor, să fie complici. Prin semnătura lor, operatorul a fraudat Fondul pentru Mediu, iar sumele sunt amețitoare, de ordinul milioanelor de lei. NOI.

Spuneam că 12 primari vâlceni pot fi acuzați de reciclare falsă pentru tone de deșeuri colectate din comunitățile lor, de către operatorul de salubrizare contractat. La scurt timp, i-am avertizat pe acești primari că operatorul lor BCA VIO Service se gândește să-și ia „utilajele” și să plece, să-și restrângă activitatea în județul nostru pentru că nu se poate autoriza și activează cu încălcarea legii. Ancheta noastră jurnalistică i-a cam dat planurile peste cap, observând abia acum că nu exisistă nici o justificare economică, care să-i permită continuarea serviciilor prestate.

EPISODUL III – Oficial gunoiul vâlcenilor ajunge în Gorj și Mehedinți

În urma altor verificări, am constatat că, BCA VIO Service, toate deșeurile colectate de la primăriile contractate le duce la o deponie din Gorj și una din Mehedinți – aici avându-și și sediul social. Mai exact, domnule Bălan Marius (administrator deponie Polaris), „deșeurile colectate de pe raza județului Vâlcea se elimină prin depozitare conform prevederilor Legii 211/2011 D-1, eliminare prin depozitare la Depozitul Ecologic Izvoru Bărzii și Depozitul Ecologic Bârsești”, cum ne informează reprezentantul BCA – Florin Robu, în documentul oficial transmis publicației noastre. Costul de depozitare în rampă fiind de 173 lei/tonă la deponia din Gorj-Bârsești și de 208 lei/tonă la deponia din Mehedinți-Bărzii (costuri fără TVA).

Marius Bălan, administratorul depozitului de gunoi – Polaris / Gorj – contactat telefonic, ne asigură că BCA VIO Service NU duce deșeurile colectate din județul Vâlcea la deponia lui. Mai mult, susține că ne poate demonstra cu acte că nimic din Vâlcea nu intră pe poarta lui !!! Ce să înțelegem ? BCA duce gunoiul nostru la deponia din Gorj folosindu-se de acte false sau Bălan nu știe ce intră în contabilitatea lui ? Cei doi mint împreună sau separat ?

Oficial BCA încalcă măsurile impuse de Garda de Mediu Vâlcea

Până în luna octombrie 2020, transferul deșeurilor colectate s-a efectuat la Stația de Presortare Drăgășani, dar în urma controlului efectuat de Garda de Mediu (octombrie 2020!) operatorului îi este intersiz a mai depozita pe amplasamentul Stației (oricum e interzis așa ceva, prin lege ! ) Drăgășani. Din acel moment, BCA susține că deșeurile au fost redicrecționate către punctul de lucru din Novaci, în vederea separării pe fluxuri, fracția menajeră fiind livrată către Drobeta Turnu Severin, iar cea uscată către New Recycling din Râmnicu Vâlcea, în vederea sortării.

Începând cu luna decembrie, operatorul susține că deșeurile vâlcenilor au ajuns la stația din Novaci/Gorj, excepție făcând zilele de weekend și cele din jurul Crăciunului, când depozitarea s-a făcut iar la Stația Drăgășani, motiv pentru care au fost din nou sancționați de Garda de Mediu. La ora actuală, operatorul face depozitare tot la Stația Drăgășani deși are interzis acest lucru, fiind inclusiv în luna ianuarie și februarie vizitat de Garda de Mediu care l-a amendat cu suma de 50.000 lei. Garda amendează, el depozitează ! Mergem înainte și funcționăm fără autorizație și fără a respecta și îndeplini măsurile trasate de GM.

UAT Galicea i-a dat și Stație de Pretrasnfer și mașini…degeaba

Ținând cont de ceea ce a creat la Drăgășani, întrebat de ce nu autorizează Stația de Pretransfer de la Galicea, să o folosească până la remedierea situației de la Drăgășani, operatorul ne amețește cu o explicație fără nici o susținere despre o autorizație predată/transferată/expirată, etc. Întrebat de ce nu colectează deșeul menajer și reciclabil, cu utilajele auto pe care Primăria Galicea i le-a încredințat prin contract, acesta adaugă faptul că din cele 4 echipamente (mașini) de colectare și transport deșeuri, 2 sunt neînmatriculabile.

Cele 2 care care ar fi putut fi utilizate, spune că sunt echipamente pretabile a se utiliza doar pentru deplasări pe distanțe mici, transportând o cantitate extrem de mică, sub o tonă deșeu. Deci, operatorul nu le folosește că iese în pierdere, cum ne și explică, dar le ia și le duce în curtea sa, de la Turnu Severin !!! Dacă nu sunt bune de nimic, oare de ce le-a mai transportat până la Severin ? Acest transport care a costat bani, nu l-a dus oare pe operator tot în pierdere ?

BCA VIO Service este un operator care în foarte scurt timp va crea multe probleme la Primăriile contractate. Încalcă legea, sfidează măsurile impuse și amenzile luate de la Garda de Mediu, nu are gând să se autorizeze la Drăgășani, mașinile de la Galicea vedem că și le-a însuși deși nu pot fi folosite, stația de pretrasfer de la Galicea nu vrea să o autorizeze deși o are în concesiune și ar putea să o folosească, practică tarife diferite chiar la localități vecine, acuză primarii de fals în acte publice, după ce a văzut că este verificat amenință că pleacă, și lista poate continua !!!

Vom reveni cu noi amănunte…

Episodul IV – cantitățile colectate pe hârtie 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.