Un copil agresat. Un copil abuzat. Un copil violat. Un copil martor al celor mai întunecate manifestări umane. Un copil victimă. Nimic nu e mai traumatizant, mai mutilant și mai de neiertat. E cea mai mare trădare pentru însăși natura umană. Și se întâmplă inumam de des. Când drama unui copil ajunge într-un dosar la Parchet, este, paradoxal, și bine și rău. E rău și e greu pentru că fiecare copil își povestește și repovestește chinul pe care l-a trăit sau oroarea căreia i-a fost martor. Își retrăiește drama.
Februarie 2021 – „loc de bine” pentru copiii prinși în sistemul judiciar
Sunt multe holuri de Parchete care răsună de plânsetele copiilor care povestesc prin ce au trecut. Uneori, nu o dată. Căci trebuie să răspundă întrebărilor mai multor reprezentanți ai instituțiilor. Pentru copiii care sunt victime sau martoti ai unor infracțiuni Asociația Zi de Bine se mobilizează în Februarie 2021. Pentru ei face „loc de bine”, susține Ministerul Public și creează trei camere dedicate audierii copiilor, în cadrul a trei parchete de pe lângă tribunalele din România.
Așadar, duminică, 28 februarie 2021, ora 11:00, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea se va inaugura prima cameră de audiere dedicată minorilor victime sau martori ai unor infracțiuni, parte din proiectul realizat de Asociația Zi de Bine alături de Ministerul Public. Conferința de inaugurare va fi susținută de Cerasela Ungureanu – Prim Procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, co-fondatoarele Asociației Zi de Bine și inițiatoarele acestui proiect, dar și Mihaela Chiper, președintele Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale.
„În ultima vreme, copiii care sunt victime sau martori ai unor infracțiuni intră tot mai des în contact cu sistemul judiciar din România. Dacă în anul 2019, peste 2.222 de copii au fost victime în dosarele trimise în judecată de procurorii români, în 2020 au fost 2.111 de copii. O cincime din totalul victimelor înregistrate în rechizitoriile parchetelor din România, în decurs de un an. Prin ochii copilului audierea înseamnă retraumatizare, prin repetarea unor întrebări dureroase puse de reprezentanții instituțiilor statului. De aceea, Asociația Zi de Bine susţine Ministerul Public şi, împreună cu Asociația VIS, creează „Loc de Bine”, trei camere dedicate audierii copiilor, în cadrul a trei parchete de pe lângă tribunale din România: Constanța, Vâlcea și Vrancea. „Loc de Bine” înseamnă nu doar amenajarea prietenoasă a unui spațiu rece, precum o instituție din justiție, ci o metodă științifică de interviu realizat de oameni pregătiți, în încăperi special create pentru copii. „Loc de Bine” va fi un spațiu confortabil, unde copilul poate căpăta curaj să vorbească despre experiența prin care a trecut, fără riscul retraumatizării”, se arată în textul publicat pe platforma zidebine.ro, care ajută oamenii de bine să strângă fonduri pentru proiectele ONGurilor care aduc schimbare în comunitate.