Deputatul Radulescu, alarmat de sanatatea scolarilor valceni

T├ón─ârul demnitar pesedist lucreaz─â la un proiect de lege destinat medicinii ┼čcolare

Deputatul PSD de R├ómnicu V├ólcea, Constantin R─âdulescu, se arat─â ├«ngrijorat de num─ârul mare de elevi bolnavi afla┼úi ├«n unit─â┼úile ┼čcolare din jude┼ú. Cu dou─â s─âpt─âm├óni ├«n urm─â ÔÇ×Timpul de V├ólceaÔÇŁ atr─âgea aten┼úia asupra statisticilor scoase ├«n eviden┼ú─â de Direc┼úia de s─ân─âtate public─â a jude┼úului privind bolile ├«nt├ólnite ├«n r├óndul elevilor din mediul urban. Datele cetralizate de ┼čefii S─ân─ât─â┼úii v├ólcene nu fuseser─â ├«ns─â transmise Inspectoratului General ┼×colar V├ólcea. Conform acestora, unul din ┼čase elevi se confrunt─â cu una din urm─âtoarele boli: vicii de postur─â, vicii de refrac┼úie, boli renale, boli neuropsihice, boli metabolice ┼či de nutri┼úie cronice.

ÔÇ×Lucrez la un document importantÔÇŁ

Singurul care ┼či-a manifestat cu adev─ârat ├«ngrijorarea fa┼ú─â de acest fenomen a fost t├ón─ârul parlamentar v├ólcean. ÔÇ×De peste 10 zile lucrez la un document pe care l-a anun┼úat deja Comisiei de s─ân─âtate din Camera Deputa┼úilor. Am ├«n vedere o evaluare a sistemului de asisten┼ú─â medical─â ├«n ┼čcoli. Sunt ├«ngrijorat de situa┼úia s─ân─ât─â┼úii copiilor din ┼čcolile v├ólcene. Din informa┼úiile asisten┼úilor ┼či supraveghetorilor sistemul de asisten┼ú─â medical─â ┼čcolar─â este deficitar. At├ót educatoarele, ├«nv─â┼ú─âtorii, c├ót ┼či profesorii se confrunt─â cu situa┼úii extrem de grele. ├Än gr─âdini┼úe de exemplu nu exist─â un spa┼úiu de carantin─â. Copii bolnavi sunt ┼úinu┼úi ├«n acelea┼či spa┼úii cu cei s─ân─âto┼či, astfel ├«nc├ót propagarea viru┼čilor se face extrem de rapid. Vor trebui amenajate spa┼úii sterileÔÇŁ, sus┼úine deputatul R─âdulescu. ├Än perioada imediat urm─âtoare, t├ón─ârul parlamentar v├ólcean ┼či-a programat mai multe vizite ├«n ┼čcolile din jude┼ú pentru a observa la fa┼úa locului caren┼úele sistemului de asisten┼ú─â medical─â ├«n unit─â┼úile de ├«nv─â┼ú─âm├ónt.

Frâncu, prompt, Grigorescu în întârziere

Solicit─ârile trimise institu┼úiilor de resort ┼či administra┼úiei publice locale, pentru eviden┼úierea lipsurilor ├«n sistemul de asisten┼ú─â sanitar─â i-au creat un car de nervi deputatului Constantin R─âdulescu. Dac─â de la Prim─âria R├ómnicului statistica viz├ónd num─ârul de copii bolnavi ┼či bolile de care ace┼čtia sufer─â a sosit extrem de rapid, colegul s─âu de partid, Remus Grigorescu, inspector general ┼čcolar am├ón─â de aproape dou─â s─âpt─âm├óni r─âspunsul cerut de deputat. ÔÇ×┼óin s─â-i mul┼úumesc domnului primar Fr├óncu. Mi-a r─âspuns la obiect ┼či foarte prompt. Din p─âcate, de la inspectorul general Grigorescu ├«nc─â mai a┼čtept un r─âspuns. Sper s─â nu fiu nevoit s─â ├«l solicit ministerului de resortÔÇŁ, a punctat R─âdulescu. Proiectul pe care ├«l dezvolt─â t├ón─ârul parlamentar v├ólcean se refer─â at├ót la asigurarea asisten┼úei sanitare ├«n fiecare ┼čcoal─â de pe raza jude┼úului, c├ót ┼či dezvoltarea serviciilor stomatologice destinate elevilor din ┼čcoli. ÔÇ×Am g├óndit acest ultim punct pe dou─â paliere, fie prin ini┼úierea unui program na┼úional, dar atunci, ministerul S─ân─ât─â┼úii ┼či cel al Educa┼úiei vor trebui s─â prezinte un buget ├«n acest sens, fie printr-un parteneriat public-privat cu clinici de stomatologie. Sper s─â g─âsesc ├«n┼úelegere la stomatologii din V├ólceaÔÇŁ, a mai spus Constantin R─âdulescu. ├Än perioada imediat urm─âtoare S─ârb─âtorilor Pascale, deputatul v├ólcea ┼či-a propus s─â ini┼úieze un dialog pe aceast─â tem─â cu reprezentan┼úii Colegiului Stomatologilor din jude┼ú.