10,614 total views

Primarul orașului se face vinovat de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu și pentru asta 24 de foști angajați au apelat la un avocat să-i reprezinte și să le formuleze plângerea penală și astfel solicită prin aceasta efectuarea cercetărilor penale în vederea stabilirii situației de fapt, a vinovăției penale și a încadrării juridice a faptelor săvârșite. Angajații nu și-au mai primit drepturile salariale, pentru munca prestată, din februarie 2017 de când ordonatorul principal de credit, respectiv unitatea administrativ teritorială, nu a alocat fonduri pentru plata acestor drepturi, această situație incertă existând și în prezent.

sursa foto/voceavalcii.ro

Căminul pentru persoane vârstnice Bălcești, căci despre el este vorba, serviciu cu personalitate juridică înființat de orașul cu același nume prin HCL și unde primarul este ordonator principal de credite, iar directorul Căminului era ordonator secundar de credit, în prezent nu mai are nici un angajat. Primarul liberal – Aleca Constantin – nu a mai alocat sume de bani necesare funcționării și implicit a plății drepturilor salariale începând cu august 2016, deși conducerea Căminului a făcut numeroase demersuri pentru găsirea unei soluții juridice, prin mai multe adrese, soluții care până în prezent au fost blocate.

La începutul anului, Tribunalul Vâlcea pronunță sentința civilă nr. 241/05.03.2018, în dosarul nr. 5577/90/2017, definitivă prin neapelare, Primăria Bălcești fiind astfel obligată la plata drepturilor salariale legal cuvenite, pentru cei 24 de angajați, aferente lunilor martie-noiembrie 2017, dar și cheltuielile de judecată. Numai că, UAT Bălcești ignoră hotărârea, iar angajații se văd nevoiți să formuleze cerere de executare silită, dar nici aici nu au câștig de cauză și râmân iar fără recuperarea sumelor de bani, întrucât Căminul deși există din punct de vedere juridic, adică și la ora actuală este un serviciu cu personalitate juridică, nu mai desfășoară nici o activitate și nu mai are nici un angajat…o situație fără precedent în România.

Căminul de bătrâni a fost înființat prin HCL Bălcești nr. 42/06.05.2011 ca serviciu cu personalitate juridică aflat în subordinea Consiliului Local, prin reorganizarea Spitalului Orășenesc Bălcești și deși prin hotărârea de desființare s-a aprobat ca finanțarea costurilor să se facă de către Consiliul Local al orașului Bălcești, ordonatorul principal de credite, respectiv primarul orașului Bălcești – Aleca Constantin – nu a alocat fondurile necesare acoperirii cheltuielilor de funcționare la timp și nici măcar la momentul încetării raporturilor de muncă, existând totuși o obligație legală de a fi acordate aceste drepturi salariale la zi.

Ori pentru această situație se face vinovat primarul Aleca în calitate de ordonator principal de credit, întrucât prin acțiunile sale a determinat crearea acestei sutiații hotărând să desființeze Căminul pentru Persoane Vârstnice Bălcești, pentru că el a inițiat și supus dezbaterii și aprobării proiectul pentru desființarea Căminului și fără a stabili ca în conținut să se regăsească și plata salariilor restante la încetarea contractelor de muncă. Mai mult decât atât, liberalul încăpățânat a refuzat și propunerea Consiliului Județean Vâlcea de a prelua serviciul patrimonial aferent, caz în care activitatea ar fi continuat și astăzi, iar finanțarea ar fi fost asigurată de CJ Vâlcea.

Lipsa unei analize de oportunitate pentru decizia administrativă – desființarea Căminului pe o cale ocolită și neasigurarea plății la zi a drepturilor salariale la încetarea raporturilor de muncă, odată cu întocmirea fișei de lichidare – îmbracă forma unui abuz în serviciu sau a infracțiunii de nerespectare a hotărârilor judecătorești.

Oprind în mod intenționat funcționarea căminului a blocat și finanțarea acestuia din venituri proprii și fără a asigura drepturile salariale, angajații se află în situația de a nu-și mai recupera banii deoarece Căminul nu are bunuri urmăribile de natură a acoperi datoriile salariale și nici nu se fac demersuri în acest sens.

Pentru toate astea, potrivit plângerii penale întocmită pe numele primarului Aleca Constantin, sigur vor începe cercetările penale sub toate aspectele de natură penală sesizate, pentru a se stabili natura infracțională a faptelor edilului, dar și a altor persoane care au acționat nelegal, în speță Consiliul Local care a aprobat desființarea Căminului pentru bătrâni Bâlcești, în acestă formă.

 

DREPT LA REPLICĂ

sentinta civila 721

sentinta civila 241

 

Distribuie

Un comentariu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.