Loading

Primăria Râmnicu Vâlcea a contractat servicii de pază, chiar dacă are la dispoziție Poliția Locală. Nu avem cunoștință ce sume au fost cheltuite în legislația 2016-2020, dar acest serviciu externalizat ne dă de înțeles că numărul polițiștilor locali ori este prea mic raportat la populația municipiului și nu poate asigura și paza.

Astfel, SC Delguard SRL câștigă contractul pentru servicii de pază la :

– Administrarea Domeniului Public – LOT 1 – 200.000 lei

– Căminul pentru persoane vârstnice Râmnicu Vâlcea – LOT 2 – 80.000 lei

– Direcția de Asistență Socială – Centrul Social de Urgență „Ioana” – LOR 3 – 50.000 lei

– Centrul de permanență fix din Ostroveni – LOT 4 – 52.000 lei

Pentru acest serviciu public au fost depuse 2 oferte, iar valoarea totală estimată a fost de 400.000 lei fără TVA pentru un contract valabil până la 31 decembrie 2021. Atribuirea contractului s-a făcut luându-se în calcul criteriul de atribuire „cel mai bun raport calitate-preț”. Nu ne întrebați câți agenți de pază a pus „la bătaie” societatea câștigătoare pentru fiecare LOT în parte, că nu avem cunoștință. Vedem în schimb că executivul local nu a luat în calcul utilizarea Poliției Locale pentru paza administrațiilor pe care le are în subordine.

Din câte se cunoaște, firmele de pază sunt societăți comerciale, agenții angajați fiind personal civil care nu are atribuții de constatare sancționare sau reținere a persoanelor care comit contravenții sau infracțiuni pe domeniul public, aceste atribuții fiind în sarcina exclusivă a Poliției, Jandarmeriei sau Poliției Locale. Deci, angajarea unei astfel de societăți pentru asigurarea pazei unor bunuri amplasate pe domeniul public poate fi discutabilă, agenții de pază putând avea cel mult un rol de descurajare a distrugerii sau furturilor. Totodată, firmele de pază nu au nicio atribuție și competență în asigurarea protecției persoanelor aflate pe domeniul public, această atribuție revenind exclusiv organelor de ordine ale statului.

Firma Delguard SRL a fost înființată în octombrie 2007 și are ca obiect principal de activitate protecție și gardă, fiind una din cele 13 de acest gen din orașul nostru. În 2019 a raportat o cifră de afaceri de 7.000.000 lei cu un profit de 870.000 lei și un număr de 221 angajați, după 13 ani de activitate.

Despre Poliția Locală nu putem spune prea multe, scandalurile cu agenții cunoscute tuturor și procesele existente la instanțele de judecată spun multe despre această instituției publică. Personalul este format din cam 120 de angajați – TESA, personal contractual/funcționari publici. Totuși, funcționează ca direcție în cadrul aparatului de specialitate al Primarului, fără personalitate juridică, conform HCL 130/2018, fiind sub îndrumarea, supravegherea și controlul Primarului. Din structura organizatorică a Direcției, care cuprinde servicii și compartimente, fiind compusă din 6 servicii și 1 compartiment, regăsim și Serviciul Administrativ și Pază Obiective !!! Cu toate astea, Primăria externalizează serviciul de pază către societăți economice private…

Concluzia ?

Agenții Delguard vor păzi obiectivele publice degeaba, dar își vor lua salariile plătite din bani publici. Ei vor fi obligați să sune la Poliția Locală în caz că sunt probleme, neavând atribuții de nici un fel pe domeniul public, decât de „sperietori”. Bani cheltuiți aiurea. Conducerea Primăriei în continuare nu oferă transparență și informare către media locală. În urma acestei achiziții, a tuturor achizițiilor de fapt, avea obligația să remită un comunicat de presă în care să aducă la cunoștința opiniei publice de ce a contractat acest serviciu public și care sunt obligațiile agenților privați care vor asigura paza la obiectivele de pe domeniul public.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.