Loading

…cică pentru „bunul” mers al României. Așadar, la București se pregătește o mare coaliție – PNL/PSD – care să-i facă un cadou României – GUVERN STABIL!

După mai bine de 2 (două) luni, timp în care corabia numită România a fost navigată prin apele tulburi ale pandemie de SARS-CoV2, de către un Guvern interimar, adică de către un căpitan fără „o mână”, cu toții vedem că prin alianța PNL-PSD se încearcă stabilizarea acestei corăbii care a început să ia din ce în ce mai multă apă, fiind la un pas de „scufundare”. Aruncarea intempestivă „peste bord” a USR-ului a dezechilibrat serios raportul de forțe politice de la București și astfel am ajuns în situația de a vedea la aceeași masă principalii „inamici” politici din România. Discursurile încrâncenate au amuțit și deodată, peste noapte, s-au găsit vechi prieteni care vor încerca împreună să scoată corabia din deriva sanitară, economică și socială, în care se află, prin crearea unui USL 2, – „mutația” 2021! Cum se transpune această alianță la nivel local? Vom încerca în rândurile următoare să identificăm posibile variante de scenariu matrimonial ce va avea loc în județul Vâlcea. Să vedem care sunt câștigătorii și care sunt pierzătorii acestui scenariu…

La nivelul Consiliului Județean Vâlcea…

…masculul alfa, Costi Rădulescu, beneficiază de cvasimajoritate, PSD având 17 consilieri din totalul de 33, la care se mai adaugă cei 3 (trei) „buldogi” de la PER-ul lui Gutău. Prin urmare, ce beneficii poate avea Rădulescu și implicit PSD-ul din această „uniune”? Cel mult câțiva directori de deconcentrate, poate prefect sau subprefect și cu siguranță mai mulți bani care să-i susțină proiectele județene. În ceea ce privește instituțiile subordonate CJVL, Rădulescu nu are niciun motiv să renunțe la vreuna din ele.

De cealaltă parte, PNL și Cristian Buican nu pot emite pretenții la instituțiile din subordinea CJ, iar despre deconcentrate nici nu mai are rost să amintim atât timp cât acolo, din 2016, au rămas psd-iștii sau oamenii lui Gutău, în proporție covârșitoare. PNL Vâlcea poate pierde funcția de prefect sau cea de subprefect, pentru că vedem, în deconcentrate nu a reușit să își impună oamenii pe care și-i doreau. Mai mult, să nu uităm că între președintele PNL Vâlcea și președintele PNL – Florin Cîțu nu a fost și nici nu este „marea dragoste”, și chiar dacă cel din urmă este tot vâlcean, la alegerile din 25 septembrie 2021, PNL Vâlcea a mers la două capete – „fiftififti” – iar Cîțu nu credem că a uitat.

La nivel județean nu se vor schimba prea multe, ba chiar putem afirma că președintele Rădulescu va avea puțin de câștigat. În schimb, lucrurile pot lua o altă direcție la nivelul municipiului Râmnicu Vâlcea, pentru că aici avem 3 (trei) poli de putere care doresc să își crească influența!!!

Mircia Gutău, trecut prin multe războaie politice,

poate fi extrem de ușor izolat complet de Consiliul Local, unde PNL are 9 consilieri, PSD îl urmează cu 6 consilieri, în timp ce PER-ul lui Gutău are doar 5 consilieri. Deci, PNL+PSD = 15 consilieri, din 23, care dețin majoritatea. Buican și Rădulescu dacă vor dori să îl blocheze pe Gutău, poate să le și iasă! Dar, dorește vreunul dintre cei doi acest lucru? Și dacă chiar doresc vor și putea? Asta e întrebarea! Să nu uităm că Gutău are aliați în conducerile centrale ale ambelor partide. Vechii tovarăși din defunctul PDL sunt în conducerea națională a PNL, iar amicul Eugen s-a infiltrat în grupul de prieteni ai lui Marcel Ciolacu. Asta înseamnă că: la nevoie, Mircia Gutău va găsi o ușă deschisă pentru negocieri în oricare dintre cele 2 (două) mari partide decisive la nivel național.

Nu credem că în 2024 PSD Vâlcea nu va avea candidat la Primăria Râmnicu Vâlcea, iar dacă va avea, trebuie să fie unul cu șanse reale. Pentru asta, ar cam fi momentul să facă un pas în față, să înceapă să crească, politic! Regretatul Ion Cîlea a fost „ca nucul”! Nu creștea nimic „sub el”! Este și Constantin Rădulescu la fel? Rămâne de văzut!

Despre USR Vâlcea…numai de bine,

nu au nimic, nu vor pierde clar nimic și nici nu vor câștiga nimic, cel mult poate ceva puncte procentuale la alegerile din 2024. Dar, 2024 este departe! Electoral vorbind, „căsătoria” politică are nevoie de martori, iar USR și AUR sunt martorii creștini ai „tinerilor căsătoriți”, „nuntă” la care toată țara a primit invitație și la care „darul” va fi de o valoare inestimabilă! Din păcate, pentru România, există un mare risc ca această „alianță” să crească șansa partidelor extremiste. Atât AUR cât și USR au dovedit că au anumite accente extremiste, iar „regizorii” acestei piese de teatru ce se pune în scenă la București, cu difuzare și pe scenele locale/județene, ar trebui să își aducă aminte de momentul 2000, când extremiștii din România au avut 25% din voturile electoratului…

Concluzia noastră este că,

la nivelul județului Vâlcea nu va funcționa acest USL 2, la fel cum în 2012 județul nostru a fost singurul județ din țară unde această construcție „nenaturală” (USL 1) nu a funcționat. Nimeni nu va avea de câștigat, scandalurile se vor ține lanț și cu siguranță singurii care vor avea de pierdut cu adevărat sunt vâlcenii, pentru că, din nefericire, toată joaca asta politică se va răsfrânge asupra calității vieții fiecăruia dintre noi!

Vae victis!”

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.