Loading

 …mai ales că în spațiul public, de ceva vreme, se vehiculează tot mai mult faptul că îmi pregătiți un nou proces, pentru că îndrăznesc să verific activitatea dumneavoastră și a fratelui Rădulescu Lucian.

Îmi doresc să fie doar vorbe! Este dreptul meu să scriu despre domnia voastră – dimineața, la prânz, seara și între mese – dacă am subiecte, atât timp cât prezint dezvăluirile culese din acte oficiale și fără a recurge la jigniri! Incompetent, domnule Rădulescu, nu este o jignire, ci o remarcă în urma căreia nu puteți intenta proces nimănui, nu doar mie! Rețineți acest aspect! NU vă mai folosiți de funcția politico-administrativă pentru a mă intimida și a mă reduce la tăcere! Am subiecte scriu, n-am nu scriu!  

Acţiunile strategice în justiţie împotriva mobilizării publice (SLAPP) subminează valorile europene şi sistemul de justiţie al UE
• Propuneri de respingere anticipată a SLAPP, sancţiuni pentru reclamanţi şi sprijin pentru victime
• Preocupări legate de finanţarea SLAPP de la bugetele de stat
Parlamentul solicită noi norme ale UE pentru a limita acţiunile juridice vexatorii menite să intimideze şi să reducă la tăcere vocile critice.

Într-un raport adoptat joi, 11 noiembrie, cu 444 voturi pentru, 48 împotrivă şi 75 abţineri, eurodeputaţii propun o serie de măsuri pentru a contracara ameninţarea reprezentată de acţiunile strategice împotriva mobilizării publice (SLAPP) pentru jurnalişti, ONG-uri şi societatea civilă din Europa. SLAPP sunt acţiuni în justiţie lipsite de valoare, bazate pe afirmaţii exagerate şi adesea abuzive, menite să intimideze, să discrediteze profesional şi să îi hărţuiască pe cei vizaţi, obiectivul final fiind şantajarea şi reducerea la tăcere a acestora.

Eurodeputaţii se tem de efectul acestor procese asupra valorilor europene, a pieţei interne şi a sistemului de justiţie al UE. Textul evidenţiază dezechilibrul frecvent de putere şi de resurse între reclamanţi şi pârâţi, ceea ce subminează dreptul la un proces echitabil. Eurodeputaţii sunt deosebit de îngrijoraţi de cazurile în care SLAPP sunt finanţate din bugetele de stat, precum şi de utilizarea lor în combinaţie cu alte măsuri ale statului împotriva canalelor mass-media independente, a jurnalismului independent şi a societăţii civile.

Măsuri de protecţie a victimelor şi de sancţionare a abuzurilor

Parlamentul regretă faptul că niciun stat membru nu a adoptat până în prezent o legislaţie specifică împotriva SLAPP. Prin urmare, invită Comisia să prezinte un pachet de măsuri, inclusiv legislative. Potrivit eurodeputaţilor, acestea ar trebui să includă:
– O directivă a UE împotriva SLAPP, care să stabilească standarde minime, care ar trebui să protejeze victimele şi, în acelaşi timp, să prevină şi să sancţioneze utilizarea abuzivă a măsurilor anti-SLAPP;
– Un cadru juridic ambiţios în viitoarea Lege privind libertatea mass-mediei;
– Prevenirea „turismului de calomnie” şi a „alegerii unei instanţe mai favorabile” — în cazul în care reclamanţii aleg să îşi depună acţiunile în cea mai favorabilă jurisdicţie – prin norme uniforme şi previzibile privind defăimarea, precum şi prin stabilirea faptului că instanţele din locul de reşedinţă al pârâtului ar trebui să soluţioneze cauzele;
– Norme privind respingerea anticipată de către instanţe, astfel încât procesele abuzive să poată fi oprite rapid, pe baza unor criterii obiective; reclamantul ar trebui să fie sancţionat în cazul în care nu reuşeşte să justifice că acţiunea sa nu este abuzivă;
– Garanţii împotriva acţiunilor SLAPP combinate, adică împotriva celor care combină acuzaţiile de răspundere penală cu cele de răspundere civilă, precum şi măsuri care să garanteze că defăimarea nu poate fi utilizată în cazul SLAPP;
– Un fond al UE pentru sprijinirea victimelor SLAPP şi a familiilor acestora, precum şi formarea adecvată a judecătorilor şi avocaţilor.

Citate
Coraportorul Tiemo Wölken (S&D, Germania) a declarat: „Nu putem rămâne indiferenţi în faţa ameninţărilor crescute la adresa statului de drept şi în faţa subminării libertăţii de exprimare, de informare şi de asociere. Este de datoria noastră să protejăm jurnaliştii, ONG-urile şi organizaţiile societăţii civile care raportează cu privire la chestiuni de interes public. Instanţele noastre nu ar trebui să fie niciodată un loc de joacă pentru persoane, întreprinderi sau politicieni bogaţi şi puternici, şi nici nu ar trebui să fie supraîncărcate sau abuzate în scopuri personale.”

Coraportoarea Roberta Metsola (PPE, Malta) a declarat: „Acest raport ar trebui să servească drept model pentru a proteja jurnaliştii, pentru a-i proteja pe cei care caută adevărul, pentru a proteja libertatea de exprimare şi pentru a ne apăra dreptul la informare. Acest raport transpartinic, susţinut de mai multe comisii parlamentare, marchează un moment decisiv pentru jurnalism în lupta împotriva proceselor abuzive. Nu putem abuza de sistemele noastre de justiţie – acesta este mesajul pe care l-am transmis astăzi cu votul nostru ferm.”

Următorii paşi
La 4 octombrie, Comisia Europeană a lansat o consultare publică pentru a contribui la o viitoare iniţiativă de combatere a proceselor abuzive intentate împotriva jurnaliştilor şi a apărătorilor drepturilor omului. Se preconizează că, în 2022, Comisia va prezenta o Lege europeană privind libertatea mass-mediei, menită să protejeze independenţa şi pluralismul mass-mediei.

Sursa – Parlamentul European
https://www.europarl.europa.eu/news/ro/press-room/20211108IPR16838/sunt-necesare-norme-ue-impotriva-proceselor-abuzive-care-vizeaza-vocile-critice

Articolul este preluat din publicația „Săptămâna în Oltenia”

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.