Polonezii de la USG vor să facă afaceri pe banii societăţilor vâlcene. Patronii uzinelor au descoperit cheia succesului: reducerea cheltuielilor prin neplata datoriilor către furnizorii de materie primă sau servicii. În prezent, USG înregistrează către CET Govora o datorie de peste 20 de milioane de euro.
Consiliului Judeţean, CET Govora şi patronii USG Ciech Chemical Group SA, o noua rundă de negocieri
Găselniţa nu le-ar fi ţinut dacă situaţia economico socială a judeţului nu ar fi fost dezastruoasă. Conştienţi de faptul că autorităţile locale şi judeţene nu-şi permit o nouă creştere a şomajului, prin disponibilizarea angajaţilor de la USG, polonezii încearcă să scape de datoriile către CET Govora, societate aflată în subordinea Consiliului Judeţean.
Miercuri, 17 iulie a avut loc o nouă rundă de negocieri între conducerile Consiliului Judeţean, CET Govora şi patronii USG Ciech Chemical Group SA. Cum era de aşteptat, după mai bine două ore de discuţii nu s-a ajuns la niciun rezultat în ceea ce priveşte plata datoriei pe care USG o are către CET şi semnarea noului contract de furnizare a aburului tehnologic pe 2013.
Conducerea poloneză a USG a venit cu o propunere de neacceptat pentru CET în ceea ce priveşte plata datoriilor. Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea a declarat că polonezii vor să plătească doar 40% din datorie, ca anul acesta să nu plătească nimic, urmând ca în 2014 şi 2015 să achite câte 20% din datorie.
În 2013 – nimic, în 2014 şi 2015 câte 20%,
CET Govora şi Consiliul Judeţean au transmis conducerii USG o altă propunere: plata în regim de urgenţă a 8,5 milioane de euro direct în numerar, oferirea unor garanţii bancare sau instalaţii funcţionale pentru restul sumei.
,,În primul rând noi nu putem să încheiem contractul pentru livrarea de abur pe 2013 până nu recuperăm datoriile din trecut, a restanţei de 20 milioane de euro. Le-am cerut să ne facă o propunere, dar propunerea dânşilor este de neluat în seamă. Vroiau ca datoria de 20 milioane de euro să o achite nici pe jumătate şi aceea în două tranşe începând cu anul viitor. În 2013 – nimic, în 2014 şi 2015 câte 20%, adică numai 40% din restanţa către CET, cât despre diferenţă nu au spus nimic. Ne-am întâlnit cu conducerea CET-ului şi am stabilit următoarea variantă: acum să primim în regim de urgenţă 8,5 milioane de euro, în numerar; diferenţa până la 20 milioane să le dăm un răgaz, să fie reeşalonate pe o perioadă de doi ani de zile, dar în baza unor garanţii foarte clare, ori garanţii bancare, ori garanţii în anumite secţii funcţionabile. Dânşii au cerut un nou timp de gândire, vom vedea la ce soluţie vom ajunge. “, a precizat Ion Cîlea.
Discuţiile între cele două tabere au început ieri după amiază, nu se ştie cu ce rezultate, cel mai probabil cu un refuz din partea USG, care şi-a făcut un obicei din şantajarea autorităţilor locale cu închiderea uzinelor şi aruncarea în şomaj a muncitorilor.