Loading


…cel puțin așa reiese din verificările efectuate până acum și din care am constatat cu câtă disperare se încearcă ascunderea acestor lucrări cu cântec.

Deși toată suflarea administrației susține că acest angajat, pe numele lui Plișoi Ion (zis Gigi), ar fi primit foloase necuvenite, singura care insistă că totul a fost cât se poate de legal este conducerea SGA Vâlcea – Moroiu Elena, șef structură și Dragoș Patirca, contabil șef. Angajatul Pilșoi a fost, luni de zile, detașat, pe hârtie, la Cantonul Voineasa, pentru diverse lucrări, în realitate mulți susțin că ar fi efectuat, în perioada respectivă, lucrări „mărețe” la „cantonul” Prală.

Încă de la început, facem precizarea că deținem un document emis de SGA Vâlcea către ABA Olt – casierie, referitor: ridicare numerar, cu textul – „vă transmitem alăturat, necesarul de numerar pentru ridicarea următoarelor plăți pentru perioada 02.12.2019 – 13.12.2019, diurnă 220 lei, 11 zile, cod 10.01.13 și 2070 lei, 9 nopți, cod 10.01.13. Din informațiile culese, se pare că sunt 5 astfel de plăți, una chiar semnată de ultimul director, încă, în funcție – Țigaret Gheorghe.

Tot la fel de important de precizat este și faptul că Amza Valeru, în toată perioada respectivă a fost în concediu, adresa fiind semnată cu „pentru” de nimeni altul decât contabilul șef Dragoș Patirca, iar la contabil șef semnează un locțiitor al acestuia. Moroiu Elena, nu și-a asumat acest document, prin semnătură, fiind, cică, de negăsit, lăsându-l pe contabil să-și „rupă gâtul”. Inclusiv Amza, fost director, spune că el nu ar fi semnat niciodată un astfel de document și susține că toate s-au făcut cu aprobarea lui Prală și pe semnătura lui.

Moroiu și Patirca, deși au încercat din răsputeri să mă convingă că documentul „ridicare numerar” a fost semnat legal, nu i-am crezut cu nici un preț, subiectul miroase groaznic. Patirca nu a avut delegare de atribuții când Amza era în concediu, acesta fiind înlocuit de Moroiu și nu de el. Nu avea delegație de atribuții nici de la Moroiu, că era la „o țigară”, nu în concediu, dar a semnat „pentru”. Nici locțiitorul lui Patirca nu avea delegare de atribuții, să poată semna în locul lui, pentru că Patirca era lângă el. Și declarațiile neoficiale cu ..legal totul, legal totul, să le vindeți eventual lui Băviță, el ar putea să vă creadă, stimabililor. Am eu o vorbă: e prost omul, dar nu până la capăt! Și poate nici Băviță nu vă credea, dacă vă auzea!

Patirca, „convingător” maxim

Individul a încercat din nou să mă convingă că angajatul Pilșoi și-a încasat legal diurna și cuantumul de cazare. Cantoanele astea ale lor să nu-mi închipui eu că au acolo toate condițiile. Sunt izolate, sunt puse în tot felul de locuri și este foarte greu să stai acolo, este foarte greu. Trebuie să-ți iei după tine absolut tot, începând de la apă, mâncare, absolut tot, nu poți să stai așa, nu este ușor să stai acolo, mai ales la cantonul de la Voineasa. Este un podeț peste Lotru, e izolat, e o punte de se clatină așa, deci..nu e, nu e… 20 de lei diurnă pe zi și 230 de lei cazare pe noapte, este sumă fixă, nu este negociată.

Vorbind la general, cu alte cuvinte, liber și la șparlit bani, că dacă suma fixă este 230 lei/zi/cazare, poți să găsești și cu 100, 150, 200 lei că nu interesează pe nimeni. Tu angajat primești 230 de lei și te descurci dacă îți iese ceva, găsind cazare mai ieftină, pe noi nu ne interesează să facem economie. Te înțelegi cu „apropitarul” și împărțiți profitul, eventual.

Asta da afacere pe banii statului, dacă un contabil îți dă maxim, efectiv obligându-te, pe tine angajat, să îți găsești cazare la fix suma de 230 lei. Bine, Moroiu și Patirca nu știu nici unde a stat Pilșoi cazat, că nu era treaba lor, ci a conducerii ABA Olt. Ei doar au asigurat conducerea că le detașează un om cu mâini drepte, mâini de aur, un băiat cuminte, extrem de cuminte și care nu merită să intre în acest scandal fiind extrem de timid.

Potrivit tot celor doi, Cantonul de la Voineasa este în administrarea ABA Olt și nu a SGA Vâlcea, iar Pilșoi a fost trimis acolo de către direcție (adică SGA) să facă lucrări. Banii i-a primit după ce a fost la lucrări, cheltuielile fiind suportate din bugetul familiei, până ABA a putut să se achite de onorariu. Se pare că la această instituție angajații se duc și la cursuri și la lucrări, pe banii lor și își primesc deconturile când se poate.

Moroiu și Patirca, minciuni în cazul Pilșoi

Fix în ziua în care am purtat discuția cu dumnealor la sediul din Posada 21, am ajuns și la Cantonul Voineasa, unde am stat de vorbă exact cu angajata care se ocupă de întreținerea acestuia. Doamnelor, domnilor, stimabililor conducători Moroiu și Patirca, dacă nu știți vă spun eu: Cantonul Voineasa este lux! Și sigur știți și voi!!!

Angajatul Pilșoi avea condiții de lux dacă într-adevăr ar fi fost să efectueze lucrări la acest canton, cum nici acasă poate nu are. Mai mult, angajata cu întreținerea m-a asigurat că doar angajații instituției se cazează acolo, șefii adică, în interior existând 4 camere cu câte 2 paturi fiecare. Așa cum reiese și din fotografiile atașate, clădirea are termopane de calitate, acoperiș de ultimă generație, scările îmbrăcate în gresie colorată, fundația îmbrăcată în piatră, zid de cărămidă și nu mai are rost să continuăm, considerând că interiorul este tot lux.

Tot angajații ne spun că modernizarea clădirii este făcută în urmă cu ceva ani (poate chiar 5!) și sub nici o formă Pilșoi nu avea ce să facă la acest canton unde trebuie, după spusele contabilului, să-ți iei cu tine inclusiv apă că nu ai de unde să bei!!! În centrul Voinesei, într-o zonă cu un peisaj ce-ți taie respirația, cu Lotru care curge și-l privești de pe geam, cu liniștea de invidiat, cu toate condițiile ce mulți nici acasă nu le au, angajatul Pilșoi nu a putut fi cazat la canton, trebuind să-și caute cazare la prețul de 230 lei/zi/camera, că e vai mama ei de zonă.

Nu domnilor, cantonul este în perfectă stare de funcționare, de foarte multă vreme, iar că Pilșoi a efectuat lucrări la „cantonul” Prală, și nu la obiectivul canton Voineasa, se pare că este cât se poate mai aproape de adevăr.
Angajatul Pilșoi nu a dorit să lămurească situația, iar Moroiu spune că și-a luat papară, de la șeful, că și-a permis să stea de vorbă cu mine. Care șef? Prală! Țigaret era internat în spital, deci nu avea cum! Soția angajatului Pilșoi prestează tot în interiorul acestei instituții „de ajutor” familial, mai exact ocupă postul de registrator la intrarea în instituție.

Deși în text am vorbit doar de un anume angajat, se pare că este vorba de o echipă de muncitori din cadrul S.G.A. Vâlcea, care s-a aflat în delegație 2 luni, pentru lucrări de amenajare la Canton Voineasa. Toată echipa se pare că a efectuat diverse lucrări la domeniul lui Prală Ștefan din comuna Câineni și pe care îl cunoaște toată Vâlcea. Se vehiculează sume ce ajung până la 10.000 lei/ persoană, o metodă excelentă de fidelizare a lor. Pe aceeași metodă mulți angajați ai ABA Olt ar fi fost recompensați – conducători auto, muncitori, ingineri, dar și șefi de serviciu. „Plățile”, spun invidioșii, au fost făcute cu aprobarea Marinelei Neacșa, director economic.

Concluzia?

Șefii se pot caza la canton, dar angajații…exclus! Vom reveni, pe acest subiect, cu declarația fostului director Ștefan Prală.

Așteptăm cu real interes și răspunsul solicitat în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, din 4 mai 2020.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.