247 total views

Ionuţ Budişteanu este, de joi, cetăţean de onoare al judeţului Vâlcea.   Geniul, în vârstă de 19 ani, este cel mai tânăr vâlcean care a primit această distincţie.

Ionuţ Budişteanu a primit, joi, 23 mai,  distincţia de Cetăţean de Onoare al Vâlcii, cu felicitări şi aplauze, în cadrul unei şedinţe a Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea.  Elev în clasa a XII-a, la Grupul Şcolar Oltchim din Râmnicu Vâlcea, el a câştigat, pe 17 mai 2013, marele premiu, în valoare de 75.000 de dolari, la concursul Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), care a avut loc la Phoenix, în SUA. Ionuţ Budişteanu şi-a adjudecat locul I în concurs pentru crearea unui model viabil de maşină low-cost fără şofer. „Mi-au dat lacrimile când, la concurs, am auzit că a fost pronunţat numele judeţului Vâlcea şi numele României, datorită meritelor acestui tânăr. Ionuţ Budişteanu trebuie respectat nu doar de Vâlcea, ci de întreaga ţară. Îi mulţumesc din suflet pentru tot şi îi urez success”, i-a spus Ion Cîlea, preşedintele CJ Vâlcea lui Ionuţ la acordarea distincţiei. Elevul a primit din partea CJ Vâlcea şi un premiu în bani, în valoare de 10.000 de lei. „Este o onoare foarte mare să primesc acest premiu. Nu mai am cuvinte. E un titlu foarte important, o satisfacţie mare, o confirmare că munca pe care am depus-o a dat roade”, a spus Ionuţ.

Un asteroid cu numele lui Ionuţ Budişteanu

Tânărul a participat pentru a treia oară la Intel ISEF.  Anul trecut el a câştigat premii în valoare de 14.000 de dolari, cu un proiect care utiliza senzorii de pe limbă pentru a crea imagini, dedicat nevăzătorilor. Massachusetts Institute of Technology din SUA a anunţat, săptămâna aceasta, că va numi un asteroid după numele elevului de 19 ani din Râmnicu Vâlcea, Ionuţ Budişteanu. „Mă bucură că Massachusetts Institute of Technology va numi un asteroid cu numele meu. Este cutuma acestor concursuri ca toţi câştigătorii să fie recompensaţi astfel, ca recunoaştere a succesului”, a spus Budişteanu.

„Datorez ceea ce sunt sistemului educaţional din România si părinţilor mei”

Elevul  a câştigat, până în prezent, peste 100 de premii naţionale şi internaţionale în domeniul ştiinţei şi ingineriei. Budişteanu este un produs al şcolii româneşti şi se mândreşte că a făcut performanţă în ţara lui. „Ştiu că pe mine m-a ajutat foarte mult şcoala românească, şcoala publică, pentru a ajunge la un astfel de nivel. Sunt mulţumit de sistemul educaţional din România. Am primit foarte multă încredere din România, am fost susţinut, şi sper ca şi în viitor să reprezint cu onoare judeţul Vâlcea şi ţara. Datorez ceea ce sunt sistemului educaţional din România si părinţilor mei” , a adăugat tânărul informatician. Tânărul spune că e un adolescent normal, cu picioarele pe pământ, care se pregăteşte acum pentru examenul de Bacalaureat. Ionuţ nu s-a decis încă ce facultate va urma, dar ia în calcul şi posibilitatea continuării studiilor la Universitatea din Bucureşti.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.