481 total views

În Vâlcea, 200 de foşti angajaţi ai societăţii s-au trezit că riscă să fie executaţi pentru primele pe care le-au avut

200 de foşti angajaţi ai companiei Petrom OMV din cadrul sucursalei vâlcene riscă să se trezească executaţi silit de către o firmă de recuperare a debitelor după ce au solicitat şi câştigat în instanţă plata unor prime trecute în contractul colectiv de muncă şi neacordate în anii în care au lucrat în cadrul companiei. Dacă în 2008, unii dintre aceştia s-au bucurat când s-au trezit cu nişte bani viraţi în conturile deschise în bănci, acum situaţia îi face să tremure la gândul că pot fi târâţi în instanţă. La nivelul întregii ţări există însă mai bine de 8500 de cazuri similare, foştii muncitori ai Petromului trezindu-se peste noapte vânaţi de EOS KSI, firma de recuperare a debitelor contractată de Petrom OMV.

Prima alarmă, în martie

La o perioadă de 4-5 ani de la recuperarea în instanţă a unor prime care trebuiau să acopere consumul de gaze naturale din gospodăria fiecărui angajat, sau chiar prime pentru murături, foştii angajaţi ai petrom s-au trezit somaţi să plătească în cinci zile sumele câştigate în baza unor hotărâri judecătoreşti. În majoritatea cazurilor acestea se apropie de 17-18 mii lei. Notificările par de-a dreptul aberante: „Compania SC OMV Petrom SA a fost obligată de instanţă la plata sumei de 15 813,00 lei. În urma recursului formulat ulterior de SC OMV Petrom SA şi admis de către instanţa de judecată superioară s-a desfiinţat sentinţa anterioară, astfel încât suma încasată de dumneavoastră  trebuie returnată către SC OMV Petrom SA”, se arată în notificările emise de recuperatorii de debite. Situaţia este similară şi în Argeş, unde foştii angajaţi ai Combinatului Arpechim sunt cu atât mai revoltaţi cu cât spun că au câştigat în instanţă sporurile salariale şi bonusurile pe care acum OMV le cere înapoi.„Suntem 8547 de reclamanţi în acest dosar. Noi am acţionat în judecată în 2008. În 2009 am câştigat la Tibunalul Argeş o hotărâre definitivă şi executorie”, a spus Georgeta Roşu, lider al protestatarilor.
Procese pe toate părţile
OMV Petrom a plătit, dar ulterior a contestat decizia şi a obţinut câştig de cauză. Reprezentanţii OMV Petrom spun că tot ce poate face pentru foştii angajaţi este să îi lase să plătească în rate. Până acum doar cei care au lucrat la Arpechim au intentat un proces în care cer judecătorilor să îşi păstreze banii cu care compania i-a plătit deja. Ca măsură de prevedere, OMV Petrom a pus deoparte un miliard şi jumătate de lei, pentru cazul în care pierde procesul şi va fi obligată să achite despăgubiri. Foştii angajaţi spun că au cheltuit demult banii şi că acum nu mai au de unde să îi dea înapoi. În Vâlcea însă, situaţia este cu atât mai ciudată cu cât unii dintre foştii angajaţi susţin că banii care li se cer înapoi nu au ajuns niciodată la ei.
Notificare pentru sume fictive
Paula D., o fostă lucrătoare în cadrul sucursalei vâlcene a Petrom a plecat cu primul val de disponibilizări din 2006. Cu o vechime de 13 ani în cadrul companiei, femeia a aflat ulterior de la colegii ei, că vreme de ani buni nu li se acordaseră sporurile salariale pentru acoperirea consumului de gaz din gospodărie şi pentru..murături. „Asta cu murăturile m-a uimit şi pe mine, dar dacă aşa era trecut în contractul colectiv de muncă…! Ce s-o mai lungim atâta, am văzut că ceilalţi care plecaseră au intentat proces pentru recuperarea acestor drepturi şi m-am alăturat şi eu . Am câştigat în 2008 la Tribunalul Vâlcea şi s-a puns în aplicare hotărârea judecătorească. Banii mi-au fost viraţi prin cardul pe care îl aveam la Raiffeisen Bank abia prin 2010 sau 2011. Ce este suspect e faptul că am primit doar 900 lei. Ori, acum cei de la Petrom mă somează să le dau înapoi o sumă de 15.800 lei şi una de 2.300 lei. Iarăşi, suspect este faptul că noi am câştigat drepturile acestea în 2008, banii, ne-au intrat în 2010-2011 în conturi, iar Petrom spune că a făcut recurs ulterior.Ulterior cărei date: 2008, 2011? Când au avut termen de recurs după hotărârea primei instanţe nu l-au făcut, pentru că altfel nu ar fi plătit. Dacă a existat un recurs de ce nu am fost citaţi şi noi? Sunt mai multe semne de întrebare”, se confesează femeia.
Două sute de păcăliţi
La fel ca şi ea, peste 200 de vâlceni se declară păcăliţi în aşteptările lor şi susţin că banii pe care îi revendică compania nu au ajuns în foarte multe cazuri în mâinile lor. „M-am speriat, cum să nu fiu speriată? Am luat legătura şi cu alţi colegi, dar nu toţi au primit banii pe care îi cere acum înapoi Petrom-ul. Am până şi rude care în momentul în care eu am câştigat, ei nu au primit nimic. Îşi continuă şi acum procesul cu compania, dar nu ştiu cât o să-i mai ţină cureaua. Nu ştiu ce bani revendică cei de la Petrom, dar la noi nu prea au ajuns sumele acestea. O să mă duc să iau extrasul de cont de la Raiffeisen ca să le arat ce bani am primit eu. Încă nu m-am hotărât dacă o să atac şi eu în instanţă notificările lor sau dacă o să le plătesc în rate cei  900 de lei. Mai mult de atât nu o să vadă de la mine”, explică Paula D. 38 de persoane din cei peste 200 de disponibiliaţi ai sucursalei Petrom Vâlcea nu au primit niciun ban în urma hotărârilor definitive date de Tribunalul Vâlcea, o parte dintre aceştia continuându-şi cruciada cu „mamutul” petrochimic pe cont propriu. În varianta în care s-ar putea trezi că sunt nevoiţi să returneze banii, mai toţi cei 200 de disponibilizaţi se declară păcăliţi de conducerea companiei şi mai ales de Justiţia română.

Distribuie

4 comentarii

  1. ROMANI AVETI GRIJA ,NU VOTATI TRADATORII TARII!NE VIND ORGANELE ,ASTA LE-A MAI RAMAS .RUSINE PREDOIU ,VREI SA FII PRESEDINTELE TARII DONATOARE DE ORGANE, PE GRATIS SI OBLIGAT?TU SI MARIANA GHEORGHE ,VINZATORII SUFLETELOR NOASTRE DE PETROLISTI.

  2. Daca s-a pierdut procesul trebuie dati banii inapoi, altfel va urma executarea silita si va trebui sa se plateasca si cheltuielile cu executarea. Era logic ca se vor pierde procesele deoarece bani “de gaze” si “de muraturi ” nu s-au mai dat de prin 1997 iar procesele s-au deschis incepand din 2006. Legea spune ca faptele privind neacordarea de drepturi banesti se prescriu dupa 3 ani.Eu am castigat doar primele Pasti-Craciun,cu sentinta definitiva si irevocabila si nu am mai continuat cu alte lucruri care nu aveau castig de cauza. Tunul cel mare l-au dat avocatii, care si-au luat onorariile la executarea Petrom dupa instanta de fond (Prima Curte), iar acum este randul executorilor sa ia bani (10% onorariu) de la oamenii care sunt executati silit. Toate aceste costuri le va suporta cel ce a pierdut procesul. Prin urmare, ati fost pacaliti dragi colegi petrolisti. Nu mai faceti nici o miscare fara sa consultati un avocat de incredere sau pe cineva care se pricepe la legislatia muncii sau Litigii de munca. Va doresc succes sa treceti si peste acest necaz!

  3. Fratilor….e jale,risc s afiu executat silit pt sume pe care nu le am incasat.Am primit acasa o SOMATIE MOBILIARA in care scrie ca…daca nu ma prezint la biroul executorului intr o zi d ela data primiri somatiei risc s ama trezesc cu jandarmii la usa,au fost 2 executari silite,una a fost pusa in aplicare si am incasat 780 lei iar cea de a 2 a a fost in valoare de 1905 lei,bani pe care nu i am vazut si d ecare nu stiu nimic,baniesc ca e mana executorului sau a avocatului care ne a reprezentat in procese pina la un moment dat,a trebuit safac un angajament d eplata si s ainc ep s adau banii in rate neavind un venit sigur ,problema este…..CINE….. a incasat cei 1905 lei,ramane d evazut…….doamne ajuta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.