2,660 total views

Cu ajutorul relațiilor directe dintre senatorul Bogdan Matei, fostul prefect Florian și primarul Mircia Gutău cu deputatul Eugen Neață, și pe fondul relației parteneriale a primarului Mircia Gutău cu președintele Consiliului Județean, Constantin Rădulescu, pe cei din urmă legându-i pe lângă interesele de partid și interesele economice din prisma acțiunilor sportive, pentru a marca reușita preluării activului „Sala Sporturilor Traian” din patrimoniul public al statului administrat de MTS, prin DJST Vâlcea, în patrimoniul public al Municipiului Râmnicu Vâlcea, totul a constituit motivația pentru ca Matei să accelereze transferul activului „Sala Sporturilor”, chiar dacă grăbirea acestui transfer a însemnat încălcarea dispozițiilor HG 245/2019.

În episodul IV am prezentat identificarea unui grup de interese format din persoane cu funcții de conducere și explicam cum un ordin de ministru a fost emis cu dedicație, iar un concediu de odihnă a fost moment potrivit pentru un abuz, directorul fiind înlocuit de adjunct. Am arătat că angajații DJST Vâlcea nu au stat cu mâna în sân și au reclamat abuzul și demersul ilegal de mutare al sediului, dar și că schimbarea ministrului Matei cu Stroe aduce un strop de lumină, putând fi astfel demarate verificările privind aspectele constatate.

EPISODUL V – Refuzul autorității locale – Gutău & Co – de a discuta cu delegatul Corpului de Control

Începem acest episod menționând de la început că au fost solicitate detalii cu privire la cele reclamate, iar din discuțiile purtate a reieșit faptul că înainte de reclamarea situației s-a încercat aplanarea conflictului apărut cu reprezentanții Consiliului Local al Municipiului Râmnicu Vâlcea după predarea activului „Sala Sporturilor Traian”.

Potrivit mai multor declarații, după semnarea protocolului și a procesului verbal de predare-preluare a „Sălii Sporturilor Traian” din administrarea MTS, în administrarea Consiliului Local Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, dar și persoane din conducerea SCM Râmnicu Vâlcea, au recurs la acțiuni de intimidare și presiuni în scopul determinării angajaților DJST Vâlcea să părăsească spațiile din Sala Sporturilor, spații în care este sediul administrativ al direcției. Angajații au trăit pe pielea lor, acțiunile interminabile de intimidare timp de aproximativ 6 luni de zile, mai exact de când a început „dorința” de evacuare prin abuz.

Mircia Gutău jignește angajații DJST Vâlcea

În scopul unei corecte informări și a verificării ambelor părți aflate în conflict, Mircia Gutău a fost contactat telefonic de către delegatul Corpului de Control, acesta solicitându-i primirea în audiență. „Reacția verbală a lui Gutău a fost una agresivă, conținând invective adresate cu precădere conducerii DJST Vâlcea, dar și angajaților, aceștia fiind etichetați cu apelative: “leneși”, “chiulangii”, “puturoși”, “hoți” și “reclamagii”. În ceea ce privește o eventuală discuție cu subsemnatul, primarul Mircia Gutău, invocând starea de urgență, a menționat că va purta o discuție “atunci când se va termina criza Coronavirus”, explică delegatul CC-MTS, solicitând să ia legătura și cu cineva din conducerea SCM Râmnicu Vâlcea, în speță cu directorul Marius Țucă.

Telefonic cei doi stabilesc o întâlnire, urmând ca discuțiile să fie purtate la „Sala Sporturilor”.

„De la început am constatat aceeași atitudine arogantă și sfidătoare, iar directorul SCM Râmnicu Vâlcea, Marius Țuca a afirmat că nu este obligat să discute cu reprezentanții MTS și că oricum cunoaște faptul că subsemnatul s-a prezentat la Râmnicu Vâlcea în scop personal și nu ca urmare a îndeplinirii unor atribuții de serviciu. Discuțiile au degenerat în replici de ambele părți soldate cu evacuarea subsemnatului din Sala Sporturilor Traian”, mai adaugă delegatul CC-MTS.

Trecând peste refuzuri, jigniri și atitudinea de stăpâni afișată de reprezentanții locali – Gutău & Co – față de delegatul CC-MTS, acțiunea de control a continuat, ocazie cu care au fost luate note de relații angajaților DJST Vâlcea care au reconfirmat aspectele reclamate și aduse la cunoștința Ministerului Tineretului și Sportului prin mai multe adrese intitulate – plâgere prealabilă, minută ședință și notă de constatare.

Presiuni din partea unor membrii ai Primăriei și SCM Râmnicu Vâlcea

În ceea ce privește relocarea angajaților din sediul administrativ al DJST Vâlcea aflat în Sala Sporturilor Traian, din notele de relații luate angajaților cu ocazia acțiunii de control, reiese întreaga acțiune de intimidare și abuz. Prezentăm mai jos o parte din declarațiile angajaților ale căror nume nu le vom evidenția din motive lezne de înțeles.

Angajatul nr 1

“Încă înainte de apariția H.G. de predare a Sălii Sporturilor a existat o presiune continuă din partea Municipalității Râmnicu Vâlcea prin transmiterea de mesaje în cadrul conferințelor de presă, interviuri acordate, prin angajații care aveau relații de serviciu cu angajații DJST Vâlcea de genul <sunteți niște puturoși, frecați menta, colcăie mizeria…o să luăm sala și o să vă dăm afară>. (…) Începând cu data de 25 martie 2019 (…) am desfășurat activitatea într-un stres greu de suportat, muncind mult peste orele de program, cu presiuni și adresarea unor cuvinte jignitoare din partea unor membrii ai Comisiei de preluare din partea Primăriei Râmnicu Vâlcea pentru a finaliza anexele Protocolului cât mai repede. (…). După momentul „Deciziei” l-am contactat telefonic din birou pe domnul director executiv adjunct, Dan Silvian, și l-am rugat să-și revizuiască poziția, i-am argumentat că face o mare greșeală, că nu se respectă H.G. nr. 245/2019, Protocolul de predare-primire și că acționează împotriva intereselor unității noastre. Mi-a răspuns că nu mai este nimic de făcut, decizia este luată, că este discutată la Minister și cu Clubul și că, oricum, se grăbește că trebuie să plece urgent la minister. Am înaintat către MTS, Direcția Juridică, o adresă prin care aduceam la cunoștință situația de la Râmnicu Vâlcea. Apoi, a fost formulată plângere prealabilă către Directorul DJST și Ministrul Tineretului și Sportului cu privire la „Decizie”

Angajatul nr 2

“Față de situația survenită în urma predării-primirii imobilului Sala Sporturilor Traian, conform punerii în aplicare a H.G. nr. 245/2019, vă relatez următoarele: În data de 14.05.2019 s-a încheiat Protocolul de transmitere a imobilului în cauză din domeniul public al statului, în domeniul public al municipiului Râmnicu Vâlcea. În protocol există anexa cu spațiile deținute cu titlu gratuit de către DJST Vâlcea. (…). În acea perioadă (n.r. data de 14.05.2019) au existat în presă nenumărate articole care defăimau atât conducerea, cât și salariații instituției (ex. La DJST Vâlcea angajații freacă menta), situație umilitoare pentru mine, atâta vreme cât cea mai mare parte a timpului mi-o petreceam la serviciu, suprasolicitându-mă continuu (…), iar împreună cu colega mea, angajat 1, am încercat din răsputeri să asigurăm bunul mers al instituției (salarii, inventare, situații financiare, încetări de activități, suspendări ale funcționarilor publici, concursuri de recrutare, examene de promovare, înregistrarea documentelor, raportări ANFP, statistică, REVISAL, etică etc.)”.

De menționat că redactarea „Deciziei” privind mutarea sediului DJST Vâlcea din Bd. Nicolae Bălcescu în imobilul Bazei Turistice a fost dictată de directorul executiv adjunct Dan Silvian, iar mutarea efectivă s-a făcut în data de 27.09.2019 ca urmare a intervențiilor președintelui SCM Râmnicu Vâlcea, Florin Verigeanu și a angajaților SCM Râmnicu Vâlcea (Boruz, Dumitru Marian, Joița Marian și al altor doi membrii ai clubului), sub supravegherea directorului executiv adjunct al DJST Vâlce, toate acestea reies tot din notele de relații date de angajați delegatului CC-MTS.

Angajatul nr 3

“(….) în cele ce urmează voi prezenta succint evenimentele care s-au derulat după predarea sediului DJST Vâlcea către Consiliul Local al Municipiului Râmnicu Vâlcea care au avut ca și consecință mutarea unor compartimente ale DJST Vâlcea în altă clădiri decât sediul actual în care funcționează direcția, timorarea salariaților și perturbarea activităților profesionale astfel :

– 16.09.2019 – 18.10.2019 – concediul de odihnă director executiv Bogdan MARINESCU;

– 17.09.2019 – ședința extraordinară cu toți salariații DJST convocată de directorul executiv adjunct prin care suntem anunțați că sediul se mută la Baza Turistică Vâlcea, ședință în care majoritatea colegilor au comentat spunând că nu există temei legal de mutare (…);

– 24.09.2019 se emite de către directorul executiv adjunct Dan Silvian „Decizia” nr. 88/24.09.2019 privind mutarea sediului DJST Vâlcea, zi în care s-a trecut la mutarea efectivă a sediului DJST. Colegii nu au dorit să participe la demersurile ilegale ale directorului executiv adjunct, acesta a apelat la angajații Primăriei Râmnicu Vâlcea, prin intermediul cărora și cu ajutorul unui autovehicul de ecarisaj, acesta a reușit într-o singură zi să mute birourile la Baza Turistică;

– până la data de 30.09.2019 am fost șicanați insistent în fiecare zi atât de directorul executiv adjunct cât și de către conducerea SCM Râmnicu Vâlcea să ne mutăm la noul sediu;

– plângerea prealabilă înaintată MTS precum și adresele înaintate Primăriei Râmnicu Vâlcea, prin care am solicitat să se respecte H.G. 245/2019 au rămas fără răspuns.

Angajatul încheie nota de relații menționând: „Consider că acțiunile directorului executiv adjunct Dan Silvian și ale conducerii Primăriei Râmnicu Vâlcea, pe de-o parte au perturbat activitatea DJST Vâlcea, servind interesele altor instituții, iar pe de altă parte au indus salariaților o stare de nesiguranță și temere”.

Angajatul nr 4

“În urma HG 245/2019, sediul DJST Vâlcea este în str. N. Bălcescu nr. 24, conform anexe la Protocolul de predare-primire între DJST Vâlcea și Primăria Râmnicu Vâlcea. În luna septembrie, directorul executiv adjunct Dan Silvian a hotărât prin Decizia nr. 88/24.09.2019, într-o ședință la care au participat toți angajații direcției, printr-un ton autoritar și ostentativ, ca birourile să fie mutate în Baza Turistică. Menționez că directorul executiv Marinescu Bogdan, se afla în concediu de odihnă. (…). Conducerea Clubului SCM Râmnicu Vâlcea, în baza aceleiași decizii date de directorul executiv adjunct Dan Silvian, a intrat cu muncitorii în birourile noastre, spunând să eliberăm birourile, să plecăm efectiv, perturbând activitatea, folosind expresii jignitoare la adresa tuturor colegilor. De asemenea, aceeași conducere a SCM Râmnicu Vâlcea, respectiv director Țucă Marius, nu ne-a mai permis să intrăm în birouri, închizând ușile și punând bariere la intrare. În prezent (…), suntem în birouri insalubre și lipsite de condiții, Primăria nerespectând HG nr. 245/2019, respectiv anexa la Protocolul de predare-primire. Solicităm să revenim în birourile pe care le-am avut anterior, conform protocolului de predare-primire”.

Concluzia

Așadar, se vede foarte clar că reprezentanții administrației publice locale au dat dovadă de lipsă de sinceritate și au denaturat în interes propriu sensul actelor normative, dorind să limiteze atribuțiile conferite de lege DJST Vâlcea, pe această cale transformând-o din organ de control al MTS în organ obedient pus în interesul local al conducerii Primăriei.

„Având în vedere atât modul în care a considerat conducerea Primăriei Râmnicu Vâlcea și conducerea SCM Râmnicu Vâlcea să abordeze raporturile cu Corpul de Control al Ministrului, cât și declarațiile angajaților Direcției Județene pentru Sport și Tineret Vâlcea, considerăm că se confirmă faptul că, începând cu data de 14.05.2019, imediat după ce a fost efectuat transferul drepturilor de administrare asupra terenului și imobilului Sala Sporturilor Traian, reprezentanții administrației publice locale au tratat cu rea credință relațiile prezente și viitoare cu Ministerul Tineretului și Sportului și că intenția acestora a fost numai aceea de a prelua activele și nu de a pune bazele unei colaborări pe termen lung în interes public”, subliniază delegatul CC-MTS care consideră că „față de aceste aspecte singura măsură care se poate lua este aceea de a fi demarate procedurile de emitere a unei noi Hotărâri de Guvern prin care Ministerul Tineretului și Sportului, în baza art. 3, alin. 3 din HG nr. 717/2011 și în baza art. 3, alin. 2 și alin. 3 din HG nr. 245/2019, să demareze acțiunile prin care imobilul să revină în domeniul public al statului și administrarea Ministerului Tineretului și Sportului – Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vâlcea”.

Înainte de emiterea H.G. nr. 717/2011,

S-a procedat ilegal la acțiunea de dezmembrare a „Complexului Sportiv Traian”, în sensul în care, uzând de dispoziții ambigue cuprinse în „împuternicire”, directorul executiv de la acea dată a DJST Vâlcea, Dinu Paul, s-a prezentat la notariatul public deținut de Maria Gutău, și, prin „Actul de Dezmembrare” și-a dat acceptul de a se iniția o procedură nelegală premergătoare inițierii unei Hotărâri de Guvern care să prevadă posibilitatea dezmembrării și transferului activului dezmembrat. De menționat este faptul că dezmembrarea poate fi făcută numai la inițiativa proprietarului de drept al activului ce urmează a fi dezmembrat, în situația de față, la momentul 2011, proprietar era Statul Român, acțiunea de dezmembrare nu putea fi inițiată decât de Guvernul României.

În ceea ce privește H.G. nr. 717/2011,

La data transferului drepturilor de administrare asupra „Arenelor Traian”, Consiliul Local al Municipiului Râmnicu Vâlcea nu a respectat dispozițiile art. 4 în care se menționa obligativitatea de întreținere și modernizare a imobilului transferat și de a menține imobilul la standardele de calitate privind desfășurarea activităților specifice, în sensul în care acțiunile de modernizare au fost demarate cu o întârziere de mai bine de șapte ani, timp în care imobilul s-a degradat constant. Măsurile de întreținere, modernizare și menținere la standarde de calitate au fost demarate doar pentru a justifica cererile de transfer a drepturilor de administrare și asupra activului „Sala Sporturilor Traian”, cereri ce au fost aprobate de conducerea Ministerului Tineretului și Sportului în anul 2019.

În ceea ce privește HG nr. 245/2019,

Ulterior finalizării procedurilor de transfer al dreptului de administrare asupra activului „Sala Sporturilor Traian”, Consiliul Local Râmnicu Vâlcea, în complicitate cu primarul Mircia Gutău și conducerea SCM Râmnicu Vâlcea, formată din Florin Verigeanu și Marius Țucă la care s-au adăugat ministrul tineretului și sportului Bogdan MATEI, secretarul general al Ministerului Tineretului și Sportului, Alin Voicescu, directorul executiv adjunct al DJST Vâlcea, Dan Silvian , precum și alți factori interni ministerului reprezentați de persoane cu funcții publice de conducere și-au dat concursul pentru încălcarea, în mod premeditat și conștient, a dispozițiilor art. 2, alin. 1 din actul normativ amintit mai sus.

Analizând întreaga derulare a operațiunilor de transfer a drepturilor de administrare a bazelor sportive din domeniul public al statului român și administrarea Ministerului Tineretului și Sportului (sub toate formele în care a fost organizată instituția – ANS, ANST, MTS), derulate începând cu anul 2005 (Stadion 1 Mai – Zăvoi), continuând cu anul 2011 (Arenele Traian) și 2019 (Sala Sporturilor Traian), se constată că de fiecare dată au fost încălcate Hotărârile de Guvern prin care s-a dispus această operațiune.

Episodul VI – Mariana Gutău, la ordinul primarului Mircia Gutău, dezmembrează ilegal un teren aflat în proprietatea publică

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.