271 total views

De-a lungul vremii au existat numeroase teorii legate de Biblie, însă ele nu şi-au găsit răspunsul sau confirmarea, rămânând doar în stadiul de ipoteze. A fost sau nu căsătorit Iisus, a avut un copil sau a existat cu adevarat Hristos – sunt doar cateva întrebări care au născut teorii din partea unor exegeţi sau chiar oameni de ştiinţă.

foto/discovery news

Alte teorii controversate ale unor teologi au mers până acolo încât au afirmat că Dumnezeu ar fi avut o soţie, potrivit Discovery News.

Iisus Hristos, personaj fictiv?

Iisus Hristos, fondatorul unei credinţe care a rezistat timp de 2.000 de ani, având peste un miliard de adepţi, a fost inventat de către aristocraţii români pentru a-i linişti pe cei săraci, a afirmat recent autorul şi savantul american Joseph Atwill. El a susţinut ipoteza uluitoare că Iisus a fost doar un instrument de propagandă, considerând că povestea lui Iisus a fost de fapt copiată şi creată după biografia unui împărat roman.

Iisus – om sau mit?

Apărute încă din secolul al XVIII-lea, cele mai vechi teorii contestă veridicitatea istorică a lui Iisus, sugerând că el a fost de fapt o combinaţie a altor tradiţii mitologice – de multe ori păgâne – care împărtăşesc caracteristici similare, cum ar fi naşterea din fecioara, jertfa morţii şi învierea. Teologii şi istoricii susţin, aproape în totalitate, că Iisus a existat şi a fost o fiinţă umană în timpul primului secol.

A fost Iisus căsătorit?

Maria Magdalena, pe care Iisus a salvat-o de la moarte, a fost unul dintre discipolii săi. Dar întrebarea este dacă ea a fost sau nu şi soţia sa. Fanii romanului “Codul lui Da Vinci”, al lui Dan Brown, poate s-au familiarizat cu această teorie şi dată fiind descoperirea, anul trecut, a unui fragment de papirus, vechi de 1.600 de ani.
Acesta a fost găsit de Karen King, un istoric de la Harvard Divinity School, care a tradus fragmentul prin: “Iisus le-a spus, ‘soţia mea… ea va fi capabilă să fie ucenicul meu'”. Deşi King a avertizat că textul de pe papirus nu înseamnă neapărat că Iisus a fost căsătorit, mulţi cercetători au concluzionat că papirusul nu este decât “un fals stângaci”, potrivit experţilor Vaticanului.

Iisus a avut copii?

Fragmentul de papirus nu a fost singura dovadă posibilă a căsătoriei lui Iisus Hristos şi a Mariei Magdalena. Un mormânt descoperit la Talpiot, Ierusalim, ar putea fi locul rămăşiţelor lui Iisus şi ale familiei sale.
Pe baza acestei descoperiri, care a fost consemnată în 2007, Iisus şi Maria nu au fost doar căsătoriţi, dar au avut şi un fiu, numit Iuda. Această teorie se bazează pe inscripţiile de pe 10 osuare, care conţin nume din Noul Testament: “Iisus, fiul lui Iosif”, “Maria”, “Mariamene şi Mara”, “Matei”, “Yose” şi “Iuda, fiul lui Iisus”. Mormântul a stârnit controverse în rândul oamenilor de ştiinţă, care au privit cu scepticism această descoperire, ei fiind convinşi că Iisus nu a avut niciodată o familie.

Despărţirea Mării Roşii

În anul 1992, un profesor de oceanografie a venit cu o teorie asupra modului în care Moise a despărţit Marea Roşie. El a invocat două explicaţii posibile: una referitoare la vânturile puternice care sunt de-a lungul Canalului Suez şi care au împins apa, iar a doua legată de tsunami. Potrivit lucrării, prima explicaţie ar fi cea mai posibilă. Carl Drews, un inginer în software, a creat o simulare pe calculator pentru a recrea despărţirea Mării Roşii. Drews a găsit că explicaţia legată de vânturile puternice ar fi fost posibilă. Teologii susţin că trecerea israeliţilor, la plecarea din Egipt, nu a avut loc la Marea Roşie, ci în alt loc denumit Sea of Reeds, un loc încă controversat.

A avut Dumnezeu o soţie?

Un teolog britanic, Francesca Stavrakopoulou, a susţinut că Dumnezeu a avut o soţie pe nume Asherah, care apare în istoria biblică. Potrivit lui Jennifer Viegas, teologul britanic s-a bazat pe “texte antice, amulete şi figurine descoperite în special în oraşul canaanit Ugarit, ce se găseşte în actuala Sirie”.

Asherah a fost venerată de către vechii israeliţi ca o zeiţă a fertilităţii. Ea a fost scoasă din credinţa lor de către monoteişti, a căror credinţă s-a bazat pe un singur Dumnezeu, de sex masculin.

Sursa/ziare.com

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.