Loading

Sub luxosul hotel Greenbrier din White Sulphur Springs, West Virginia, Statele Unite, ziduri de beton de un metru străjuiesc cel mai luxos buncăr al Americii.

Această construcţie a fost destinată să protejeze cei mai puternici oameni ai Americii în cazul unui atac nuclear. Aflat la doar cinci ore depărtare deWashington, buncărul din West Virginia a fost construit în secret din ordinul preşedintelui Eisenhower, între 1958 şi 1962. Operaţiunea a fost cunoscută sub numele de cod “Insula grecească”.

Buncărul măsoară aproximativ 34 de kilometri pătraţi, şi conţine provizii pentru 30 de ani. 1.100 de paturi sunt rezervate pentru cei mai importanţi oameni de la conducerea Statelor Unite. În buncăr, există o sală centrala foarte încăpătoare, de 27 de metri lăţime, 57 de metri lungime şi peste 6 metri înălţime. Totul este susţinut de 18 coloane.

Această sală a fost destinată întâlnirilor Congresului în caz de atac nuclear.

Timp de 30 de ani, echipe întregi care au lucrat sub acoperire au avut grijă să instaleze în acest buncăr toate cele necesare traiului sub pământ şi, mai mult, au avut timp să şi echipeze încăperea cu reviste, cărţi sau diverse jocuri. Construcţia acestui gigant subteran a costat, la vremea când a fost ridicat, 14 milioane de dolari. Uşile prin care se face intrarea sunt imense şi cântăresc până la 25 de tone. Buncărul a fost construit din ordinul preşedintelui Eisenhower care a vrut să se pregătească pentru iminenţa unui război nuclear cu Rusia.

“Mă simt obligat să vorbesc astăzi într-un limbaj care, într-un fel, este nou, unul pe care, deşi mi-am petrecut toată viaţa ca militar, aş fi preferat să nu îl fi folosit vreodată. Acest nou limbaj despre care vorbesc este cel al atacurilor atomice”, aşa a început preşedintele american să anunţe construcţia acestui buncăr.

În 1958, operaţiunea Insula grecească a devenit prioritate guvernamentală.

În timpul construcţiei, vizitatorilor hotelului Greenbrier li s-a spus că imensa gaură din pământ de lângă hotel este de fapt şantierul pentru o nouă sală de conferinţe. Terenul şi hotelul aparţin companiei feroviare CSX Corp, o firmă apropiată guvernului american. Hotelul Greenbrier a fost folosit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial drept unitate militară medicală cu 2.000 de locuri pentru diplomaţi. Poziţionarea sa în apropierea munţilor făcea din acest hotel o ţintă dificilă pentru inamici.

 

 Secretul din jurul buncărului american s-a risipit în 1992 atunci când Washington Post a făcut publică existenţa sa.

După aceste dezvăluiri, uşile s-au deschis publicului larg spre vizitare. Peste 30.000 de turişti vin anual să vadă cest buncăr. Dacă nu ar fi fost expus în 1992, acest buncăr ar fi fost secret şi în zilele noastre şi ar fi servit drept ascunzătoare în caz de atac pentru cei mai puternici oameni ai Statelor Unite. Totuşi, din cauză că a fost dezvăluit publicului, un alt buncăr a fost construit pentru membrii Congresului american. Fireşte, locul în care se află acesta este strict secret.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa/ziare.com

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.