Loading

România are tineri supradotaţi, care uimesc o lume întreagă prin performanţele lor. Auzim însă prea puţine despre ei, iar pe mulţi nici nu îi cunoaştem. Este şi cazul Ruxandrei Paul, care cercetează evoluţia recentă a ţărilor din Europa de Est la cel mai înalt nivel academic.

Românca este doctorand la Harvard, unde a predat cursuri despre democraţie, politica Uniunii Europene, capitalism şi democraţie în Europa Centrală şi de Est, design instituţional comparat. Anul acesta va preda Cyberpolitics – un curs despre noile tehnologii de informaţie şi comunicare şi efectele lor asupra vieţii politice şi sociale a statelor, organizaţiilor, comunităţilor, indivizilor.

Şi-a prezentat lucrările în cadrul a numeroase conferinţe internaţionale, în Statele Unite, Franţa, Germania, Portugalia, Olanda etc. În timpul doctoratului, românca a făcut cercetare pentru teza sa de doctorat un an la Paris, în cadrul Sciences Po, graţie unei burse din partea Guvernului francez, iar în anul în care a studiat la Oxford, a avut o prezentare denumită “Romanians at Oxford. Romanians abroad” (Români la Oxford. Români în străinătate).

Roxana Paul a primit numeroase premii pentru activitate ca urmare a notelor foarte bune pe care studenţii i le-au dat în evaluările finale ale cursurilor pe care le-a predat. I s-a acordat şi premiul Hoopes, o distincţie specială, rar acordată, care recunoaşte excelenţa în arta predării. Românca urmează să primească şi Certificate of Distinction in Teaching pentru cursul pe care l-a predat la Harvard în primăvară.

O şansă visului american

Tânăra marturiseşte că a aflat de posibilitatea de a aplica pentru burse integrale de studiu pentru a face facultatea în Statele Unite întâmplător şi relativ târziu, în clasa a XII-a.

“Mi-a plăcut sistemul pentru că era simplu, transparent şi nu avea intermediari: de-o parte erai tu, studentul care aplica, de cealaltă era universitatea americană, care te putea admite şi-ţi putea oferi ajutor financiar (bursă) care să acopere costul studiilor, cazarea la cămin, masa la cantină, chiar costul transportului cu avionul etc. Cu toate că am aflat târziu, mi-am încercat şi eu norocul şi am dat o şansă ‘visului american’. Am fost acceptată prin concurs cu bursă integrală la mai multe universităţi dintre care am ales Williams College, numărul unu în clasamentele de liberal arts colleges din America, o universitate care are un parteneriat unic cu Universitatea Oxford din Marea Britanie.

După ce am ajuns la Williams, am dat concurs şi am fost selectată pentru a studia în anul III la Oxford. Am absolvit Williams College summa cum laude cu dublă licenţă în Ştiinţe Politice (Relaţii Internaţionale) şi Franceza. Am aplicat pentru admitere în programe de doctorat în Ştiinţe Politice în anul IV de facultate – nu am făcut vreo pauză între facultate şi doctorat”, face românca o scurtă prezentare a parcursului său academic.

De ce Harvard? Instituţia “exercita o fascinaţie aparte asupra oricui a fost vreodată tentat de cariera universitară… şi nu numai. Departamentul de Ştiinţe Politice are o reputaţie excepţională, care poate la o adică intimida într-o oarecare măsură. (…) A fost însă dragoste la prima vedere”, marturiseţte Ruxandra Paul.

Aceasta atenţionează că “e mai puţin chestiune de cum eşti primit ca student străin. Ce contează cu adevarat e cum primeşti tu experienţa de viaţă ca student într-o universitate americană”.

“Nu am ridicat graniţe niciodată din principiu; nu am pornit cu idei preconcepute. Am încercat, pe cât posibil, să fiu acasă acolo unde mă aflu şi să mă bucur de şansele pe care le oferă prezentul, să învăţ şi să dăruiesc din experienţa mea. Îmi place statutul meu de cetăţean global şi încerc să-l trăiesc din plin”, ne-a dezvăluit românca.

România vs. SUA

Se face cercetare la un nivel mai înalt în afară? “Nu am avut încă ocazia să lucrez în mediul universitar de cercetare din ţară, dar sper să colaborez cu colegi de la universităţi româneşti în viitor. Am lucrat în SUA, Franţa şi Marea Britanie. La conferinţele internaţionale, întâlnesc frecvent cercetători români care activează în ţară sau la universităţi din străinătate. Îmi face mare plăcere să îi cunosc şi să vorbim româneşte, fie şi preţ de câteva minute”, spune Ruxandra Paul.

Acesta precizează şi că există nişte reviste de specialitate foarte bune în România, la care şi-ar dori să publice în viitorul apropiat.

Problemele sistemului de învăţământ din România – corupţia, lipsa fondurilor…

“Principalele probleme ale sistemului de învăţământ românesc sunt binecunoscute. Una este corupţia. Alta este lipsa fondurilor, iar la nivel universitar, lipsa fondurilor de cercetare. De abia după ce sunt rezolvate acestea două vom putea vorbi despre diferenţe de mentalitate dintre România şi alte ţări unde competiţia e pe bune şi resursele există. Din punct de vedere al capitalului uman, România stă foarte bine. Problema rămâne valorificarea acestuia”, atenţioneaz Ruxandra Paul.

Românca este implicată în discuţiile despre UE la cel mai înalt nivel al lumii academice. “Cercetarea pe tematica europeană reprezintă un domeniu vast, în continuă dezvoltare. Până în prezent, m-am specializat pe dinamici de integrare şi extindere, cetăţenie europeană şi noi forme de migraţie în cadrul Uniunii Europene”, explică ea.

Sunt românii patrioţi?

“Chiar zilele trecute vorbeam cu un coleg despre semnificaţia patriotismului, definiţiile sale şi variaţiunile posibile pe tema sentimentului naţional. (…) Trăirea sentimentului naţional, experienţa fiecăruia la capitolul ‘iubirii de ţară’ este ceva foarte personal, ca orice poveste de dragoste. Acum sigur, există variate moduri de a operaţionaliza şi a măsura ‘variabila’ aceasta în ştiinţele politice, dar generalizările sunt problematice. (…) Numeric vorbind, prin urmare, românii nu sunt nici la extrema de sus, nici la extrema de jos, ci undeva destul de aproape de media la nivel european”, ne-a explicat românca, prezentând date ale sondajelor de opinie Eurobarometer realizate de Comisia Europeană

În afară de asta, “una este sentimentul, emoţia declarată, iar alta este comportamentul, fapta observabilă”, spune Ruxandra Paul.

Relaţia cu România

În călătoriile sale, povesteşte Ruxandra Paul, a întâlnit mulţi oameni “care voiau să afle mai multe despre România, despre cultura şi tradiţiile româneşti, despre mâncarea românească, despre natura, relieful şi anotimpurile de la noi, despre oamenii de la noi, despre istoria ţării, despre obiceiuri…”.

“Vorbesc cu drag de România de fiecare dată şi am convins pe mulţi că se merită să călătorească prin ţara noastră şi să-i descopere frumuseţea. Poate or fi fost şi mărunte dificultăţi datorate faptului că sunt româncă (timpii de aşteptare de prin aeroporturi când nu eram în UE, poate?), dar sincer nu le-am observat, nu le-am dat importanţă… Îmi place să mă concentrez asupra jumătăţii pline a oricărui pahar”, spune Ruxandra Paul, care păstrează în permanenţă legatura cu ţara natală.

Pe plan profesional, punctează aceasta, mereu a inclus România între ţările pe care le studiază: “Am publicat articole în presa românească. Sunt la curent cu realităţile din ţară. Citesc presa românească. Pe plan personal, petrec o bună parte a vacanţelor în România. Păstrez multe dintre tradiţiile şi sărbătorile româneşti; aduc multă lumină în viaţa oricui. Cânt la pian şi la chitară, iar repertoriul meu de cântece româneşti – care mai vechi, care mai noi – este în permanenţă expansiune”.

În ceea ce priveşte planurile de viitor, acestea includ “un manuscris de carte, cursuri de predat, un articol de publicat, niţte proiecte de colaborare, două conferinţe internaţionale… Un semi-maraton şi vreun maraton sau două – îmi place să alerg curse pe distanţe lungi, iar aici pe malul râului Charles care traversează campusul şi Bostonul, antrenamentul e o plăcere. Multă muzică. Mult înot”.

În final, am rugat-o să ofere câteva sfaturi tinerilor care îşi doresc să îşi continue studiile în străinătate.

“Nu ştiu dacă sunt persoana în măsură să dea sfaturi. Pot împărtăşi, eventual, trei idei pe care le consider utile: (1) Dificultăţile sunt oportunităţi necesare în evoluţia fiecăruia. Indiferent de ele, trebuie să ţinteşti sus. (2) Fiecare dintre noi are multe motive de a fi recunoscător; doar opacitatea obişnuinţei ne face să le neglijăm. (3) Oriunde am fi, nu trebuie să uităm niciodată de unde am plecat”, încheie Ruxandra Paul.

În cadrul campaniei “Elite fără frontiere – Ei sunt România”, Ziare.com, în parteneriat cu Liga Studenţilor Români din Străinătate, prezintă poveşti ale unor tineri români supradotaţi, care au studiat sau încă studiază în cadrul unora dintre cele mai prestigioase universităţi din lume şi care acum uimesc lumea prin performanţe remarcabile în medicină, matematică, ştiinţe politice, economie, arte, informatică sau biologie.

Sursa/ziare.com

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.