Loading

Viaţă printre cărţi

Foarte puţini tineri mai trec pragul unui anticariat în ziua de azi. Facebook-ul şi jocurile pe calculator au umbrit „lumea” cărţilor şi doar  5% dintre tinerii care au până în 30 de ani mai răsfoiesc pagini.
A început cu un volum şi astăzi are câteva mii. „Viaţa printre cărţi este universul meu. Trăiesc pentru carte”, spune Costel Crăciun, anticar.  Iubeşte cărţile de mic. „Totul a început de la o carte primită cadou. Eram elev în clasa a VII-a şi mi-am ajutat vecinii să se mute. În schimbul muncii depuse am avut de ales între bani şi o carte. Am ales cartea „Educaţie Sentimentală” de Gustave Flaubert. Aşa a început iubirea mea pentru cărţi. E ceva extraordinar să citeşti, povesteşte anticarul. De la o carte primită a ajuns să îşi facă în câţiva ani o bibliotecă de 1.000 de volume. „Am avut o colecţie de ţigări de pe vremea lui Nicolae Ceauşescu pe care am vândut-o şi mi-am luat câteva sute de cărţi, iar în ianuarie 2011 mi-am deschis anticariatul”, declară Costel Crăciun.
Mii de volume din toate domeniile
Are peste 6.000 de volume din toate domeniile. Două Tratate de Medicină Legală de Mina Minovici, ediţia 1928 -1930 sunt cele mai valoroase volume din anticariat, preţul lor fiind de 500 lei. „Am citit aceste tratate din scoarţă în scoarţă. Sunt foarte multe lucruri de actualitate în ele. Preţul lor e mic, făcând o comparaţie cu valoarea”, spune un turist, pe care l-am găsit în anticariat. O altă carte valoroasă este „ Istoria Literaturii Române” de George Călinescu, ediţia 1985, a cărei valoare este 100 lei. Volume din ediţii princeps, ale scriitorilor români şi universali din perioada interbelică, pot fi achiziţionate cu preţuri cuprinse între 10 lei şi 100 lei, iar cărţile pentru copii, de la ilustrate, poveşti şi mitologie, pornesc de la preţul de 2 lei. Iubitorii de pictură pot achiziţiona de la anticariat şi un album de artă vechi contra sumei de 200 lei. În anticariat se găsesc şi foarte multe volume în limbi străine, cărţi de astrologie, psihologie, religie, etc.

„Pasiunea mă ţine în viaţă”
Pragul anticariatului din centrul Râmnicului este călcat de cititori care au peste 30 de ani. „Lumea caută istorie, filozofie, religie, romane de beletristică consacrate, diverse dicţionare. Se caută şi cărţile de dezvoltare a personalităţii. Oamenii trecuţi de 30 de ani să ştiţi că mai citesc. Din păcate, foarte puţini tineri mai citesc. Aproximativ 5% din clienţii mei au fost tineri până în 30 de ani”, precizează anticarul. Sunt însă şi oameni care trec pragul anticariatului zilnic.  „Puţini, pot fi număraţi pe degetele de la mână, au peste 40 de ani, şi citesc din toate domeniile”, spune Costel Crăciun. Deşi, nu se fac bani din cărţi, afacerea lui Costel Crăciun a rezistat. „Pasiunea mă ţine în viaţă, sunt şi eu curios cât o să rezist. Nu se fac bani din cărţi. Prietenii au făcut păriu să vadă cât o să reziste afacerea mea. Uite că au trecut doi ani şi jumătate şi încă rezist”, a declarat anticarul. Cea mai scumpă carte vândută de Cornel Crăciun, a fost un volum de religie, editat în anul 1886, care s-a dat cu 500 lei.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.