Loading

Efectele de bumerang ale guvernării Boc. Angajaţii Camerei Agricole Vâlcea, toţi specialişti cu acte-n regulă, nu şi-au mai primit salariile de trei luni şi mai bine. Guvernul Boc i-a obligat să facă gratis intabularea şi cadastrarea terenurilor, iar Guvernul Ponta să-şi obţină salariile din venituri proprii. Specialiştii  au respectat regulile impuse de  guvern  şi au ajuns la sapă de lemn. Prin respectarea deciziei Guvernului Boc, rămasă în vigoare şi în actualul guvern, Camera Agricolă Vâlcea  a pierdut peste 2 miliarde de lei, vechi, bani care ar fi acoperit salariile celor 15 angajaţi ai instituţiei. Conducerea aşteaptă cu nerăbdare rectificarea bugetară din luna august în speranţa obţinerii fondurilor  necesare pentru plata salariilor.
Camera Agricolă funcţiona în baza unei subvenţii de 99% din partea statului şi doar 1% surse proprii.
Guvernul Boc a dat o decizie care obliga instituţia să realizeze intabularea şi cadastrarea gratuită a terenurilor, suma urmând să fie acoperită de stat. După preluarea puterii de către Guvernul Ponta, regulile s-au schimbat în timpul mersului, în defavoarea angajaţilor. Decizia Guvernului Boc a rămas valabilă, mai mult a fost susţinută cu ardoare de toţi preşedinţii consiliilor judeţene, dar angajaţii au fost ,,sfătuiţi” să-şi atragă singuri bani pentru plata salariilor, în condiţiile în care guvernul le-a tăiat sursa.
Până în prezent, Camera Agricolă funcţiona în baza unei subvenţii de 99% din partea statului şi doar 1% surse proprii. Guvernul Ponta a schimbat raportul de forţe şi cere conducerii camerelor agricole să-şi asigure funcţionarea doar prin surse atrase, o cerinţă imposibil de îndeplinit în condiţiile în care oamenii au fost informaţi că intabularea şi cadastrarea terenurilor sunt suportate de către stat, nu din buzunarul lor.
Prin aplicarea deciziei Guvernului Boc, Camera Agricolă Vâlcea a pierdut peste 2 miliarde de lei vechi, contravaloarea a 2000 de proiecte, bani care i-ar fi asigurat fondul de salarii.
Anul acesta, instituţia a primit buget doar pentru primele patru luni, celelalte  urmând a fi bugetate din fonduri proprii. Cu toate adresele primite, angajaţii tot mai speră că-şi vor primi banii la rectificarea bugetară din august.
 
Guvernul Boc a găsit soluţia ,,perfectă”…

Dezastrul a fost provocat în 2010, când România mai avea  la dispoziţie doar un an de zile pentru realizarea planurilor parcelare, un timp destul de  scurt comparativ cu situaţia din teritoriu, unde primarii nu au reuşit să finalizeze retrocedările de terenuri pe cele trei legi ale restituirii.
Judeţul Vâlcea a primit bani de la Guvern doar pentru şase sau zece localităţi, în final doar una a făcut planurile respective, s-au băgat o groază de bani dar  planurile nu au fost finalizate.  Prefectul Petre Ungureanu spunea  că în judeţul nostru  planurile parcelare s-au realizat în proporţie de… 5%. În traducere liberă, o singură localitate a judeţului a reuşit această performanţă şi aceea pe jumătate, pentru că  documentaţia nu a fost finalizată.
După o jumătate de an de bâjbâieli, Guvernul Boc a găsit soluţia ,,perfectă”…cadastrarea generală a ţării cu ajutorul unor firme străine mai precis cu ajutorul coreenilor.  Primul pas a fost făcut de  fostul ministru Elena Udrea care, în ultimele zile de mandat, se lăuda că a discutat deja cu o firmă coreeană, firma Samsung. Aparent, cadastrarea este gratuită pentru proprietarii terenurilor, statul urmând să plătească  peste un miliard de euro pentru realizarea ei.
Nici fostul, nici actualul guvern nu au găsit bani pentru plata specialiştilor, au găsit în schimb bani pentru susţinerea unor camere agricole nonprofit, private, în condiţiile în care procedura este total ilegală. Practic, aceste organisme nonprofit  au un rol  de informare şi ajutor pentru fermieri şi de colectare de date privind starea agriculturii judeţene. Primele alegeri pentru constituirea camerelor agricole vor fi organizate în vara aceasta, dacă vor fi, procedura are deja o întârziere de un an.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.