1,142 total views

…în conferința aniversară dedicată împlinirii a 20 de ani de la apariția unei structuri independente anticorupție în România.

Înființarea Parchetului Național Anticorupție în anul 2002, transformat apoi în Departamentul Național Anticorupție și în anul 2005, în Direcția Națională Anticorupție, a fost o necesitate a istoriei societății românești post decembriste.
Cetățenii României erau dezamăgiți pentru că țara era captivă unor rețele care fraudau resursele publice și, de asemenea, puneau în pericol intrarea țării în Uniunea Europeană. Lupta anticorupție era o condiție esențială pentru încheierea procesului de aderare și este un factor determinant pentru menținerea parcursului nostru european și dezvoltarea societății românești.

Rezultatele Direcției Naționale Anticorupție au fost importante pentru admiterea României, la data de 1 ianuarie 2007 și, începând de atunci, de comun acord, Uniunea Europeană și România au instituit Mecanismul de Cooperare și Verificare, un instrument menit să asigure în țara noastră respectarea statului de drept și lupta anticorupție. De-a lungul existenței sale, Direcția Națională Anticorupție a avut atât momente mai bune, cât și momente mai grele, dar în permanență a fost eficientă, devenind un model de organizare și funcționare pentru alte structuri anticorupție din diverse state ale lumii.


Obstacolele întâlnite nu ne-au doborât, ci ne-au făcut mai puternici.


Și ca urmare a activității noastre, România a avut acces la fonduri europene de ordinul miliardelor de euro, iar pentru bugetul public au fost salvate resurse financiare de aceleași proporții. Am evoluat instituțional, am strâns rândurile și în prezent avem rezultate deosebite în combaterea corupției. Scopul nostru este să efectuăm investigații penale profesioniste, cu un standard ridicat al mijloacelor de probă, cu garantarea drepturilor și libertăților cetățenilor și a prezumției de nevinovăție.

Folosesc acest prilej pentru a asigura celelalte instituții ale statului român, dar și pe partenerii noștri externi, de cooperarea noastră onestă și loială, în scopul dezvoltării și modernizării societății românești.

O caracteristică a ultimei perioade de timp o reprezintă lupta anticorupție în pandemie, și cu un război nedrept, în desfășurare, în apropierea granițelor țării noastre. Cu atât mai mult activitatea noastră trebuie să continue și să corespundă așteptărilor cetățenilor români și instituțiilor europene. Noi ne-am făcut datoria în ceea ce privește îndeplinirea criteriului de referință nr.3 din Mecanismul de Cooperare și Verificare, respectiv continuarea luptei anticorupție la nivel înalt și, din punctul nostru de vedere, acesta este realizat.

Le mulțumesc și felicit toate categoriile de personal din cadrul Direcției Naționale Anticorupție pentru profesionalismul, curajul și consecvența cu care își duc la îndeplinire misiunea, o misiune esențială pentru această țară.


Activitatea noastră este o dovadă a patriotismului nostru. Asigurăm cetățenii României că Direcția Națională Anticorupție este puternică și nu va face pași înapoi în lupta anticorupție.


În concluzie, Direcția Națională Anticorupție are un trecut, un prezent, dar și un viitor, mai ales dacă ne raportăm la faptul că avem în lucru dosare penale cu prejudicii estimate la peste 4 miliarde de euro. Totuși, pentru a atinge un rezultat durabil, eforturile autorităților investigative anticorupție trebuie conjugate cu voință politică, activități administrative de prevenire a corupției, dar și cu educarea consecventă a tinerelor generații, în spiritul corectitudinii și al respectării legilor.


Citește și mâine „Timpul de Vâlcea” – vom prezenta informații pentru acest DNA laudativ care susține că nu face pași înpoi în lupta anticorupție, dar clasează dosare pe bandă rulantă, iar noi scriem DEGEABA că ei DORM pe salarii uriașe…Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.