1,059 total views

Cu ocazia Zilei Internationale a Drepturilor Omului, ce a avut loc pe 10 decembrie, Organizatia Natiunilor Unite a onorat cinci personalitati marcante si o institutie juridica pentru contributia acestora la protejarea drepturilor si libertatilor universale.

Foto: Huffington Post

Printre laureatii Premiului pentru Drepturile Omului de anul acesta se regasesc fiul unor fosti sclavi care acum lupta pentru abolirea sclaviei in propria tara sau o tanara activista in varsta de doar 16 ani care a supravietuit unei incercari de asasinare.

Malala Yousafzai

Curajoasa tanara pakistaneza, in varsta de 16 ani, s-a opus masurii talibanilor de a interzice accesul fetelor la educatie si a supravietuit unei incercari de asasinare a unui grup extremist, in 2012. Malala a continuat ulterior sa lupte pentru accesul copiilor din intreaga lume la educatie. Ea spera ca, intr-o zi, sa devina prim-ministru in propia tara, scrie Huffington Post

Dr. Liisa Kauppinen

Dupa ce a devenit prima femei presedinte a Federatiei Mondiale a Surzilor (WFD), Kauppinen este una dintre cele mai influente voci la nivel mondial ale acestei comunitati. De la preluarea mandatului, aceasta a reusit sa implementeze o serie de proiecte prin care a raspandit intelegerea limbajului semnelor in intreaga lume si extins numarul tarilor membre ale WFD la 71.

Biram Dah Abeid

Fiu al unor sclavi eliberati, Abeid este presedintele Initiativei pentru Renasterea Miscarii Abolitioniste din Mauritania, ce lupta pentru respectarea drepturile omului.

Potrivit Freedom House, curajul si eforturile sale au dus la eliberarea a sute de sclavi.

In pofida interzicerii scalviei in 1981, statele vest-africane au cel mai mare numar de persoane tinute in sclavie din intreaga lume.

Khadija Ryadi

Ca presedinte al Asociatiei marocane a Drepturilor Omului, Ryadi s-a opus guvernului si a denuntat violentele comise impotriva aparatorilor drepturilor omului din aceasta tara.

Ryadi militeaza pentru egalitatea de sanse intre barbati si femei, libertatea de exprimare si pentru respectarea minoritatilor sexuale.

Hiljmnijeta Apuk

In calitatea sa de fondatoare si lidera a retelei de advocacy Little People din Kosovo, Apuk si-a dedicat cariera promovarii drepturilor persoanelor cu dizabilitati si respectarii oportunitatilor egale pe piata muncii.

Curtea Suprema de Justitie din Mexic

Organizatia Natiunilor Unite a recunoscut eforturile si realizarile institutiei mexicane privind protejarea drepturilor locuitorilor acestei tari. Curtea a fost nominalizata de ONU pentru progresul considerabil in promovarea respectarii drepturilor omului prin interpretarea corecta a constItutiei si respectarea dreptului international.

stiriexterne.com

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.