310 total views

Ca în fiecare an, de 47 mai exact, şi anul acesta Festivalul Naţional „Cântecele Oltului” a fost un real succes. Festivalul a încântat privirile celor prezenţi cu frumuseţea purtătorilor de costume, de cântec şi dans popular, toate prezente pe scenă timp de două zile, 22-23 august.

1

Cuvântul de deschidere al Festivalului l-a avut viceprimarul oraşului Călimăneşti, Vasile Scârlea, sâmbătă 22 august, care i-a felicitat pe toţi cei care au făcut posibil ca Festivalul să dureze 47 de ani, alături fiindu-i consilieri locali şi judeţeni, parlamentari vâlceni, localnici, dar şi cei aflaţi în staţiune veniţi din toate colţurile ţării, toţi, cu mare cinste, dorind să ia loc pe treptele Pavilionului Central, acolo unde participanţii şi-au etalat costumele populare din regiunile riverane Oltului.

2

Formată în faţa Primăriei Călimăneşti, coloana de defilare cu participanţii la Festival a pornit la ora 15. 30 către locul ceremoniei de deschidere, treptele de la intrarea celebrului Pavilion Central, simbol al oraşului Călimăneşti, obiectiv turistic cunoscut în întreaga Europă Centrală. Aici au venit pentru tratament, sau au consumat din aceste ape, mari personalităţi ale timpului, începând din ultima jumătate a secolului al XIX-lea…

3

Prin faţa celor prezenţi la Festival, l-a sfârşitul ceremoniei de deschidere, participanţii au defilat prin faţa Pavilionului Central. A fost un spectacol rar întâlnit, reuşit şi plin de optimism !

4

Despre festival
FESTIVALUL DE FOLCLOR CANTECELE OLTULUI
Tradiții și obiceiuri în Călimănești
Festivalul de folcor “Cântecele Oltului” reprezintă etalonul culturii populare în orașul stațiune Călimănești din județul Vâlcea.
SCOPUL FESTIVALULUI:
• să contribuie la cunoașterea și promovarea valorilor creației populare de pe malurile Oltului, în vederea integrării lor în cultura contemporană.
• să asigure valorificarea artistică a creației populare din zonele etnofolclorice de pe cursul Oltului, prin păstrarea autenticității și respectarea specificului local.
• să dezvolte pe o treaptă superioară mișcarea artistică de amatori cu profil popular, prin stimularea ansamblurilor folclorice și să îmbogățească experiența metodologică a cadrelor artistice în transpunerea scenică a folclorului.
Aflat într-o zonă de interferențe culturale, Călimăneștiul reunește porturi populare atât oltenești ( cu ii și vâlnice în culorile rosu /alb și alb/albastru), muntenești ( ii, poale și vâlnice ),dar și ungurești (ii, poale și șoarte în alb/negru), deoarece aici se întâlnește Oltenia cu Muntenia și Țara Ardealului.
Tocmai de aceea Festivalul National de Folclor “Cântecele Oltului” și-a găsit locul aici, pe plaiurile noastre din anul 1970, doar prima ediție a festivalului desfășurându-se la Făgăraș, în anul 1969.
În cadrul acestei ample manifestări se reunesc la Pavilionul Central Călimănești în primul rând, ansambluri folclorice din județele riverane Oltului: Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu, Olt, Teleorman și Vâlcea dar și ansambluri folclorice din județle vecine: Arges, Dolj, Gorj.
În contextul spectacolului regăsim:
• parada portului popular
• concursurile de interpretare vocală și instrumentală
• concursul purtătorilor de costum
• concursul “Frumoasa Oltului”.
În cadrul festivalului s-au descoperit și promovat numeroase talente și nume devenite deja cunoscute în lumea muzicii populare.

5

6

7

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.