Loading

Despre combaterea răspândirii virusului COVID-19, am publicat deja zeci de comunicate ale autorităților locale și nu numai, dar nimic concret despre colectarea deșeurilor infecțioase.

Consiliul Județean, Primăria Râmnicu Vâlcea, ADI Salubrizare, DSP Vâlcea – instituții cu obligativitate de informare. Nici unul din cei patru emitenți de documente oficiale nu a lansat măcar un comunicat de presă spre informarea cetățenilor cu privire la colectarea personală a deșeurilor infecțiose. Nimeni nu știe cum trebuie procedat cu măștile de protecție pentru față și mănușile pe care le folosesc. Cu siguranță la ora actuală majoritate le aruncă în același suport de colectare deșeuri pe care le au. Este normal până la urmă, dacă nimeni, dar absolut nimeni nu gestionează acest sector și nu i-a informat. De unde să știe?

SMID, gestionat de Consiliul Județean, deși nici până acum nu este funcțional în județ, prin conducerea ADI Salubrizare avea obligația să remită comunicate, presei locale și prin înștiințare a populație să se facă informare/procedare pentru deșeurile infecțioase.

Primăria Râmnicu Vâlcea, deși are un contract colectare deșeuri municipale cu Romprest, operator neautorizat în colectarea deșeurilor infecțioase, avea obligativitatea să remită comunicate de informare/procedare pentru deșeurile infecțioase, dar nu a făcut acest lucru pentru că nici un cetățean nu ar fi putut colecta aceste deșeuri, nu avea în ce și nici unde să le depoziteze. Tot Primăria era obligată să dea tuturor cetățenilor sacii speciali de colectare astfel de deșeuri și să aibă un contract încheiat cu un operator autorizat pentru colectarea lor, zilnic. Primăria nu a făcut acest lucru. Este extrem de grav ceea ce se întâmplă.

DSP Vâlcea remite zilnic comunicate care conțin numărul cetățenilor izolați, carantinați ori ieșiți din izolare și carantinare ori numărul persoanelor internate în secția de Boli Infecțioase a SJU Vâlcea. Nici cea mai mică informare despre cum trebuie procedat în privința deșeurilor infecțioase, un lucru cu care cetățeanul nu s-a mai întâlnit și evident nu știe că acestea se fac separat de gunoiul menajer pe care zilnic și-l strânge și îl aruncă.

DSP Vâlcea se pare că nu a făcut o informare nici asupra conducătorilor de județ și municipiu, și atunci, încălcarea legislației în domeniul sănătății, care, la ora asta, este un pericol prin colectarea la grămadă a deșeului menajer cu deșeul infecțios, îi revine în totalitate.

Trec zile întregi, și multe au trecut deja, iar deșeurile infecțioase se adună la un loc cu cele menajere. Mircia Gutău, măcar în starea de urgență, lăsați lucrările de asfaltare, bordurile, reconfigurarea de sensuri giratorii ori alte lucrări. Ocupați-vă de COVID-19 sau veți fi responsabil pentru următoarea perioadă de cazurile care cresc văzând cu ochii.

Romprest, la ora actuală, în Râmnicu Vâlcea, poate fi cel mai mare factor de contaminare a personalului de salubrizare (n.r. și al familiilor acestora) care are obligativitatea de a asigura colectarea și sortarea deșeurilor chiar și în situația instituirii stării de urgență.

Facem apel la populația care nu se află în izolare la domiciliu sau în carantină și care utilizează în scop preventiv măști de protecție pentru față și mănuși să NU procedeze la aruncarea acestora în recipienții destinați colectării separate a deșeurilor reciclabile de plastic/metal sau hârtie/carton.

Deșeurile reciclabile ajung în stațiile de sortare, unde sunt separate pe categorii de către lucrători, manual, astfel că riscul la care sunt expuși este foarte mare. Dacă o singură mască sau o mănușă sunt contaminate, se poate declanșa un întreg lanț de îmbolnăviri.

Apelul este pentru persoanele libere, care trebuie să înțeleagă cum se procedează și să nu se mai continue. Ce facem cu persoanele izolate, carantinate? Primăria Râmnicu Vâlcea nu are contract cu un operator de colectare deșeuri infecțioase, iar deșeurile lor prezintă un pericol iniment.

Măștile de protecție pentru față și mănușile trebuie aruncate în recipienții special destinați pentru colectarea deșeurilor reziduale, (n.r. populația nu are acești saci!!!) nu în sacul pentru reciclabile (n.r. cetățenii de la bloc nu au nici așa ceva!!!) sau în recipientul galben, albastru sau verde și care se află doar în anumite zone.

În al 12-lea ceas, solicităm autorităților să se implice de urgență pe acest sector. Mircia Gutău, Costi Rădulescu, sunteți primii care puteți fi acuzați de îmbolnăvirea populației vâlcene. De ce și Costi Rădulescu? Pentru că în județ există aceeași problemă!!!

Ne spune Romprest câte măști și mănuși a găsit în deșeurile menajere?

Accesând acest link- http://www.primariavl.ro/informa%C8%9Bii-publice/informatii-si-masuri-urgenta veți putea citi măsurile pe care Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea le-a luat în lupta cu epidemia de coronavirus, dar nu veți găsi nimic despre colectarea deșeurilor infecțioase, despre dotarea popolației numicipiului cu saci speciali de colectare, despre un contract încheiat cu un operator autorizat în acest sens, iar acestea, deși trebuiau să primeze pe lângă măsurile deja luate, întârzie cu desăvârșire.

Problema este că prin lipsa acestor măsuri putem asista, zilnic, la noi cazuri de contaminare cu COVID-19.

Îi spuneam cuiva, o prietenă dragă, că scriu despre deșeurile infecțioase. Răspunsul? Aaa, sunt depășită! Eu spun că nu doar prietena mea este depășită, în ceea ce privește deșeurile infecțioase, ci toată populația care este neinformată, dar mai ales autoritățile. Iar asta este destul de grav, pentru că populația își pune speranța în autorități și nu în prieteni, în momentele de față, pentru că autoritățile trebuie să fie pregătite pentru orice problemă cu care se confruntă societatea, inclusiv starea de urgență. Nu pot să facă prietenii ce trebuie să facă autoritățile!

Autoritățile „toacă” zi de zi să te informezi din surse oficiale, dar observăm cum surselor oficiale le scapă cele mai importante măsuri care trebuie luate în prevenirea contaminării cu COVID-19. Vrem să vedem că autoritățile se mișcă, măcar în al 12-lea ceas!!!

Tragem un puternic semnal de alarmă:

Să se ia de urgență măsuri pentru colectarea deșeurilor infecțioase. Să se ia de urgență măsuri pentru informarea populației în masă cum trebuie procedat cu acestea. Primăria să achiziționeze, până nu e prea târziu, sacii speciali de colectare și să-i impartă cât mai urgent populației, să încheie un contract cu un operator autorizat și să să informeze cum se face colectarea. Nu mai trebuie acceptat, nici măcar o zi, ca deșeurile infecțioase să se arunce în același container cu deșeurile menajere

Autorități, faceți ceva până nu este prea târziu! Dacă până acum nu ați știut, de la publicarea acestui articol nu mai aveți nici o scuză!

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.