3,557 total views

…aleargă, se grăbește, este urgent să devină proprietar pe trotuarul public

Costea Tiberiu, nici nu a demisionat bine, evident justificat, din funcția de prefect, că Gutău imediat a început să facă presiuni asupra noului prefect Fîrtat Sebastian, „aruncându-i” solicitarea de urgentare a avizului de legalitate pentru terenul vândut soției, adică sieși. Oare dacă nu demisiona Costea, această sesizare mai ajungea la Prefectură? Poate da, poate nu.

Deci, fostul prefect candidează pentru un nou mandat de primar, la Lungești, iar pentru asta, vineri 7 august, și-a dat demisia din funcția de prefect al județului și marți 11 august deja a predat ștafeta noului prefect Fîrtat Sebastian, în cadrul unei conferințe de prese. Câteva subiecte de interes au fost dezbătute între fostul prefect, actualul prefect și jurnaliști. Unul dintre acestea a vizat, destul de scurt, vânzarea celor 29 mp de teren/trotuar vânduți de primarul Gutău Mircia către notarul public Gutău Maria, soția acestuia.

Prefectul Fîrtat – „nu pot să vă spun, este secret”

Când a fost întrebat dacă va ataca în contencios proiectul adoptat de Consiliul Local, acesta a spus, destul de reținut, că „în dimineața acestei zile (11 august) am primit o solicitare din partea Primăriei, privind un aviz de legalitate. Am dat-o în lucru la departamentul juridic și așteptăm rezoluția specialiștilor. Când primim astfel de solicitări de avize analizăm cu celeritate, în maxim trei zile”.

Fîrtat nu a știut să ne spună dacă a primit solicitarea doar pentru respectiva hotărâre sau pentru toate, deși scăpase porumbelul, că doar pentru aceasta, dar imediat a retractat susținând că trebuie să verifice. Adevărul că o primise acum o lună și nu mai știa. Și uite așa, chiar din a doua lui zi de muncă, ne-a arătat că nu are curajul să ofere răspunsuri clare și la obiect, multe alte intrebări ale presei primind, la fel, răspunsuri evazive, deși întrebările priveau probleme actuale. A ocolit răspunsurile pentru că de fapt nu știa ce să răspundă. Mai mult, este pentru prima dată când un prefect spune „nu pot să vă răspund, e secret”…

Gutău întocmește actele, iar Vețeleanu, complice, semnează „pentru”

Unii, am mai studiat puțin proiectul de hotărâre și îi mai dăm Prefecturii Vâlcea încă un motiv ca acest proiect să nu primească viza de legalitate, iar HCL 21/2019 să fie atacat în Contencios pentru că nu are justificare temeinică. Trecerea terenului din domeniul public în domeniul privat al municipiului trebuia să aibă o justificare beton, cum se spune, sau HG (Hotărâre de Guvern emisă). Subiectul a fost pe larg dezbătut de media națională, ajungând chiar și la știrile de la postul B1TV, stiripesurse, ziarul de investigații, probabil și altele, câteva publicații locale, dar și societatea civilă sau PNL.

În urma tuturor articolelor de presă și a postărilor publice cu privire la acest subiect, Gutău a ales să iasă public doar cu o „precizare”, mai mult decât jenantă, și ca un laș ce este a replicat doar PNL-ului, deși adevărata explicație a vânzării terenului aparține mass-mediei, el căutând cu „precizarea” să-l denigreze doar pe candidatul PNL și sub nici o formă să-și ceară scuze că se împroprietărește ilegal cu terenurile statului și să revină asupra deciziei de înavuțire ilegală.

Iată ce spune legea…

Legea 161/2003, privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, aplicabilă începând cu data de 1 februarie 2014, TITLUL IV – Conflictul de interese şi regimul incompatibilităţilor în exercitarea demnităţilor publice şi funcţiilor publice, CAP. II Conflictul de interese, SECŢIUNEA a 3-a Conflictul de interese privind aleşii locali

ART. 76

(1) Primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul sau ori rudele sale de gradul I.

(2) Actele administrative emise sau actele juridice încheiate ori dispoziţiile emise cu încălcarea obligaţiilor prevăzute la alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută.

Ori prin proiectul de hotărâre, punctul nr 12 pe ordinea de zi a ședinței ordinare din 30 iulie 2020, se hotărăște: „Art.4 – se împuternicește Primarul municipiului ca, prin persoane desemnate, să semneze actul de vânzare-cumpărare în formă autentică”.

Vedem că primarul Gutău urmează să încalce, din nou, Art 76 din Legea 161/2003, urmând să emită o dispoziție prin care va desemna și persoanele care vor semna actul de vânzare, pentru că desemnarea lor nu se face verbal, ci în scris, prin dispoziție de primar. Mai mult, tot în proiectul de hotărâre pentru că se menționează clar... „luând în discuție Referatul nr. 25196 din data de 10.07.2020, al cărui semnatar este Primarul municipiului, prin care se propune inițierea unui proiect de hotărâre privind vânzarea unui teren proprietate privată…”, vedem că Gutău a emis un act administrativ și chiar dacă este semnat cu „pentru” de viceprimarul Vețeleanu (că la pușcărie l-a vizitat pe banii lui nu ai săi, casa i-a făcut-o tot Gutău, viceprimar l-a făcut tot Gutău, în Primărie stă degeaba tot datorită lui Gutău, fosta nevastă este angajată la Apavil tot de Gutău și ne oprim deși lista poate continua), Gutău a întocmit referatul și este și inițiatorul proiectului de hotărâre.

Vețeleanu, prin semnarea referatului, ne spune că este complice la această mare măgărie administrativă. Nu contează cine semnează „pentru”, ci contează cine este inițiatorul și cine emite actele administrative. În cauza de față scrie peste tot negru pe alb că Gutău Mircia a inițiat și întocmit!!! Așadar, potrivit Art 76, alin (2) – tot ceea ce a emis Gutău sau va mai emite în această speță, vor fi acte lovite de nulitate absolută.

Cu privire la HCL 21/2017 prefectul Fîrtat trebuie să treacă peste „înzestrarea” de care a dat dovadă prefectul Florian Marin, un individ corupt politic, care crede că posedă cunoștințe temeinice într-un anumit domeniu și care nu s-a sprijinit pe argumente solide, intemeiate și sigure când a vizat de legalitate trecerea din domeniul public în domeniul privat a suprafeței de teren, și să nu procedeze la fel.

Fârtat a dat ca sigur faptul că răspunsul pe care-l va remite Primăriei Râmnicu Vâlcea, îl va primi și toată presa.

FAMILIA GUTĂU ÎN CONTINUU ÎNCALCĂ LEGEA

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.