Loading

…de la „Târgul Râureni” care se pare că a ajuns un centru unde comercianții primează în fața producătorilor locali, iar prin asta putem traduce că prioritizarea lor înseamnă un parandărăt, undeva, la cineva. Noi, ne-am obișnuit cu toții că actualul edil activează prin încălcarea legii și îi ajută pe cei care corespund „cerințelor” din piață…

Pentru ca toate aceste nereguli semnalate să fie stopate, candidatul PNL, la Primăria Râmnicu Vâlcea – Virgil Pîrvulescu – propune un set de măsuri care ar putea rezolva situația existentă și care sigur la ora actuală creează și certuri în rândul comercianților și producătorilor. Altfel, nu ajungeau să semnaleze „prioritățile”, nu?

„Potențialul Târgului de la Râureni nu este lăsat să se valorifice din cauza managementului de slabă calitate al Primăriei

Mai mulți producători locali mi-au semnalat nereguli și ilegalități evidente în gestionarea și repartizarea spațiilor comerciale din interiorul târgului, acestea fiind oferite cu preponderență comercianților, nu producătorilor locali, existând suspiciuni clare de înțelegeri ascunse între oamenii decizionali și comercianți. Nu trebuie să fii un economist ca să înțelegi importanța susținerii producătorilor locali, în egală măsură cu cea a comercianților – adică a intermediarilor. Cunosc la prima mână ce înseamnă să ai în grijă o grădină sau un câmp și cât de dificil este să îți vinzi munca la un preț competitiv, dar care să îți permită un trăi decent ție și familiei tale.

De aceea propun un set de măsuri care cred că ar ajuta la rezolvarea situației din târg:

1. Ocuparea locurilor în târguri și piețe,de către producători și nu comercianți, se va face online cu o zi înainte până la ora 18:00 iar prioritizarea lor va ține cont de o serie de factori:

– localitatea de origine sau adresa sediului social

– între producători, prioritate vor avea cei care au acreditare ecologică

2. Tot la înscriere trebuie depusă o fișă tehnologică pentru suprafețele cultivate ecologic. Această fișă va cuprinde detalii precum:

– soiuri de semințe sau material săditor folosit

– lista cu tratamentele și perioada de aplicare,

– lucrări de întreținere executate,

– documente justificative sau doveditoare (facturi, procese verbale, raport zilieri).

3. Datele o să fie verificate de un tânăr absolvent de studii universitare agricole, care va analiza concordanța între actele depuse și cantitățile de producție. În cadrul aceluiași departament din Primărie, vor exista tot tineri absolvenți de facultate, care să ofere asistență gratuită producătorilor în completarea datelor.

4. Mesele producătorilor din piețe și târguri, validați astfel de departamentul de control, vor beneficia de însemne distincte, la fel și cei care produc ecologic, pentru ca oamenii să facă achizițiile în cunoștință de cauză.

Nu întoarcem spatele comercianților, ei sunt sunt operatori economici care închiriază pe perioadă mai îndelungată și oferă stabilitate și continuitate. Ei vor beneficia de spații dedicate, care vor fi prioritizate în funcție de: adresa sediului social, număr de angajați, cifra de afaceri declarată, locul de proveniență al mărfii.

Primăria trebuie să arate deschidere pe această temă și să sprijine atât producătorii locali, cât și comercianții, pentru a perfecta acest sistem. Nu trebuie să ne speriem de raportări și digitalizarea sistemului, ele vor ajuta cu adevărat producătorii locali să își vândă marfa și să prevenim specula. Mai mult, sistemul o să fie deschis publicului, oricine putând vedea datele furnizate de fiecare comerciant pe un website dedicat.

#DeschidemOrasul #sepoate

DESPRE TÂRGUL RÂURENI

În data de 4 mai 2020, reprezentanții ANPC au dispus măsura opririi temporare a activității, până la remedierea deficiențelor a Târgului Râureni, operatorului economic care o are în administrare fiindu-i aplicată și o amendă contravențională în valoare de 10.000 lei, pentru încălcarea prevederilor Ordonanței Militare nr. 3/2020. Nu au fost implementate măsurile de distanțare socială, culoarele dintre tarabe neavând lățimea prevăzută de aceasta, nu au fost asigurate marcajele de ghidaj necesare distanțării sociale, precum și substanțe dezinfectante, în incinta pieței, pentru consumatori și comercianți.

Tot atunci, în urma verificărilor agenților economici care comercializau diverse produse alimentare, în piață, 2 dintre aceștia au fot sancționați cu amenzi în valoare de 9.000 lei, pentru nerespectarea condițiilor de depozitare impuse de producător pentru produsele alimentare, dispunându-se, totodată și măsura complementară de oprire definitivă de la comercializare a produselor neconforme.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.